Se psem na běžky - zkuste skijöring!

Jak spojit pohyb svůj a psa v zimě, když už vás nebaví chodit jen procházky? Odpovědí může být právě skijöring. Ať už jste nadšený běžkař nebo zatím bílou stopu sledujete jen zpovzdálí, může vás tento sport nadchnout!

Ski… co?

Skijöring (čte se: ski-jerin) pochází z norského slova skikjøring, které lze přeložit jako řízení na lyžích. Základy tohoto sportu byly položeny před několika staletími v Norsku, kdy lidé potřebovali překonávat dlouhé vzdálenosti a nechávali se tahat původně především soby.

Postupně se popularita této disciplíny (skijöring se stal oblíbeným především v Severní Americe) začala šířit do celého světa v podobě takové, v jaké ji známe dnes - člověk na běžkách tažený jedním či dvěma psy. Dále lze skijöring praktikovat také s koněm či motorovým vozidlem. My se ale v tomto článku zaměříme samozřejmě na variantu se psem.

 

skijoring-se-psem_1

Zdroj: pinterest.com

Trénink dělá mistry

Možná se ptáte, jestli je zrovna váš pejsek pro tuto aktivitu vhodný. Pokud se jedná o aktivního, energického a sportovně založeného psa, kterého máte problém utahat, tak vězte, že skijöring je absolutně skvělým sportem. Mezi ideální plemena patří například husky, ohař nebo belgický ovčák. Hlavním měřítkem je samozřejmě povaha a temperament psa.

S tréninkem je dobré začít již v létě při canicrossu (více o canicrossu se dočtete v jednom z našich předchozích článků), kdy máte možnost si na spojení se psem vzájemně zvyknout a osvojit si základní pravidla. Váš pes by měl být poslušný, nekonfliktní vůči ostatním psům a samozřejmě musí být nadšený z pohybu. Pokud se tyto předpoklady splní, tak po bílé stopě doslova poletíte.

Ale nesmíme zapomenout ani na vaši kondici. Páníček, který se chce do tohoto sportu vrhnout, musí umět běžkovat a mít dobrou kondičku. Ideálně zvolte bruslařský style, který je při tahu psa plynulejší a neničíte stopu pro klasiku.

Jaká jsou vhodná psí plemena pro tento sport?

Nejlepší jsou typická psí plemena, která se narodila s láskou k zimě a tahu, jako jsou husky, samojedi a aljašští malamuti.

Ale i malí psi rádi běhají jako jejich větší společníci. Jejich tažnou sílu nepocítíte tolik jako u psa vážícího 30 kg, ale skijöring je skvělou aktivitou i pro ně. Mnoho sportovců začalo lyžovat i s rodinnými psy. Vhodná jsou například tato psí plemena: border kolie, labradorský retrívr, německý ovčák, anglický kokršpaněl, point či zlatý retrívr.

husky-zima

 

Nevíte, kam vyrazit se svým psem na běžky? Máme pro vás pár tipů na oblíbené běžkařské oblasti a to včetně ubytování!

Běžkažský ráj na horách

  • Krkonoše

Trasy jsou přístupné i běžkařům se psy. Pokud by měl být někde zákaz, musí být uveden na tabulkách u tratí, případně se podívejte na webové stránky areálu. 

Hezký běžecký okruh je “Okolo Pěnkavčího vrchu” o délce 5 km s výhledy na východní část Krkonoš a pokud to bude málo, můžete navázat na Krkonošskou lyžařskou cestu.

Kde se ubytovat? Horská chata Portášky

Chata je na horní stanici sedačkové lanovky z Velké Úpy, takže běžky můžete vyměnit i za lyže. Psi jsou na chatě vítáni.
 

  • Šumava

Na Šumavě je obecně zakázán vstup se psem do udržované lyžařské stopy. Strážci NP Šumava běžkaře se psy ze stopy vykazují, je tedy na vás, zda budete pokoušet štěstí.

Můžete vyzkoušet malý okruh z vesnice Hamry na vrchol Ostrý, s převýšením 686 m po modré turistické značce a zase zpět. Délka trasy je 12 km. Na vrcholu je bouda, kde funguje občerstvení.

Kde se ubytovat? Horská chata Hamry

Hamry jsou jedna z nejhezčích vesnic západní Šumavy, můžete vzít psa a jít se projít k Čertovu i Černému jezeru, které jsou od ubytování blízko. Pokud je váš pes poslušný, rádi ho na chatě v rámci dohody ubytují.
 

  • Jizerské hory

Pro smíšený provoz jsou oficiálně určené trasy např. Jizerská silnice mezi Jizerkou - Mořinou a Smědavou a také z Bedřichova - Maliníku - Vládní silnice k přehradě Černá Nisa.

Vyzkoušet můžete klidnější místa v Jizerských horách a to okruhy okolo Maliníku na Vysokém hřebeni a zpět pod Prostředním hřebenem. Trasa má 7 km. Na trase není restaurace, ale občerstvit se můžete u oblíbeného kiosku na Maliníku.

Kde se ubytovat? Penzion Semerink

Penzion se nachází v nadmořské výšce 760 m a je umístěn v dobré přístupnosti pro využití běžkařských tras a horských procházkách po okolí Jizerek. Pes je za poplatek 200 Kč/den

Podívejte se na video od Běhejsepsem.cz, jak takové závody ve skijöringu mohou vypadat...

Jaké vybavení budete potřebovat?

Při lyžování by měl pes nosit skijöringový postroj, který mu umožní volný pohyb a dýchání. Vy a váš pes jste spojeni pružným skijöringovým vodítkem připevněném na bederním pásu. Pás umožňuje volný pohyb paží, což je nezbytné při lyžování s hůlkami.

Psí botičky ochrání tlapky vašeho psa před kusy ledu a sněhu a také před omrzlinami. Mast na tlapky pomůže packy hydratovat po výkonu.

Po lyžování se nezapomeňte postarat o svého psa! Zateplenou bundu pro psa využijete po lyžování pro optimální regeneraci a při skijöringu ve velmi chladných dnech.

A jako relaxaci a další regeneraci po sportu můžete pejskovi dopřát magnetoterapii na některé z našich magnetických podložek. Podložky jsou vyrobeny z nejkvalitnějšího materiálu, jako je například vlna a díky speciálním magnetům mají léčivé účinky.

Ptáte se, zda se hodí se váš pes na skijöring? Obecně vzato, pokud je je pes zdravý a dostatečně fyzicky zdatný pak tento sport můžete vyzkoušet.

Běžkování se psem v ČR

Táhne vás to na běžky hned, jak jsou vhodné podmínky? Pokud se letos rozhodnete vyrazit i se svým čtyřnohým parťákem, tak si dejte pozor na to, že na některé běžkařské trasy mají psi vstup zakázán. Kolegové z bílé stopy vás jistě také nepochválí, pokud bude váš pes stopu ničit.

První závody v psím skijöringu se v České republice konaly v Peci pod Sněžkou roku 1985. Od té doby obliba tohoto sportu vzrůstá a opravdu se není čemu divit! V zasněžené přírodě se svým psem zažijete opravdu výjimečné chvíle. Pokud byste se rádi zajeli na nějaké závody podívat nebo se chtěli zúčastnit, projděte si termínovku.

Chystáte se autem na hory za sněhem vyzkoušet se svým psem skijöring? Nezapomeňte do auta přibalit:

  • Ochranný potah, díky kterému bude vaše auto stále jako nové bez psích chlupů a dalších nečistot, jako je třeba bláto.
  • Skládací misku, flexibilní a kvalitní vhodná především na cesty, nezabírá mnoho místa a je složená během sekundy.
  • Bezpečnostní pás, ten by měl být samozřejmostí, pejskovi totiž zajistí maximální bezpečnost a pohodlí ve vašem autě.

Teď už nezbývá nic jiného, než vám popřát krásnou zimu strávenou s vaším psem třeba právě na běžkách!

 Autorka článku: Renáta Šestáková