Slunnou Itálii ocení i psí cestovatelé

Plánujete dovolenou k moři společně se svým čtyřnohým parťákem? Co se vydat do Itálie? Vyznačuje se rozmanitou krajinou, slunečným počasím, bohatou kulturou a uměním, vynikající kuchyní a také radostným přístupem k životu. Objevte to všechno společně se svým čtyřnohým parťákem.

italie-se-psem

Cesta bude dlouhá, ale stojí za to

Se psem ideálně autem

Zřejmě levnější varianta než cestování letadlem a nejspíše také pohodlnější pro vašeho psa. Musíte však počítat, že cesta  z České republiky zabere několik hodin - vzdálenost je nejméně 750 km. Tak dlouhá cesta je vyčerpávající nejen pro psa, ale také pro lidi. Musíte si cestu pečlivě naplánovat a připravit se na časté pauzy. Dobrým nápadem bude také nejet celou cestu najednou, ale přespat někde v průběhu. 

Sledujte chování vašeho pejska na cestě autem, pokud se vám něco nezdá, raději zastavte. Nenechávejte svého psa nikdy samotného v autě. To je velmi častá chyba cestovatelů. Auto se po zastavení začne okamžitě zahřívat na mnohonásobně vyšší teploty. Pozor také na klimatizaci, nepouštějte ji na maximum, rozdíl teplot by neměl být větší než 5 °C. To vám pomůže ochránit sebe i vašeho mazlíčka před případným nachlazením nebo tepelným šokem.

4 tipy pro spokojeného psího cestovatele

  1. lékárnička pro psy - sada pro rychlou první pomoc
  2. cestovní miska - praktická pomůcka při cestování, která zabraňuje rozlití vody za jízdy
  3. bezpečnostní pás do auta - stejně jako lidé musí dodržovat bezpečnost v autě, to samé platí i pro psy
  4. deka do auta i na ven - poskytne vašemu pejskovi pohodlí a vaše auto ochrání před chlupy a nečistotami
  5. oblíbená hračka - dlouhá cesta může být pro psa velký stres a proto je dobré, pokud má váš pes u sebe svou oblíbenou hračku, která mu pomůže se uklidnit

Cestování se psem letadlem

Druhou možností je samozřejmě letadlo. Let z Prahy do Itálie (záleží do jaké destinace) trvá mezi 1,5 - 4 hodinami. Zde si však budete muset nastudovat pravidla letecké společnosti, kterou budete chtít využít. Cestování letadlem se v případně psů vyplatí, pokud odjíždíte na dlouhou dobu.

Pravidla pro přepravu zvířat jsou velmi různorodá. Většinou musí být přepravováni v zavazadlovém prostoru, což může být pro vaše mazlíčky stresující. Malí psi (cca do 5 - 8 kg) by měli být přepraveni bez problémů v kabině letadla za předpokladu, že splníte povinné rozměry přepravky.

A jaké formality musíte splnit pro vstup do této země?

Čip a očkování jsou nutností

Váš čtyřnohý parťák s vámi může cestovat, ale musí splňovat následující podmínky: 

  • čip
  • mezinárodní pas
  • očkování proti vzteklině - pamatujte, že ode dne očkování do dne vaší společné cesty by měly uplynout nejméně 3 týdny. Teprve po této době získá váš mazlíček imunitu!

TIP: O cestování se psem do zahraničí si můžete ještě více dočíst v našem starším článku.

Pozor! Itálie je zemí, která zakazuje na jejich území přijímání štěňat mladších 12 týdnů - zvláště pokud nemají platné očkování proti vzteklině.

A na co byste měli myslet vy?

  • Samozřejmostí je platný občanský průkaz České republiky (vydaný po roce 1993) nebo cestovní pas.
  • Co se týká nemoci covid-19, je vhodné podívat se na stránky ministerstva zahraničních věcí, jelikož se podmínky průběžně mění.

Jaké jsou aktuální podmínky pro vstup do Itálie z hlediska Covid 19? 

Od 1.6.2022 nemusíte mít ke vstupu do Itálie žádný EU certifikát o očkování, potvrzení o prodělání nemoci Covid 19 ani test na Covid 19. Pozor si dávejte v MHD a jiné dopravě, kde zůstává povinnost nosit respirátor FFP2 a to do září 2022. Doporučujeme si před odjezdem přečíst stránky ministerstva zahraničních věcí a vyhledat si aktuální informace pro vstup do Itálie.

itálie-dovolená-se-psem

Nejoblíbenějšími oblastmi pro dovolenou se psem v Itálii je Toskánsko a Sardinie. Pojďme si tyto oblasti přiblížit trochu více.

Za dobrým vínem i krásnou přírodou 

  • Toskánsko 

V Toskánsku najdete radost ze života se spousty kultury, dobrého vína a italského klidu. Kopcovitá krajina s charakteristickými borovicemi, cypřiši a krásnými vinicemi vás bude přímo vybízet na dlouhé procházky se psem.

  • Sardinie 

Pokud chcete dovolenou strávit u tyrkysově modré vody s plachetnicemi, keři rozmarýnu, borovicemi, bílými žulovými kameny, které jsou tvořeny větrem a vodou, pak je Sardinie ta pravá destinace pro vás. Můžete zde podniknout nezapomenutelné procházky, dokonce i túry po nekonečně dlouhém pobřeží.

 

  • Lázeňské město Grado

 

Lázeňské město je Grado se nachází na ostrově, který je s pevninou spojen hrází. Pokud milujete historii, romantické mosty, moře a pláže, pak se vám tady bude líbit. Pláže pro psy jsou tu dobře přístupné, jen doporučujeme vyrazit mimo hlavní turistickou sezonu. 

 

  • Italské Alpy

 

Pokud máte se svým psem raději túry než koupání v moři, jeďte do Italských Dolomit. A co vás čeká? Klikatící se cestičky, nádherné výhledy, zelené louky, procházky kolem vodopádů a jezírek. Záleží na vás, jak náročnou stezku nebo výlet si vyberete. Psi jsou v kempech i na horách vítáni.

 

  • Alberobello

 

Zajímá vás historie? Připněte psa na vodítko a udělejte si procházku po pohádkovém městečku, kde jsou typické zdejší domečky s kuželovitou střechou. Městečko je natolik zvláštní, že se dostalo na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Do dnešního dne slouží tyto domečky k bydlení nebo jako obchody a restaurace.

Na pláž se psem

Pokud chcete, aby si váš psí mazlíček užil koupání v moři, měli byste vědět, že: 

  • V Itálii se na veřejné pláže se psy spíše nesmí, zejména v hlavní sezóně.
  • Vyhledejte si psí pláž v okolí a jděte se svým pejskem tam.
  • Na některých plážích navíc musí pes zůstat na vodítku
  • Jelikož se určené psí pláže rok od roku mění, je vhodné kontaktovat místní informační centrum a informovat se o aktuálních psích plážích.

Cestování se psem je jedno velké dobrodružství. Je potřeba však dodržovat všechna pravidla, která v dané zemi panují. Věříme, že dovolená v Itálii pro vás bude čistým potěšením. Italové jsou velmi přátelští ke zvířatů, takže “ciao” ve slunné Itálii!