Cestujeme se psem letadlem

Rádi byste letěli na dovolenou letadlem a chcete s sebou vzít i svého psa? Nebo letíte do zahraničí na delší dobu a neumíte si představit, že byste psího parťáka nechali doma? Nezoufejte, pejsek klidně může letět s vámi. V dnešním článku se dozvíte, jaká pravidla pro leteckou přepravu psů musíte dodržet. 

cestovani-se-psem

Povinnosti, které musíte splnit

Dejte si pozor na to, že každá letecká společnost má vlastní pravidla pro přepravu zvířat. Některé společnosti přepravu psů zcela vylučují, za jiné si mnohonásobně připlatíte. Až se rozhodnete, kterou společnosti využijete, dopředu zažádejte o souhlas - i když přepravu zvířat nabízí, nemusí být zrovna pro váš let možná. Důvodem pro odmítnutí může být např. naplněná kapacita zavazadlového prostoru nebo omezený počet přepravovaných zvířat.

Váš pes musí být čipovaný a vlastnit platný mezinárodní cestovní pas, který splňuje tyto náležitosti:

  • pas je vystavený veterinářem,
  • záznam o pravidelném očkování vztekliny (nezapomeňte s sebou přibalit potvrzení od veterináře, které je platné 21 dní),
  • jste v pase uvedeni jako majitelé psa.

Přeprava zvířat v zavazadlovém prostoru letadla

Za přepravu vašeho zvířete, které se nezapočítává do bezplatného limitu pro přepravu zapsaných zavazadel je  poplatek 3600 CZK / 150 EUR za každý směr cesty.

Přeprava zvířat v kabině pro cestující

Za přepravu vašeho zvířete, které se nezapočítává do bezplatného limitu pro přepravu kabinových zavazadel je poplatek 1800 CZK / 75 EUR za každý směr cesty.

Pozor na karanténu

Některé země mají (kromě platného cestovní pasu a očkování proti vzteklině) i své speciální požadavky. Mezi ty nejčastější patří např. odčervení, a to 24-120 hodin před vstupem na území daného státu. Dalším z požadavků může být karanténa, která v některých zemích trvá i několik měsíců. Začněte s plánováním vaší cesty v dostatečném předstihu - přeci jen se nejedná o výlet autem. 

Jak získat pas pro psa

Pas pro psa získáte u svého veterináře, který má úřední osvědčení o způsobilosti. Vydání cestovního pasu stojí cca 400 Kč. Veterinární lékař je povinen zkontrolovat zdravotní stav psa, vypsat historii očkování označit psa čipem nebo tetováním. 

TIP: Vše si pečlivě nastudujte na webu Státní veterinární správy.

Jak to probíhá?

Možná sami nejste úplně zkušení cestovatelé a neumíte si představit, jak taková přeprava psa může probíhat. V zásadě máte dvě možnosti - buď vzít psa s sebou na palubu nebo nechat svého miláčka v zavazadlovém prostoru.

Na palubě letadla

Toto privilegium přísluší pouze pejskům do váhy 8 kg, ve které je započtena i přepravka s nepropustným dnem. V přepravce musí pejsek vydržet celou dobu letu. Přepravku si můžete uložit prakticky kamkoliv, ale nesmí překážet ostatním spolucestujícím - lze ji položit pod sedadlo nebo držet na klíně. V době vzletu vás mohou letušky z bezpečnostních důvodů požádat o umístění do zavazadlového prostoru nad hlavou mezi ostatní zavazadla.

Za přepravu zvířete v kabině zaplatíte orientačně 30 - 100 EUR - opět záleží na pravidlech konkrétní společnosti, pro kterou se rozhodnete.

V zavazadlovém prostoru

Pokud budete psa přepravovat v zavazadlovém prostoru, musíte pejska odbavit u přepážky check-in stejně jako klasické zavazadlo. Personál u přepážky zkontroluje, zda je přepravka dostatečně velká, zda má pejsek k dispozici vodu a možnost doplnit ji během letu. Pes u sebe musí mít:

  • všechny potřebné doklady,
  • štítek s označením majitele,
  • telefonní číslo majitele.

Obecně však platí, že převoz tímto způsobem je pro psy nebo jakákoliv zvířata velmi náročný především po psychické stránce. Ve většině případů je mnohem lepší nechat pejska pár dní doma. Případně je také možné poradit se s veterinářem a domluvit se s ním na předepsání zklidňujících kapek nebo tablet. 

Jak cestovat se psem do USA

Základní informace, které byste měli vědět před odletem se psem do USA:

  1. Na stránkách Státní veterinární správy si zkontrolujte požadavky pro cestování se zvířetem. USA vyžadují, aby psi byli očkováni proti vzteklině,- ne starší jednoho roku a ne mladší pěti týdnů, musí být také odčervení a mít i platný zdravotní průkaz vydaný veterinářem.
  2. Podmínky opačným směrem jsou stejné. Jen štěňata do 3 měsíců nemusí mít očkování proti vzteklině.
  3. Veterinární osvědčení musí být potvrzené úředním veterinářem a nesmí být starší více než 72 hodin. Český jazyk není akceptován, osvědčení musí být napsané v angličtině, němčině, francouzštině, španělštině nebo ruštině.
  4. Zajistěte, aby váš pes měl platný cestovní pas a mezinárodní čip
  5. Pokud budete přestupovat v některé jiné zemi, mohou tam být jiná pravidla pro přepravu domácích zvířat než pro USA. Nezapomeňte si tyto údaje zjistit.
  6. Kontaktujte svého veterináře s předstihem a také dopravní společnost, s níž plánujete cestovat a zjistěte jaké jsou specifické požadavky pro cestování se psem
  7. Přepravka musí splňovat podmínky dané letecké společnosti.
  8. Připravte se na cestu - zabalte si vše, co váš pes potřebuje, jako jsou jeho oblíbené hračky, jídlo, vodu, obojek, vodítko a přikrývku

Je důležité mít na paměti, že cestování se psem do USA může být nákladné a vyžaduje přípravu. Proto je dobré začít plánovat cestu s dostatečným předstihem.

TIP! Letíte se psem poprvé? Co nejdříve vyzkoušet kratší let, například do známých dovolenkových destinací, jako je například slunná Itálie nebo Chorvatsko.

Jak zklidnit psa před letem

Otázka podávání léků před letem je poměrně sporná, vždy budou existovat zastánci i odpůrci takového řešení.

Je nejlepší se poradit s veterinářem, který vám může doporučit uklidňující kapky, které se podávají několik hodin předem. Existují i uklidňující léky, po kterých se pes uvolní. Případně zařídit uspání.

Pozor! Někteří psi nemusí sedativa a uklidňující léky snášet dobře, mohou se díky nim chovat omámeně nebo zvracet. Pokud by na to letecká společnost přišla, nemusela by vašeho zvířecího parťáka do letadla pustit.

Místo klasických tablet můžete zkusit použít něco jemnějšího, například pamlsky s bylinnou směsí na uklidnění, feromonové obojky nebo Bachovy vonné esence. Dobrým řešením stresového problému je vzít si deku nebo tričko s dobře známou “domácí vůní”.

Co je nejdůležitější? Klid.

Při cestování se psem se snažte zachovat co největší klid. Uvědomte si, že i pro mnoho lidí je let stresující, natož pro psa. Davy lidí na letišti, fronty na odbavení, bezpečnostní kontroly, atd. a v takové situaci je těžké se uvolnit. Vyplatí se, co nejvíce omezit všechny dodatečné stresové faktory.

Zkuste jet na letiště o půl hodiny dříve nebo zvolit let s delším navazujícím časem. Pokud i přesto je váš pejsek nervózní, zkuste na něj promluvit klidným hlasem.

Zvažte cestu letadlem se psem, pokud má váš pes zdravotní problémy, trpí úzkostí nebo stresovými situacemi, letadlo by pro něj mohlo být velmi traumatizující. Rozhodněte se na základě toho, co je pro vašeho čtyřnohého mazlíčka nejlepší.

Jakou vybrat přepravku pro psa do letadla

Je důležité mít správnou přepravku pro vašeho psa, která bude dostatečně velká, aby se váš pes pohodlně vešel a mohl se v ní přirozeně pohybovat. Současně musí být také bezpečná a zabezpečená, aby pes nebyl vystaven riziku zranění během letu. Vyhledejte tedy přepravku, která splňuje požadavky letecké společnosti a zároveň je vhodná i pro vašeho pejska.

Nejlepší je hledat přepravky s certifikátem IATA (zkratka pro Mezinárodní asociace leteckých dopravců). 

Nevíte si rady? Máme pro vás 2 tipy na přepravky, které můžete použít v letadle:

Transportní box Skudo

  • přepravka s certifikátem IATA
  • kovová dvířka a bezpečnostní zavírání
  • praktické úchyty na pás k nošení na rameno
  • rozměr přepravky 68 x 48 x 51 cm

Transportní klec

  • přepravka s hliníkovým rámem, nejen do vašeho kufru auta
  • velmi pevná a kvalitní klec
  • hliník odolá i případné velké nárazové tlakové vlně
  • uvnitř klece je neklouzavá termodeka, která je pratelná
  • vybrat si můžete velikost dle velikosti psa od S - L

TIP! Před cestou letadlem zvykněte vašeho psa na novou přepravku, bude tak mnohem méně vystresovaný a lépe připraven na nové dobrodružství.

Fyziologické potřeby psa při cestování v letadle

Pes by neměl před samotnou cestou asi 4 hodiny jíst. Pokud dáte psovi jídlo těsně před odletem, může mít za následek nutnost “ulevit si” za letu, což může být problém. Před odjezdem na letiště je dobré vzít psa na delší procházku, při které vyprázdní své fyziologické potřeby. Díky procházce se pejsek i unaví a bude v letadle lépe spát.

Pokud máte pejska na palubě a jste již v oblacích dopřejte mu jeho oblíbený pamlsek. Sníst pamlsek ho donutí polykat a to, jak je známo, pomáhá na ucpané uši. Nezapomeňte na vodu, kterou můžete vzít do malé cestovní lahvičky.

Dospělý pes většinou vydrží i delší let bez vyprazdňování. Měli byste být však připraveni, že se může stát malá nehoda nebo zkrátka fyziologická potřeba bude silnější. Doporučujeme přepravku vypodložit nepromokavou podložkou.

Výjimky pro asistenční psy

Výše uvedená pravidla se ovšem nevztahují na asistenční, vodící či záchranářské a policejní psy. Tito psi jsou přepravováni zcela bezplatně, a to vždy spolu s majitelem na palubě letadla.

cestovani-letadlem

Jak se stane ze psa asistenční pes?

Příprava psa na to, aby se stal asistenčním psem, je náročný proces, který vyžaduje trpělivost, čas a disciplínu. Níže jsou uvedeny kroky, které je třeba splnit, pokud máte zájem o výcvik vašeho psa na asistenčního psa: 

Věděli jste, že někteří cestující zneužívají své mazlíčky a předstírají, že jsou asistenční, aby mohli na palubu letadla nebo třeba zdarma vlakem či autobusem? 

  • Zvažte, zda se váš pes, respektive psí plemeno hodí pro výcvik na asistenčního psa. Pes by měl být zdravý a být schopen se naučit poslušnosti a speciálních dovedností.
  • Vyberte si organizaci, která výcvik poskytuje. Než začnete s nácvikem speciálních dovedností pro asistenčního psa, musí pes zvládat základní poslušnost, jako je sedni, lehni, stůj, chodit na vodítku a na přivolání přiběhnout
  • Pokud pes zvládne základní poslušnost, můžete se začít učit speciální dovednosti, jako je otevírání dveří, vytahování věcí z polic, atd.
  • Trénujte každý den a postupujte podle předepsaného tréninkového plánu.
  • Po dokončení výcviku můžete s vaším psem absolvovat zkoušku na asistenčního psa a získat potřebné povolení.

Pokud máte zájem o výcvik svého psa na asistenčního psa, měli byste se obrátit na odborníky a organizace, které vám pomohou a sdělí vám, zda je váš pes vhodný pro tuto práci.

Přesná pravidla a zákony, jak poznat asistenčního psa neexistují. Stačí tedy navléknout psovi speciální popruhy a obleček, které se dají koupit běžně na e-shopech. Avšak vodící a asistenční pes by měl mít na svém postroji označení loga společnosti, která ho cvičila a průkazku.


Zvažte sami, zda vám tento “fígl” přijde morální. V současné době se připravují změny, které by tuto situaci měli vyřešit.

Kolik vás to bude stát?

Každá společnost má jiný ceník a podmínky - vždy se informujte na webu dané společnosti a ujistěte se při rezervaci. Ceny se mohou pohybovat kolem 30 EUR za zvíře v kabině u společnosti Vueling, až po částky kolem 400 EUR za psa v zavazadlovém prostoru u společnosti Up.

Níže uvedené společnosti umožňují přepravu pouza asistenčního psa:

  • Ryanair  
  • Wizz Air
  • EasyJet
  • Jet2
  • WOW air

V kabině a zavazadlovém prostoru umožňují přepravu zvířat například tyto společnosti:

  • ČSA
  • Norwegian
  • airBaltic
  • Up
  • Pegasus
  • HOP!

Věříme, že vám praktické tipy v našem článku pomohly a nyní už nic nebrání tomu vydat se i s vaším pejskem vzhůru za dobrodružstvím! Pokud se na takové velké cestování úplně necítíte, můžete se na našem blogu inspirovat i k překrásné dovolené na Šumavě.