Jak vidí pes?

Mnoho lidí si mylně myslí, že psi vidí pouze černobíle. Někteří majitelé si naopak ani neuvědomují, že jejich mazlíček vlastně vidí jinak, než oni. Psi sice nevnímají široké spektrum barev jako my, ale to neznamená, že mají smutný černobílý život. Jejich vidění bylo vyvinuto přírodou tak, aby jim sloužilo k tomu, co je pro ně v přirozeném prostředí nejdůležitější - role lovce.

Fungování psího oka

Naši psí kamarádi stejně tak jako my mají v oku dva typy fotocitlivých receptorů - čípky a tyčinky. Čípky nám pomáhají rozlišovat barvy za světla, tyčinky naopak když je světla nedostatek. Lidé mají tři typy čípků, což nám umožňuje rozpoznat asi deset milionů barev. Psi však mají pouze dva typy čípků, kterými vnímají odstíny žluté a modré. Co se týče toho, jak ostře může pes vidět, tady taky neboduje. V rámci lidského zraku bychom psí zrak mohli přirovnat až ke krátkozrakosti. Děje se to, protože psí čočka nemá schopnost akomodace, tedy zaostření

unnamed-6_1

Co vlastně vidí naši psi?

Pes vidí v určitém omezeném spektru barev a vnímá objekty zcela jinak v rozmezí různých vzdáleností a různých částech dne. Velká čočka umožňuje psům lépe vidět za soumraku, avšak na úkor hloubky a ostrosti. Dokonce se prokázalo, že ne všechna plemena vidí stejně. Některá plemena, jako třeba rotvajleři či němečtí ovčáci mají sklony ke krátkozrakosti, zatímco třeba takový chrt může vidět vzdálené objekty mnohem lépe, než ty blízké. Je tomu tak, protože jsou dalekozrací - paprsky světla procházejí jejich rohovkou a čočkou se zaostřují před sítnicí. 

Nelze tedy jednotně říct, co vidí pes. Každé plemeno vnímá svět trošku jinak, přesto se vědcům podařilo zjistit, jak přibližně vnímají barvy. Samozřejmě na vnímání barev má kromě oka a sítnice obrovský vliv mozek a nervová soustava, ale lidem se podařilo alespoň přiblížit, co vlastně psi vidí.

Jaké barvy vidí psi?

Člověk má tři typy čípků, které jsou citlivé na zelenou, modrou a červenou, proto vnímáme celé spektrum barev. Psi mají pouze dva typy, tím pádem vnímají odstíny modré a žluté. Barvy jako zelená, oranžová a žlutá, vidí pes všechny velice podobně - a to jako odstíny žluté. Stejným způsobem bude vnímat modrou a fialovou - obě barvy splývají jako odstíny modré. 

S těmito znalostmi se vám bude určitě lépe vybírat hračka pro vašeho psího miláčka. Nekupujte mu červený míček, ten bude na pozadí zelené trávy mnohem méně viditelný, než míček modrý. Podívejte se na naši nabídku psích hraček.

unnamed-9

foto zdroj: https://www.vaschovatel.cz/blog/38-jak-vidi-pes.html

Barvy očí

Je faktem, že předchůdci psů jsou vlci. Vlci mají relativně světle zbarvené oči, avšak šlechtěním vzniklo nespočet plemen, které mají různé barvy očí, například tmavohnědé, černé, modré, či dokonce světle žluté. Barva očí vám může leccos prozradit i o zdraví vašeho pejska, jaké barvy jsou pro vaše plemeno přirozené, snadno zjistíte, když si přečtete standard plemene. 

Nemoci očí, které mohou naše psy potrápit

Nejběžnější onemocnění očí u psů je stejně jako u lidí zánět spojivek. Postižený pejsek bude mít červené oči, nadměrný oční výtok a nateklou tkáň kolem rohovky. Zánět spojivek je nepříjemné onemocnění, při kterém mohou vašeho pejska oči pálit a řezat, proto si je bude nejspíš pokoušet mnout packami či je držet téměř zavřené. Zánět spojivek může mít spoustu různých příčin, často to bývá právě alergie. Zánět spojivek se léčí antibiotiky a fyziologickými roztoky, při tom je samozřejmě potřeba zaléčit i samotná alergie. 

Epifora - jednoduše nadměrné slzení. U pejska problém snadno poznáte podle neustále mokrých a uslzených očí. Někdy se může vyskytnout i špinavá či páchnoucí srst pod okem. Epifora je většinou příznakem jiného onemocnění, například již zmíněného zánětu spojivek, či rohovkových vředů. Nadměrné slzení však může způsobit i nadměrný růst řas. Menší plemena trpí na epiforu častěji, kvůli poruše odtoku slz. U každého psího onemocnění je základem včasná návštěva veterináře, ten pak určí vhodnou léčbu.

Zelený zákal je další onemocnění, které může pejska pěkně potrápit. Při glaukomu (zeleném zákalu)  dochází k nerovnosti mezi produkcí a odtokem tekutiny uvnitř oka. Glaukom je pro psi bolestivý a při neléčení může vést až ke ztrátě zraku.Zelený zákal lze včas rozpoznat podle rozšířené zorničky, naběhlých cév a někdy taky podle vybouleného oka. Důležitá je opět včasná návštěva lékaře.

Dalším typem zákalu je katarakta, tedy zákal šedý, při kterém se (jak už vyplývá z názvu) oko zakalí, či ztratí průhlednost a omezuje tak dopad světla na sítnici. Výsledkem jsou problémy se zrakem a v krajním případě až oslepnutí. Šedý zákal může být dědičný, doprovázejícím příznakem při diabetes nebo následkem zánětu či poranění. Veterinář vždy posoudí, jakou léčbu ideálně nasadit, případně se zákal odstraňuje chirurgicky.

Jak vidí pes televizi?

Pes rozeznává menší spektrum barev než člověk a většina plemen je krátkozrakých. Vidí tedy obraz rozmazaně a vnímá ho jako další neživý objekt. Nicméně mnoha majitelů mazlíčků tvrdí, že jejich psa uklidňuje právě televize, ale v tom případě pes reaguje s největší pravděpodobností na zvuk vycházející z televize. 

Jak vidí psi v noci a ve tmě?

Psi vidí ve tmě daleko lépe než my. Sice jsou krátkozrací, ale jejich stavba oka je uzpůsobená k tomu, aby v přírodě přežili a nebyli v ohrožení - ani v noci. Pod sítnicí mají tapetum lucidum, které funguje jako zrcadlo odrážející paprsky zpět na receptory a zvyšuje tak úroveň jejich stimulace. 

Jak daleko vidí pes?

Největším problémem u psího zraku je ostrost. Objekty, které lidské oko vnímá relativně ostře až na 22 metrů, stejným způsobem bude vnímat pejsek jen do 6 metrů.