Alergie může potrápit i psy

Pšííík! Jaro je tu a s ním i spousta rozkvetlých stromů a květin. Spousta lidí v těchto dnech neustále kýchá, slzí a trpí všemožnými projevy jarní alergie. Naši čtyřnozí kamarádi na tom ještě nejsou tak bídně, ale také u nich se může projevit zvýšená citlivost v rozkvetlé jarní přírodě.

Jak se alergie u psů projevuje?

Alergie je “civilizační” chorobou, kterou trpí stále více a více lidí. Vzhledem k tomu, že psi jsou zvířata, která žijí v těsné blízkosti s člověkem (podobně jako například kočky), tak začínají civilizačními chorobami trpět čím dál tím více.

Nejčastějším projevem alergie je škrábání a vykusování srsti. Nemávněte nad těmito příznaky rukou, ale řešte je okamžitě. Čím dříve odhalíte příčinu alergie a zahájíte léčbu, tím větší naděje existuje, že svému psovi dokážete ulevit.

 Dalšími projevy mohou být výtok z nosu, kašlání, kýchání nebo slzení. I tyto na první pohled banální příznaky mohou být pro pejska velmi zatěžující.

Jarní alergie jsou spíše výjimkou

Alergie na různé druhy kvetoucích trav či stromů, které se tak často projevují u lidí právě v období jara, jsou u psů stále spíše výjimkou. A pokud se objeví, tak většinou stejně rychle odezní, když daná rostlina přestane kvést. Pokud by ovšem projevy přetrvávaly, tak navštivte svého veterináře, který vám pomůže najít řešení.

 

pes-na-jare

Alergie na kousnutí či potravu

Pejsky spíše trápí jiné typy alergií. Může se u nich objevit nepříjemná reakce na kousnutí otravné blechy nebo také potravinová alergie na určitou složku jejich potravy. Buďte na pozoru, pokud se váš pejsek drbe více než obvykle. Dále, stejně jako citlivější lidé, může pes reagovat na různé čisticí prostředky a kosmetiku, kterou na jeho srst použijete. Buďte při výběru obezřetní a snažte se počet produktů minimalizovat.

Jací psi jsou k alergiím náchylní?

Někteří psi mohou být k alergiím náchylnější. Jedná se o přešlechtěná plemena nebo psy, kteří nejsou v dobré kondici. Například u francouzských buldočků se mohou alergie i jiné zdravotní neduhy objevovat častěji.

Pokud budete mít podezření na alergii u vašeho psího miláčka, tak neváhejte a navštivte co nejdříve veterináře, který určí následnou léčbu. Z odběrů krve může zjistit konkrétní alergen, který vašeho psa trápí. Léčbu můžete podpořit i přírodními látkami - například vhodnými bylinami.