Co dělat, když vašeho psa píchne včela?

Jakmile venku začnou kvést květiny a příroda se probudí po zimě, začnou zvídavá zvířatka lovit pruhovaný hmyz nebo se ho snaží odehnat, což způsobuje, že se rozzuřený hmyz cítí ohrožen a může zaútočit. Co dělat, když váš milovaný mazlíček dostane žihadlo?

vceli-zihadlo

Je včelí bodnutí pro psa nebezpečné?

Naštěstí, většina včel vkládá své žihadlo pouze do kůže psa. Pak je včelí bodnutí pro psa bolestivé, ale většinou neškodné. Pokud však včela píchne psa do tlamy nebo krku, může to vést k život ohrožující situaci!

Příznaky včelího bodnutí u psa

Včelí bodnutí je zvláště viditelné a obvykle zůstává v oteklé oblasti bodnutí. Čas od času se však stane, že včela omylem vletí psovi do tlamy. Pokud jí pes spolkne, včela zpanikaří a píchne psa zevnitř. Vzhledem k tomu, že sliznice v ústech a krku jsou mnohem citlivější než vnější kůže, může dojít k nebezpečným komplikacím, jako například:

 

  • silné otoky sliznic
  • potíže s dýcháním, dušením nebo dokonce dušností
  • fyzická slabost až ztráta vědomí

Pokud je váš pes alergický na včelí bodnutí, může se také objevit silné zarudnutí a pupínky. V důsledku toho se pes často škrábe, protože ho to svědí a může dojít ke zvracení nebo průjmu.

Pokud váš pes vykazuje po bodnutí včela známky šoku, měli byste jednat rychle a okamžitě se poradit se svým veterinářem. Otoky dýchacích cest jsou životu nebezpečné pro vašeho psa.

Jaká opatření první pomoci mohu udělat?

Pokud uvidíte, že váš mazlíček lovil hmyz a najednou si začne tlapou třít tlamu, olizovat si tlapku nebo se přehnaně zajímat o určitou část těla, může to znamenat, že ho píchla včela nebo vosa. Ze všeho nejdříve bychom měli zjistit, jaký hmyz vlastně pejska bodnul a pokud včela, žihadlo co nejdříve odstranit, nejlépe pinzetou.

Může se stát, že pes začne mít problémy s dýcháním nebo se otok v místě bodnutí začne zvětšovat, pak byste měli okamžitě navštívit svého veterináře - mohou to být první příznaky anafylaktického šoku, který ohrožuje vašeho miláčka na životě. Bodnutí kolem hrtanu nebo uvnitř úst také vyžaduje urgentní zásah, protože může vést k ucpání dýchacích cest.

Naštěstí většina bodnutí hmyzem nevyžaduje lékařský zásah. Pejska stačí uklidnit, otok minimalizovat studeným obkladem, ránu dezinfikovat a reakci zklidnit jedlou sodou nebo octem. Na místo bodnutí nepřikládejte žádné obklady, aby se rána co nejrychleji zahojila. Pes by si však toto místo neměl olizovat a škrábat - zvláště v prvních hodinách se může hodit náhubek.


Pokud se bojíte alergické reakce, nebo víte, že váš pes bodnutí špatně snáší, vyplatí se poradit s veterinářem o lécích, které zvířeti podat jako první pomoc. Měli by být součástí lékárničky vašeho psa a vždy po ruce, jak doma, tak při výletech.