Cestujeme se psem do Chorvatska

Jedna z možných destinací, kam letos vyrazit k moři, je Chorvatsko. Vezměte svého čtyřnohého kamaráda a jeďte společně na dovolenou.

Co budete potřebovat?

V rámci EU potřebuje váš pejsek na cesty Mezinárodní očkovací průkaz, případně pas, v kterém musí být platné očkování proti vzteklině, provedené minimálně před třemi měsíci a váš pes musí být čipován. Tetování v Chorvatsku neuznají.

Před cestou si tedy odškrtněte následující 3 body:

  1. Váš pes musí být čipován. Pozor! Tetování do Chorvatska nestačí.
  2. Musíte mít vystaven pas, který se oficiálně jmenuje “Pas zvířete v zájmovém chovu”.
  3. V pase je nutné mít platné očkování proti vzteklině. Nezapomeňte, že očkování proti vzteklině je platné za 21 dní od prvního očkování.

Vycestovat na dovolenou po EU, tedy i do Chorvatska můžete se svým psem starším 15 týdnů. Jeden člověk s sebou může mít maximálně 5 psů.

Pozor, pokud máte psa typu „bull“ plemene a není uznaný FCI, tak do Chorvatska jet s vámi na dovolenou nemůže. Stejně tak nemůžou jet ani kříženci typu „bull“.

pes-u-more

Aktuální informace pro cestu do Chorvatska

Od 1. května 2022 jsou zrušena ochranná opatření týkající se překročení chorvatských státních hranic. To znamená, že pokud pojedete se svým psem do Chorvatska na dovolenou, je vám umožněn vstup bez jakéhokoliv prokazování bezinfekčnosti - vše se tedy vrací do podobného režimu jako před pandemií.

Pro případné aktuality doporučujeme sledovat stránky Ministerstva zahraničních věcí.

V současné chvíli nejsou platná žádná omezení vstupu pro přijíždějící osoby a do Chorvatska. To znamená, že je možné cestovat do Chorvatska stejným způsobem jako před vypuknutím pandemie nemoci COVID-19.

Evropský pas může vystavit každý veterinář s potřebným povolením a platí po celý život vašeho zvířete. Musí však být pravidelně aktualizován očkovacími údaji. Tento pas je nezbytný pro bezproblémové cestování se psem, kočkou nebo fretkou mezi zeměmi EU. Za europas zaplatíte kolem 400 Kč.

Veterinář vám vystaví europas na místě, ale záleží na tom, jak rychle se vašemu psu podaří splnit potřebné podmínky. Obecně to může trvat několik týdnů, zejména pokud jsou potřebné dodatečné očkování nebo léčba. Proto je důležité konzultovat požadavky na cestování s vaším veterinářem a začít plánovat s dostatečným předstihem.

Chcete se se svým psem cítit alespoň na chvíli jako “Robinson Crusoe”? Slyšeli jste o robinzonádě? 

Co je to robinzonáda?

Jde o formu rekreačního zařízení v přírodě, která připomíná způsob života postav ze slavného románu “Robinson Crusoe”. Robinzonáda je obvykle jednoduchá chatka, bungalov či apartmán, který je situován v odlehlých či neobydlených oblastech, jako jsou například hory, lesy, pláže nebo ostrovy.

Jsou vkusně a moderně vybavené a nemusíte se bát, že zůstanete bez vody nebo snad elektřiny. U některých typů ubytování se můžete setkat s tím, že elektřina je ze solárních panelů, lednička je na plyn a vodou se musí šetřit. To však není nic na škodu, protože cílem pobytu je přiblížit se přírodě a zažít jednoduchý způsob života bez “luxusního pohodlí” moderního světa.

Kam na robinzonádu se psem?

Velký výběr ubytování typu robinzonáda najdete zde. My jsme pro vás vybrali 2 tipy, kde se můžete ubytovat přímo s vaším psím kamarádem:

  1. Apartmány Nina

Malý kamenný domek na ostrově Brač pro 3 - 4 osoby, který je obklopen stromy, což ocení i váš pejsek, protože může být ve stínu. Krásná oblázková pláže je jen 40 m od domu. K dispozici je venkovní posezení i lehátka.

Pes je povolen a je zdarma.

  1. Apartmány Oleander

Tyto apartmány se nacházejí v romantické zátoce na ostrově Hvar. Pokud si chcete odpočinout od rušných turistických destinací, pak je toto místo jako stvořené přímo pro vás. Jen pár kroků od ubytování máte pláž. Majitelka je lékařka a masérka a můžete si dopřát i aromaterapeutickou masáž. 

Pejsci jsou zde vítáni, pouze malé psí plemeno do 5 kg, za poplatek 2 / den.

Máte rádi pohodlí a nevšední zážitek? Co se zkusit dopravit do Chorvatska vlakem? Večer nastoupíte a ráno jste již se svým čtyřnohým mazlíčkem u moře.

Do jakých destinací jezdí vlak z ČR do Chorvatska?

Vlakem se můžete dostat přímo do Rijeky, Ogulinu nebo Záhřebu. Do ostatních destinací se dostanete návaznými autobusy, které jsou napojeny na příjezdy a odjezdy vlaků.

Kolik stojí jízdenka?

Cena jízdenek se mění dle termínů a obsazenosti. Pokud budete kupovat jízdenku u dopravního podniku Regiojet, pak se pohybuje cena z Prahy hl. nádraží do Záhřebu od 1499 Kč a výše. Cesta trvá cca 13 hod.

Podmínky pro cestování vlakem se psem si můžete přečíst zde nebo v našem článku na blogu.

Pozor! Ve spacích vozech nelze přepravovat zvířata.

Pojedete autem? Jak zpříjemnit psovi cestu?

    • Pes musí být zajištěn speciálními psími pásy nebo umístěn v přepravce.
    • Každé 2 - 3 hodiny zastavte na krátkou procházku a dejte svému psovi napít vody.
    • Aby se vám při venčení v zahraničí pes nezaběhl, je vhodné ho mít na vodítku.
    • Teplota vzduchu v autě by měla být mírná, případně nechte pootevřené okno, aby se mohl pes nadechnout čerstvého vzduchu.
    • Pokud to je možné, zvolte jízdu autem večer, přes noc nebo brzy ráno.

A pamatujte! Nenechávejte nikdy psa v zavřeném autě. Již po několika minutách v horkém autě, může dojít k přehřátí a úpalu.


Dovolená u moře se psem je jednou z nejoblíbenějších letních aktivit. Může být ale i nebezpečná, a proto vám přinášíme tipy, na co si dát pozor u moře! 

Na co si dát pozor u moře

  • Pes si neuvědomuje sílu mořských vln. Nepřeceňujte jeho plavecké schopnosti!
  • Pozor na sportování ve vody, aby se váš psí mazlíček nepřepil slané vody a nedostal žaludeční potíže.
  • V horkých dnech nenechávejte psa skákat do studené vody, aby nedošlo k tepelnému šoku.
  • Dbejte na to, aby váš pes nebyl na přímém sluníčku příliš dlouho a nedošlo k jeho dehydrataci.
  • Dívejte se po cedulích na pláži, zda je psům vstup umožněn.
  • Pozor na tlapky a ostré mořské ježky.
  • Poskytněte svému psovi misku s čerstvou vodou! 

 psi-u-more 

Které oblasti navštívit? 

Lošinj

Ostrov Lošinj je jedenáctým největším ostrovem v Chorvatsku, který se nachází v Jaderském moři poblíž istrijského poloostrova. Celková délka je 30 km a šířka 5 km. Nejvyšší kopec, kam můžete vyrazit se svým čtyřnohým parťákem je Televrin, který je 588 m.n.m.

V této oblasti jsou také další menší ostrůvky, které jsou ideálním cílem pro kratší výlety, jedná se například o Unije, Ilovik a Susak s pěknými písečnými plážemi. V horkých dnech najdete vždy stín v borovicových lesích. Lošinj je také významný svým léčivým podnebím, díky kterému můžete zlepšit své zdraví. Mořský vzduch je příznivý pro alergiky a osoby s respiračními problémy. 

Ostrov Korčula

To je kombinace nádherné přírody, tisícileté kultury, historie a moderního turismu. Nespočet půvabných pláží a zátok, hotelů a prázdninových domů, které můžete využít i se svým pejskem. Procházet se můžete po vinicích a olivových hájích.

Paklenica

Chorvatsko není jen moře, ale i hory. Paklenica je chráněna jako národní park. Nejzajímavější částí je kaňon Velká Paklenica. Středem kaňonu protéká potok, podél kterého vede příjemná stezka, která je obklopena vysokými skalami. V nejužším místě kaňonu Velké Paklenice je několik vchodů do tunelového bunkru, které koncem padesátých let tajně vykopala jugoslávská armáda jako úkryt.

Tipy na psí pláže v Chorvatsku

Vodní radovánky budou jistě jedním z vašich cílů při dovolené, proto jsme pro vás vytipovali pár pláží, které jsou vhodné i pro pejsky.

Ostrov Krk  

Koupání pro pejsky naleznete například na plážích Redagara, Dražice v Krku nebo Mala Krasa v Putanu.

Istrie

Na nádherné Istrii si můžete koupání s pejskem užít například v Umagu na pláži Laguna.

Dalmácie

Nabízí koupání v moři s pejsky ve Splitu - část pláže Kašuni, pláže Trstenik a Lumbarda.

NÁŠ TIP: Natrefit můžete i na místa, kde je stanovena doba, kdy se mohou vaši čtyřnozí kamarádi vykoupat v moři. Např. v Medulinu a v Pule můžete na pláž s pejskem od 1.6. do 15.9. v čase od 20:00 do 8:00.

I přesto, že se jedná o psí pláže, mějte svého psího kamaráda mezi lidmi na vodítku. Na pláži si lehněte do stínu a zajistěte pejskovi dostatečný přísun pitné vody. Nezapomeňte, že slaná mořská voda není pro psa na pití vhodná. Některé psy, hlavně dlouhosrsté rasy, je vhodné po koupání v moři opláchnout sladkou vodou, aby je nedráždila sůl v srsti.

se-psem-do-chorvatska

Tipy na kempy v Chorvatsku, kde jsou psi vítáni

Kemp Valkanela

Kemp se nachází přímo u pláže a pejskové jsou tu vítáni, ubytovat se můžete v mobilním domku nebo využít kempingovou parcelu

Kemp Rapoča

V bezprostřední blízkosti kempu do 50 m se nachází psí pláž, ubytovat se můžete v apartmánu nebo využít kempingovou parcelu.

Robinzonáda Monte Cristo

Pro ty, kteří mají rádi své pohodlí a nechtějí do kempu, se mohou ubytovat v domě přímo na pláži, kde je malá oblázková pláž hned pod domem. Pejskové se mohou také ubytovatek za poplatek.

Jak dlouho cesta autem zabere?

Cesta autem do Chorvatska vám zabere přes 11 hodin, záleží odkud z České republiky vyrážíte a na jaké místo do Chorvatska jedete. Nezapomínejte, že jedete i s vaším milovaným pejskem. Stejně jako vy, tak i váš pes se potřebuje protáhnout a odpočinout si. Zařaďte tedy častější pauzy. 

Na cestu připravte dostatečné množství vody, granule a oblíbené pamlsky. Nezapomeňte pejska připoutat nebo ho převážet v přepravce nebo za mříží. Aby se cítil pohodlně, můžete mu do auta připravit i pelíšek. Vzhledem k vysokým teplotám v letních měsících a nepředvídatelné dopravní situaci se doporučuje vydat na cestu v noci.

Váš pejsek pravděpodobně cestu z velké části prospí. Pokud pojedete přeci jen přes den, nenechávejte pejska samotného v zavřeném autě, hrozí mu přehřátí.

NÁŠ TIP: Váš pejsek bude na dovolené na neznámém místě, mohl by se zaběhnout a vy ho budete těžko hledat. Napište mu na obojek cedulku, kde bude uvedené jeho a vaše jméno, vaše telefonní číslo a adresa ubytování.

A teď už nezbývá nic jiného, než vám popřát krásné a pohodové léto!