Jak překonat psí nachlazení?

Stejně jako člověka, i psa může potkat nepříjemné nachlazení. A chladné dny nebo velké změny teplot tomu jen nahrávají. V tomto článku se zaměříme na to, jak onemocnění předejít a co dělat, pokud u vašeho pejska propukne.

Hrozí psovi obyčejná rýma?

Ano, dokonce i váš čtyřnohý kámoš může onemocnět nepříjemnou rýmičkou. Stejně tak chřipka nebo viróza jsou onemocnění, která mohou vašeho psa potkat. Jak poznáte, že na psa něco leze? Může trpět nechutenstvím a odmítat krmení, být malátný, sípat a mít zvýšenou teplotu. Pokud si nejste jistí nebo se chcete poradit ohledně následné léčby, zastavte se u svého veterináře. 

TIP: Dávejte si pozor na posypovou sůl, kterou jsou v zimním období ošetřené některé chodníky nebo silnice. Sůl může způsobovat na packách psa nepříjemnosti, kvůli kterým si pes začne packy oblizovat, což může mít za následek žaludeční problémy. Snažte se takovým místům vyhýbat nebo packy ošetřujte.

luxusni pelisek pro psa

Strava a pohyb je základ

Základem je kvalitní výživa a dostatek pohybu. Tak bude váš pejsek velmi pravděpodobně zdravý jako řípa. Můžete se svým psem zkusit i sportovat - co třeba takový dogtrekking, canicross nebo skijöring? Pokud jsou velké mrazy, tak raději vyrážejte častěji na kratší vycházky než na jednu dlouhou. Máte-li malého nebo starého psa, který se již tolik nezahřeje pohybem, zvažte pořízení oblečku.

 Pokud máte psa celoročně venku, tak je nutností zajistit boudu, která bude dostatečně chránit před povětrnostními podmínkami. Do boudy vyberte materiál, který nenasává vlhkost a boudu dobře izolujte. Je-li váš pes zvyklý být venku po celý rok, tak příliš neocení nahodilé návštěvy vyhřátého bytu. Lepší bude přesunout psovi pelíšek například do garáže, kde je stálá teplota.

Jak se s nachlazením vyrovnat

Když už pejsek nastydne, tak musíte zavést klidový režim. Procházky zkraťte a raději jděte na více vycházek během dne. Pokud máte psa, který je zvyklý na celodenní pobyt na zahradě, tak zajistěte, aby měl pelíšek na suchém místě se stabilní teplotou. Pokud by se stav nelepšil a pes měl navíc zvýšenou teplotu, tak neváhejte navštívit veterináře.

Po domluvě s veterinářem můžete oslabeným jedincům přilepšit speciálními vitamínovými doplňky nebo pejska nechat očkovat, aby se onemocnění předešlo. Začtěte se do dalších tipů, jak zvládnout psí rýmu či psincový kašel v našem dalším článku.

 TIP: Při počátečních projevech nachlazení (výtok z nosu a očí) mohou pomoci i bylinky. Zkuste pejskovi podávat jitrocelový sirup. Stejně tak homeopatika mohou ulevit od nepříjemných obtíží. O jejich nasazení a vhodnosti se poraďte se specialistou.

 

Doufáme, že psí nemoc nebudete muset řešit a užijete si zbytek zimy bez nachlazení a rýmy!