Příroda může léčit i naše psy

Přírodní medicína má své příznivce i odpůrce. Jedná se o širokou oblast, která může zahrnovat bylinnou medicínu, přírodní terapii, homeopatii, atd. Přesto již má své stabilní místo nejen v lidském, ale i ve zvířecím světě.

Nekonvenční metody léčby se doporučují pro mnoho různých onemocnění, ale pamatujte, že pokud nejsou obratně používány, mohou být škodlivé, takže rozhodnutí o jejich použití u psa nebo kočky by mělo být učiněno po konzultaci s vaším veterinářem.

Přírodní medicína má své místo i v prevenci různých chorob a především v podpoře zdraví a dlouhověkosti vašich zvířecích miláčků. Pojďme se nyní na některé přístupy podívat detailněji.

zdravy-pes

Oblasti přírodní léčby psů

  • Homeopatie

Je to forma nekonvenční medicíny, která má svůj původ v 18. století. Principem homeopatie je zákon, podle kterého lze vyléčení pacienta dosáhnout podáním zředěných látek k vyléčení nemocí s příznaky podobnými těm, které vznikají při požití těchto látek aneb podobné se léčí podobným

Podle zásady, že stejné činidlo, které poškozuje tělo, může být i lékem, pokud se používá v minimální dávce. Homeopatie není škodlivá, není návyková a nereaguje na jiné léky. Při výrobě homeopatických přípravků se používají látky živočišného, rostlinného, minerálního a syntetického původu.

Jedná se o velice jemnou terapii, která může pomoci harmonizovat psy i jiná zvířata. Všechny homeopatické léky pro zvířata musí být testovány, protože podléhají stejným pravidlům jako léky používané v konvenční medicíně.

  • Akupunktura 

Ošetření pocházející z tradiční čínské medicíny spočívá v píchnutí velmi tenkých jehel do specifických bodů těla. Podle akupunktury jsou tyto body propojené s orgány, působení na ně může mít tedy terapeutické účinky. Akupunktura se používá ke snížení bolesti a udržení energetické rovnováhy těla.

Zlepšuje imunitu, zkracuje dobu rehabilitace, může mít relaxační a uklidňující účinek. Je potřeba, aby ošetření prováděl zkušený terapeut, který správně nastaví a rozvrhne léčbu. Toto ošetření by mělo prospívat většině jedinců.

  • Aromaterapie

Terapie týkající se éterických olejů, ze kterých jsou extrahovány vysoce aromatické látky. Tato technika, ovlivňující psychofyzikální stav psa, je vhodné kombinovat i s jinými metodami léčby. Lze jej použít preventivně a i v případě problémů s chováním zvířete, při alergických stavech, pro podporu léčivých procesů a uklidnění zvířete. Tolerance aromatických olejů je individuální vlastností, liší se dokonce i u jednoho druhu - proto se před použitím aromaterapie poraďte s veterinářem.

aromaterapie-u-psu

  • Dornova metoda

Metoda založená na manuálních technikách, které mají obnovit správné funkce pohybového aparátu a umožnit tělu se vrátit do rovnováhy. Svěřte svého pejska zkušenému terapeutovi, více informací si můžete přečíst v našem článku na blogu Dornova metoda pro psy.

 

TIP: Ať už si vyberete jakoukoliv metodu přírodní medicíny, záleží především na terapeutovi, který bude ošetření vykonávat. Zajímejte se o reference na daného člověka!

 

Nezapomeňte však, že pro vás i vašeho pejska je lepší zdravotním komplikacím předcházet. Včasnou návštěvou u veterináře můžete předejít zdravotním problémům. Důležitá je i prevence, je to nejlepší způsob, jak udržet vaše zvíře zdravé. Máme pro vás pár tipů!

Důležitost prevence aneb pár bodů pro zdraví vašeho psa

  • Psa nepřekrmujte.
  • Nekrmte psa lidskými zbytky jídla.
  • Kontrolujte psovi chrup (zubní kámen a drobná poranění).
  • Dbejte na pravidelné očkování - vzteklina je povinná do roka od posledního očkování.
  • Nepodceňujte odčervení svého psa.
  • Pozor na obezitu!
  • Dostatek pohybu na čerstvém vzduchu je to nejlepší, co můžete pro svého psa udělat!

Každý správný majitel by měl o svého psa pečovat, dbát na zdravé a kvalitní krmení a zajistit pejskovi odpovídající péči.

Péče o psa

K základním povinnostem majitele psa jsou samozřejmě pravidelné procházky, během nichž se pes může starat o své potřeby (nejen fyziologické, ale také např. nutnost čichat), věnovat se pohybu a být na čerstvému vzduchu. Zodpovědná péče o psa znamená také promyšlené a přizpůsobené krmení.

Pamatujte, že překrmováním psa dojdete akorát ke zdravotním komplikacím. Nezapomínejte také na emoční potřeby vašeho mazlíčka. Bude šťastný a naplněný, pokud mu věnujete svůj čas a péči.

V poslední době se stále častěji vracíme k přírodním léčebným metodám, jako je akupunktura, homeopatie či bylinná medicína. Tento jev se týká nejen lidí, ale i našich domácích mazlíčků, kteří jsou stejně jako my ovlivněni prostředím. Pokud máte zkušenosti s přírodní medicínou u vašeho psa nebo i kočky, napište nám vaše poznatky. Doufáme, že se vám článek o možnostech přírodní medicíny líbil!