Nachlazení u psů

Podzimní a zimní období je zkouškou našeho imunitního systému. Obzvlášť zranitelný jsme vůči virovým útokům. Škrábání v krku, vysoká horečka, bolesti hlavy, rýma a už víte, že příští týden budete trávit s kapesníkem v ruce a polykat aspirin. Ovlivňuje nachlazení také vaše čtyřnohé parťáky? Jak rozpoznat nachlazení u psa?

Na co si dát pozor, když je chladno, déšť nebo sníh

  • Při snížení teploty zvažte, zda svému psovi nepořídíte oblečen nebo pláštěnku. Některá plemena nemají podsadu a jsou zimomřiví.
  • Dejte pozor, aby váš pes nelízal sníh, může být patogenní a obsahovat škodlivé látky, jako posypovou sůl a kamínky. Studený sníh navíc dráždí žaludek a hrdlo psa. To může mít za následek nevolnost, průjem, zvracení, atd.
  • Pokud hodně mrzne, zvolte kratší trasu na procházku, nenechte psa odpočívat ve sněhu a vraťte se brzy do tepla.

TIP: Na zimní túru si s sebou nezapomeňte vzít vodu, aby pes neměl žízeň a neměl potřebu lízat sníh.

nachlazeni-psu

Jak předejít nachlazení u psa

Nejlepší způsob, jak se vypořádat s nachlazením, je zabránit rozvoji infekce. Stojí za to znát několik pravidel, která vašemu mazlíčku ušetří nachlazení.

  • Nevystavujte zbytečně své domácí mazlíčky dlouhodobému chladu a náhlým změnám teploty. Menší psi s krátkými nebo žádnými chlupy by měli být vybaveni psím oblečkem. 
  • Vyvarujte se, ať váš pes není v průvanu. Umístěte psí pelech pryč od oken.
  • Po návratu z procházky důkladně osušte srst a zajistěte psovi teplé jídlo.

Co dělat, když pes venku promokne?

Pes, ať chce nebo nechce, musí jít ven za každého počasí, aby vykonal své fyziologické potřeby. 

  • Po chůzi v dešti musí být pes vždy otřený do sucha, nečekejte, až uschne sám. 
  • Zkontrolujte tlapky a stříhejte chlupy mezi konečky prstů a polštářky.

Odpověď na otázku, zda může být pes nachlazen, je ano. Pes může zachytit smíšenou virovou infekci horních cest dýchacích, např. s rýmou, ale tato lehká nachlazení jsou vzácná a tělo zvířete zpravidla rychle bojuje s infekcí. Pojďte se začíst, jak vypadá a jak vyléčit nachlazení u psa.

Jak pečovat o přirozenou imunitu psa v podzimním a zimním období?

O tom, jak podpořit psovi imunitní systém a co pozitivně ovlivňuje imunitu vašeho psa, jste se mohli dočíst v našem starším článku na blogu. Ale opakování je matka moudrosti a proto si pojďme některé důležité body připomenout.

Přirozená imunita psa je vystavena velkým výzvám, zejména na podzim a v zimě. Velké teplotní rozdíly a značná vlhkost vzduchu přispívají ke snížení imunity nás i našich čtyřnohých přátel.

Jak tedy posílit imunitu svého psa?

  • Správná strava - naprostým základem a nejlepší podporou přirozené obranyschopnosti a imunitního systému vašeho psa je zdravá a vyvážená strava. V podzimním a zimním období klesá každodenní fyzická aktivita ve srovnání s jarním a letním období. Pro udržení zdravé tělesné hmotnosti může být přínosem snížení kalorické hodnoty jídla.

  • Suplementace - na podzim se zvláště doporučuje doplnit psí stravu o vitamíny a přípravky podporující imunitu našich mazlíčků. Některé z popsaných ingrediencí mohou být i součástí krmiva, ale některé by měly být přidány dodatečně a to nejlépe po konzultaci s veterinářem.  
    • Sirupy proti kašli a nachlazení
    • Šípek jeho plody jsou bohaté na vitamín C, proto skvěle podporuje imunitu psů
    • Rybí olej  ⇨ zejména lososový olej - přírodní zdroj omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, které pomáhají udržet kůži a srst v dobré kondici
  • Vitamíny A a E  ⇨ pomohou udržet vašeho psa v dobré kondici a také zlepší stav jeho srsti.

  • Pohybová aktivita - při procházkách se pes dostává do kontaktu s různými mikroorganismy a stává se tak vůči nim za příznivých podmínek odolným. Taková denní dávka pohybu podporuje fungování imunitního systému psa i jeho páníčka a zlepšuje jeho kondici a náladu.

  • Vhodné oblečení - jak na podzim, tak v zimě se vyplatí chránit psa před chladem teplým oblečením. Zejména psi, kteří nemají silnou vrstvu srsti, rychle prochladnou, proto jim poskytněte vhodné oblečení.

  • Ochrana psích tlapek - sůl na ulicích a chodníkách dráždí pokožku tlapek, ale může způsobit i jejich zánět. Sůl, která se nesmyje z tlapek může způsobit svědění, které si psi snaží zmírnit olizováním - technická sůl není vhodná ke konzumaci, protože obsahuje nečistoty a pes se může otrávit. Vyplatí se používat speciální ochranné přípravky, které pokožku hydratují a tvoří ochrannou vrstvu.

  • Antiparazitní ochrana - parazité snižují obranyschopnost organismu psa, proto je důležité zajistit pravidelné odčervování. Nezapomínejte ani na přípravky proti blechám a klíšťatům, které jsou aktivní po celý rok. 

Pokud je imunita vašeho psa oslabená, může se snadněji nachladit. 

 

zdravy-pes-imunita

 

Jak vypadá nachlazení u psa?

U psů, stejně jako u lidí, je běžné nachlazení mylně považováno za chřipku kvůli podobným příznakům. Chřipka je akutní respirační onemocnění způsobené virem psí chřipky. Chřipka u psů je většinou mírná, příznaky připomínají většinou onemocnění dýchacího systému. Asi 20 % psů má subklinický průběh chřipky, který je prakticky bez příznaků.

Příznaky mírného nachlazení se mohou projevit jako výtok z nosu, výtok z očí nebo kašel. V tomto případě by měla být zachována chuť k jídlu a ochota věnovat se pohybovým aktivitám.

Jaké jsou příznaky dalších nejčastějších onemocnění u psů?

  • Psincový kašel je nakažlivé onemocnění respiračního aparátu u psů, je to zánětlivý proces v průdušnici a průduškách. Nejvážnější průběh a komplikace mohou nastat u štěňat a starších psů s oslabenou imunitou.

  • Chřipka je u většiny psů zvládnutelná. Komplikace mohou nastat především u štěňat a starších psů, projevující se záchvaty kašle nebo anginy pectoris. Nejběžnější je lehká forma chřipky. Psa unaví suchý kašel, kvůli kterému někdy může zvracet a dokonce i ztratit chuť k jídlu. Nemoc může být doprovázena zvýšenou teplotou a výtokem z očí a nosu.

  • Viróza, je nejčastěji doprovázena kašlem. Nejčastěji je spojená s infekcí dýchacích cest u vašeho psa, ale může být, ale může být způsobena také faktory, jako je nízká teplota vzduchu a vystavení prachu. Kašel u vašeho psího mazlíčka je potřeba sledovat a v případě zhoršení konzultovat s veterinářem.

Jak vyléčit nachlazení?

Pes s nachlazením potřebuje hodně klidu, odpočinku a pelíšek. Dejte svému psímu mazlíčku misky s horkou vodou a krmivo s vysokým obsahem bílkovin k pelíšku, ať má k miskám blízký přístup. Proteinové aminokyseliny jsou stavebními kameny, které vytvářejí protilátky, které jsou tak důležité v boji proti virům v těle.

Můžete využít i doplňky stravy pro psy, zejména ve vysoce rizikových skupinách (štěňata, senioři, březí feny). Nezapomeňte však, že zdravé jídlo je základem pohody a rychlejší regenerace vašeho mazlíčka. Suché krmivo, bohaté na výživové vitamíny a minerály, nezbytné ke zvýšení imunity, bude perfektní.

Léky proti bolesti nebo antipyretika by měla být podána pouze pod dohledem veterináře. Nedávejte svému psovi žádné léky ani doplňky určené pro člověka. Může to mít za následek otravu a v nejhorším případě i smrt čtyřnohého mazlíčka.

Co dát psovi při nachlazení?

Pokud u svého psa zaznamenáte znepokojivé příznaky nachlazení, měli byste se nejprve poradit s veterinářem, který nasadí vhodné léky. Veterinář může pejskovi předepsat antipyretické, protizánětlivé a expektorační léky. Nikdy však nedávejte psovi léky, které jsou určené pro lidi.

Nachlazenému psovi by měly být poskytnuty pohodlné podmínky pro zotavení: pelíšek a nehlučná místnost se stabilní teplotou. Pokud je nachlazení doprovázené horečkou, můžete ji zkusit srazit studenými obklady. Pes většinou nemá chuť k jídlu, proto se vyplatí podávat mu krmivo s výraznější vůní, případně nabídnout mokré jídlo v podobě psí paštiky.

Jak poznám, že je pes nachlazený?

Příznaky nachlazení u psa jsou podobné jako u lidí. Pes může trpět rýmou i kašlem, zánětem spojivek nebo bolesti v krku. U psa se navíc může objevit během onemocnění i horečka (teplota nad 39 °C). Nachlazený pes obvykle nemá chuť k jídlu, je letargický a není akční. Více času tráví spánkem a odpočinkem.

Jak dlouho trvá rýma či nachlazení u psa?

Na tuto otázku je těžké odpovědět, protože doba infekce závisí na různých faktorech. U většiny psů rýma či nachlazení trvá týden.

Zahleněný pes - příznaky a projevy

Pokud má váš pejsek kašel s tvorbou hlenu, který může být doprovázen i zvracením bílé pěny nebo hlenů, může se jednat o tzv. psincový kašel. Zde se doporučuje zvlhčovat místnost, ve které se pes nachází a pravidelně větrat. Pes by měl být v klidu, teple mít u pelíšku misku s čerstvou vodou a měkkou stravu. Jako podpůrná léčba tohoto kašle se doporučují doplňky stravy, které podporují imunitu psa, zejména vitamín C a betaglukany.
 

V podzimních a zimních měsících buďte ostražitým pozorovatelem svého mazlíčka, abyste si předem všimli jakýchkoli rušivých příznaků. Psi stejně jako lidé, trpí nejčastěji v těchto měsících chorobami dýchacích cest a proto přejeme vám i vašemu čtyřnohému kamarádovi hlavně zdravíčko.

 

Autorka článku: Renáta Šestáková