Canicross aneb běh se psem

Máte aktivního psa a chtěli byste vybít jeho energii? Rádi byste se věnovali společné sportovní aktivitě? Horké počasí již opadlo, tak je ideální doba na to začít se společně hýbat. Procházky jsou už možná trochu nuda, tak 3, 2, 1... teď! A běžíme!  

Co to je canicross?

Běh se psem neboli canicross je oblíbená aktivita sportovně založených páníčků a jejich psů. Pes na sobě má speciální postroj a je spojen s člověkem dlouhým vodítkem, které má člověk připnuté k pásu okolo beder. Pes člověku pomáhá svým tahem a reaguje na pokyny jako například “go”, když se má rozeběhnout.

Nutno říct, že zpravidla je na místě před samotným tréninkem canicrossu posílení kondice člověka. Psi jsou na tom většinou přirozeně lépe. Jak tedy začít, pokud jste zatím lásku k běhu neobjevili?

pes-v-lese

Vyběhejte si kondičku

Pokud na tom nejste s kondičkou nejlépe, začněte s běžeckými základy - věnujte se procházkám v rychlé chůzi a občas přejděte do běhu. Můžete vyjet třeba na Šumavu a dopřát si náročnější túry. Psa zatím nechte na volno a zaměřte se především na sebe - kontrolujte si správný došlap a dýchání.

Základy pro společný běh

Zatímco si budete budovat fyzičku, tak se svým psem se můžete soustředit na zvládnutí povelů, které vám usnadní společný běh. Naučte svého běžeckého parťáka na povel zastavovat a rozeběhnout se, můžete také natrénovat povely pro odbočení vpravo a vlevo.

Perfektní zvládnutí povelů se vám bude hodit, pokud se chcete zúčastnit canicrossových závodů, ale jistě vám usnadní společný běh i přesto, že závodními ambicemi neoplýváte.

beh-se-psem

Vybavení

Budete-li to se společným sportovním snažením myslet vážně, pořiďte si kvalitní vybavení pro sebe i psa. Běžecké boty jsou samozřejmě základ, vybírejte podle svých preferencí a podle terénu, v kterém se hodláte pohybovat. Dále budete potřebovat běžecký opasek, který optimálně rozprostře tah vašeho psího parťáka a vás nebudou po běhu bolet záda. K opasku připnete vodítko s amortizérem. Amortizér neboli odpružená část vodítka má velmi důležitou funkci - zmírní sílu každého trhnutí, což zaručí pohodlí vám i psovi. Psí běžec bude potřebovat speciální postroj, který jej při tahu nebude omezovat v pohybu.

Závody

Tak už vás běžecké endorfiny chytly? Možná se budete chtít zúčastnit závodů v canicrossu a potkat se s dalšími podobnými nadšenci. Prohlédněte si termínovku závodů a vyberte si ten pravý závod pro vás a vašeho pejska. Pak už zbývá jen jediné - pořádně si celý závod užít.

canicrossová inspirace

Vše o canicrossu a termínovka závodů → ZDE 

Články a společné tréninky → ZDE

Dále doporučujeme poutavou knihu Běh s "Vlky" aneb Canicross, díky které si uděláte představu o různých tréninkových metodách a třeba i o výživě psích sportovců.

kniha-canicross   

Přejeme vám mnoho naběhaných kilometrů a spoustu příjemných zážitků s vašimi psími kamarády!