Dogtrekking - sport pro milovníky přírody

Máte touhu začít se víc hýbat a trávit čas v přírodě? Jsme majiteli akčního psa a přemýšlíte, kde vybít jeho energii? Tak právě pro vás je tu dogtrekking - krásný sport, při kterém utužíte vztah se svým psem.

prochazka-se-psem

Co je to dogtrekking?

Dogtrekking je vytrvalostní sport, při kterém pes s člověkem překonávají velkou vzdálenost chůzí. Pes je s člověkem spojen (buď postrojem s vodítkem, které je připnuté k bedernímu pásu nebo vodítkem, které člověk drží klasicky v ruce), a tak se rozvíjí vzájemná souhra a harmonie mezi ním a jeho pánem.

Při překonávání mimořádných vzdáleností - dogtrekkingové akce jsou obvykle pořádány na 100 a více kilometrů - jsou pes a člověk odkázáni sami na sebe. Minimální vzdálenost, při které se dá hovořit o dogtrekkingovém závodě, můžeme považovat závod o vzdálenosti na 80 km. Nebojte se, pokud se na 80 kilometrů necítíte, tak na většině těchto akcí můžete startovat i na kratších tratích.

V České republice se jedná o poměrně mladý sport - jeho historie se u nás začala psát v roce 2000 při závodě “Osamělý vlk” ve Žďárských vrších. Od té doby nabývá tento krásný sport na popularitě. 

Vhodný psí parťák

Pokud přemýšlíte, zda je váš pes vhodný pro tento sport, tak základním předpokladem je, aby měl váš psí parťák radost z pohybu a byl schopný ujít desítky kilometrů. Vhodná jsou středně velká a velká plemena psů, ale skutečné vytrvalce můžeme najít i mezi vzrůstem menšími pejsky.

Pes by měl být každopádně vychovaný a snadno ovladatelný. Ať nemusíte cenné síly plýtvat na přetahování se nebo řešit šarvátky s jiným psem.

dogtrekking

Potřebné vybavení

Určitě nemůžete mít psa při závodě na volno, a proto budete potřebovat minimálně vodítko, které ale nemusí být úplně pohodlné nést v ruce desítky kilometrů. Ideálně si pořiďte bederní pás, ke kterému připevníte speciální vodítko s amortizérem vedoucí od postroje vašeho psa.

Trekingové hole odlehčí vašim kolenům a obzvláště do kopců je určitě oceníte. Nutností jsou pohodlné boty a kvalitní oblečení, které udrží vaše tělo v pohodě a suchu po dlouhé hodiny.

Pročtěte si pečlivě propozice a pravidla závodu, na který se hlásíte, tam se dozvíte, jakou povinnou výbavu byste s sebou v batohu měli nést. Základní výbavou bývá čelovka, lékarnička na ošetření drobných zranění, botičky pro psa, spacák a karimatka a samozřejmě jídlo a voda pro vás i psa. Pokud byste se chtěli dozvědět více, navštivte webové stránky věnované tomuto sportu.

Jak trénovat?

Pokud máte sportovně založeného psa, tak vězte, že nebude mít pravděpodobně vůbec žádný problém s tím být celý den na nohách. Většinou to bývá kondička páníčka nebo paničky, na které se musí zapracovat, aby člověk nedorazil do cíle úplně schvácený.

Trénink je vlastně “jednoduchý” - choďte, choďte a ještě více choďte. Pokud budete zvládat delší výlety, na kterých urazíte kolem 20 kilometrů, máte k dogtrekkingu dobře našlápnuto. Až se budete chtít vydat na závod, prohlédněte si třeba tuto termínovku.

Dogtrekking je především o harmonii s vaším psím kamarádem, o navazování přátelství s podobně naladěnými lidmi a o pobytu v krásné přírodě. Proto se nebojte a zkuste se nějaké takové akce zúčastnit. Uvidíte, že vás atmosféra nadchne!