Zimní výlet se psem

Výlety do přírody ve společnosti čtyřnohého kamaráda představují vzácné společné chvíle a utužení přátelství mezi člověkem a psem. Kam ale vyrazit v zimě? Inspirujte se našimi výlety.

Máme pro vás několik tipů na výlety!

zimni-vylet-se-psem

5 tipů kam vyrazit se psem v zimě 

  • Rýchorská bouda v Krkonoších 

Na Rýchory v Krkonoších můžete vyrazit ze Žacléře, kde si necháte auto. Trasa není náročná a pokud bude dostatek sněhu, jako že na Rýchorách je, můžete s pejskem vyrazit i na běžkách. Na vrcholu Rýchorské boudy se vám naskytne krásný výhled na celé západní Krkonoše, můžete se zde občerstvit výborným borůvkovým blbounem, pro pejsky je vždy připravena venku miska s vodou nebo dokonce i ubytovat. Z okna pokojů máte hezký výhled na Královec a Černou horu. Z Rýchorské boudy vedou další běžecké stopy i turistické trasy, můžete projít po červené trase do Rýchorského pralesa s krásnými zachovalými bučinami a pokroucenými kmeny, jde o nejcennější oblast Krkonoš. Cestou dál uvidíte pěchotní sruby, které můžete se svým pejskem prozkoumat.

  • Lipno

Pokud bude tuhá zima, bude zamrzlá i přehrada Lipno. Vezměte s sebou brusle, do termosky čaj a můžete vyzkoušet se psem bruslení, uvidíte, že o legraci bude postaráno. A pokud vás bruslení omrzí, nechte psa odpočinout na hotelu a vy si můžete půjčit lyže a zalyžovat si na Kramolínu.

TIP na ubytování: Vyzkoušejte hotel Racek, který se nachází hned na břehu Lipna, za pejska zaplatíte 150 Kč/noc, pokud máte střední - velké plemeno cena je vyšší 300 Kč/noc.

  • Novodvorské hory 

Hledáte příjemné prostředí a klid? Pak vyzkoušejte rodinný penzion Na Celnici, který se zaměřuje na aktivní dovolenou se psem v Novodvorských horách na pomezí Čech a Rakouska.

  • psi bydlí zdarma a mohou všude, dokonce i do restaurace
  • ubytovat se můžete v penzionu nebo v chatkách
  • můžete si půjčit dogtrekingové vybavení nebo postroj pro psa
  • využít zdarma cvičiště
  • možnost využít pro vašeho psa terapeutické masáže

A kam vyrazit v zimě na výlet v okolí?

  • Po okolí penzionu můžete vyrazit po značených cestách např. k Veverskému rybníku, Přesličkovému rybníku nebo do Nakolic.
  • 1 km jihozápadně od Nových Hradů se nachází chráněný park Terčino údolí s rozlohou kolem 140 ha, kde můžete vidět několik kulturních památek a krásný umělý vodopád.
  • Zavítat můžete i na rakouskou stranu na horu Mandlstein, kde je krásná romantická vyhlídka na Nové Hrady a okolí. Vyhlídka je dostupná bez omezení. 
  • České Švýcarsko 

Zima není jen o lyžování, turistika se dá provozovat za každého počasí - i ve sněhu. V Českém Švýcarsku se v zimě dějí zázraky, které s jarem roztají, pokud vás láká dobrodružství vezměte psa a vydejte se zasněženou krajinou k unikátním ledopádům, kousek od obce Brtníky. Uvidíte barevné kaskády z ledu, ledopád tvoří voda z tajícího sněhu a již za první republiky je sem jezdili obdivovat bohatí němci, kteří přijížděli na saních.

V okolí to není jediná kaskáda, ale nachází se jich tu desítky a mají různé jména např. Konírna, Betlém, atd. Trasa vede od vlakového nádraží v obci Brtníky, půjdete po červené stezce a dále po Zelené.

  • Botanická zahrada

Věděli jste, že do botanické zahrady můžete i se svým psem? Musí být samozřejmě na vodítku, být očkovaný a je zpoplatněn částkou 100 Kč. S pejskem nemůžete do skleníku Fata Morgana, jinak můžete všude. V celém areálu jsou k dispozici pítka s vodou, odpadkové koše se sáčky na psí trus a pokud jste milovníci kytiček můžete dokonce využít na venkovní expozici roční neomezenou vstupenku pro psa za zvýhodněných 600 Kč.

  • Kostel sv. Matouše v Jedlové

Vydejte se  se do malebných Orlických hor, kde se skrývá magické místo nad osadou Jedlová. Tím místem je barokní kostel svatého Matouše, významný orientační bod pro turisty. Tato církevní stavba, která málem zanikla, v krajině působí jako opravdové zjevení. Jakmile vystoupáte k vyvýšenině s osamělým kostelem, otevře se vám úchvatný pohled na údolí Bělé a Studený vrch. Cesta z většiny míst střediskové obce Deštné trvá necelé tři čtvrtě hodiny a terén je vhodný pro pohodlný výlet se psem. Zážitek z krásné přírody a historie se stane nezapomenutelným pro všechny členy rodiny.

  • Zřícenina hradu Oheb

Okolí Železných hor je nádherné a s vaším psím kamarádem se můžete vydat na téměř zapomenutou zříceninu hradu Oheb. Tento historický klenot, postavený na ochranu území vilémovského kláštera na začátku 15. století, nyní nabízí malebný výhled a kolmý sráz směrem k Sečské přehradě. Doporučujeme trasu z Ústupek o délce přibližně 6 km, kde můžete pohodlně zaparkovat u hotelu Jezerka. Vydáte-li se od hotelu k vodě, napojte se na modrou turistickou značku směrem k zřícenině hradu Oheb. Cesta vás provede malebným prostředím až k samotné zřícenině, kde si můžete užít atmosféru minulých dob a prozkoumat historii tohoto místa. Po návštěvě hradu můžete sestoupit dolů na hráz a pokračovat po silnici směrem k Ústupkám, abyste uzavřeli krásný okruhový výlet s pohledy na okolní krajinu a Sečskou přehradu

  • Naučná stezka Roštejnská obora

Pro poutavý výlet se psem doporučujeme navštívit naučnou stezku Roštejnská obora, která vás provede krásným lesním prostředím přírodní rezervace Roštýnská obora a obnovenou historickou oborou. Výchozím místem okružní stezky je turistický směrovník u parkoviště před hradem Roštejn. Trasa vás provede společně se žlutou turistickou značkou k oboře a zpět od obory k hradu po modré a zelené značce. Přímo ke vstupu do obory se můžete dostat z menšího parkoviště u spojovací silničky Roštejn–Doupě. Při výletu vám bude k dispozici i mapa naučné stezky, která je vyvěšena u vstupní brány, takže si můžete plně užít spojení s přírodou a historií tohoto malebného místa. Pokud se budete chtít zastavit i na hradu Roštejn, pak psi mohou pouze na nádvoří. Do expozic hradu mohou psi v náručí nebo tašce a je třeba to předem nahlásit na pokladně.

 

V blízkosti vašeho domova nejsou žádné parky nebo cesty k procházkám? Cestujete na místo, kde si může užít váš pejsek volného pohybu a přírody autem? I když je jízda krátká, musí být správně naplánována.

Jak se vybavit na cestu autem v zimě

  • Aby bylo cestování se psem zcela bezpečné a pohodlné, musí být váš pejsek připoután bezpečnostním pásem
  • Kromě výše zmíněných pásů je nezbytným doplňkem, zejména v zimním období, ochranný potah. Potahy zajišťují komfort pro přepravovaného mazlíčka a chrání vůz před nečistotami a poškozením. 

TIP! Do batohu přibalte i malý ručník, kterým vysušíte srst vašeho psa před návratem do auta. Díky tomuto předběžnému sušení odstraníte sněhové koule, které se mohly vytvořit na psích tlapkách. Vysušené tělo se navíc rychleji zahřeje, což má velký význam pro klouby a celkové zdraví psa odpočívajícího po túře.

Proč je v zimě vhodné být aktivní se svým psem?

vylet-zima-se-psem

Je spousta psích plemen, která milují outdoorové aktivity v zimě. Patří mezi ně například sibiřský husky nebo aljašský malamut. Procházky ve sněhu ocení i další hustosrstí mazlíčci, jako je bernardýn, čau čau nebo velký švýcarský salašnický pes.

Je váš mazlíček jiného plemene? Nevadí, díky vhodné přípravě si užije i zimní výlet. Délku trasy přizpůsobte možnostem svého čtyřnohého kamaráda. Zima je velmi dobrým obdobím pro aktivní pohyb se psem, protože:

  • procházky stimulují imunitu, snižují stres a mají pozitivní vliv na kondici lidí i zvířat, proto byste na ně neměli rezignovat ani přes méně příznivé počasí,
  • hra na sněhu je skvělá zábava pro psy - aportování nebo hledání předmětu pod sněhem jsou jen některé z možných návrhů, 
  • můžete svého mazlíčka naučit novým dovednostem - stačí k tomu pár stromů nebo třeba lavička v parku, kterou může pes přeskočit nebo podlézt.

Jaké jsou nástrahy zimních výletů se psem a jak se na ně připravit

Zimní aktivity a výlety s vaším mazlíčkem vyžadují zvláštní ostražitost. 

  • Věnujte pozornost možným známkám hypotermie, například nadměrnému třesu, zvedání tlapek, nervóznímu chování nebo touze jít domů.
  • Zkontrolujte stav tlapek vašeho mazlíčka - sůl používaná k posypu silnic a chodníků je pro nej nebezpečná.
  • Sněhové koule na psích tlapkách jsou dalším problémem, který postihuje většinu majitelů především dlouhosrstých psů. To lze napravit úpravou srsti na psích tlapkách - jak mezi polštářky, až po loket, tak i na jiných místech, kde se tvoří sněhové koule. Odstřižení srsti zajistí, že se sníh nebude na co lepit.
  • Základem dobré izolace psa v zimě udržovat jeho srst v dobrém stavu - čistou a  vyčesanou z chuchvalců. Takto udržovaná srst poskytuje přirozenou ochranu psa před chladem. V některých případech nebude jednoduchá úprava srsti vašeho psa tak účinná. Je to pochopitelné, protože možná pes špatně snáší chlad, nebo mu povětrnostní podmínky brání správně regulovat teplotu. Pak je na zvážení pořídit mu speciální oblečení. Mělo by být větruvzdorné a voděodolné, ale zároveň prodyšné a poskytovat vysoký tepelný komfort.
  • Psi spalují v zimě více energie ve snaze udržet se v teple, proto je vhodné mít na výlety v zimě větší množství krmiva nebo kalorických pamlsků.

Pozor! Nenechávejte v zimě psa pít vodu z louží a potoků. Voda v nich je hodně studená a pes by mohl nastydnout. Vodu si připravte doma do lahve a schovejte mezi oblečení, které budete mít v batohu. 

Pamatujte také, že během mrazivého počasí je důležitá fyzická aktivita. Pes při pohybu neprochladne, tak ho nechte na výletě běhat a omezte počet zastávek na minimum. Přejeme krásné zimní výletování s vaším chlupáčem!

Doufáme, že vás naše tipy na zimní výlety zaujaly a některý z nich si třeba s čtyřnohým parťákem vyberete!