Prozkoumejte krásné Kokořínsko

Kokořínsko znamená  malebné hrady, skalní sochy a labyrinty, krásně tvarované skály, husté a hluboké lesy i skalní soutěsky a údolí. Pojďte se s námi podívat na tuto oblast trochu detailněji. Třeba vás naladíme na výlet do tohoto krásného koutu naší země!

Symbolem Kokořínska je romantický hrad Kokořín. Hrad s charakteristickým podlouhlým tvarem je usazen v nádherné a malebné krajině. Zvlněný terén každou chvíli mění směr, někdy stoupá nahoru a pak klesá.

Kokořínskem prochází Kokořínský důl - jedno z nejkrásnějších českých údolí dlouhé 14 km, které lemují ozdobné pískovce a skalní útvary. Pokud máte rádi skalní města typu Český ráj, pak si jistě oblíbíte i Kokořínsko.

A pokud nevíte, která místa na Kokořínsku stojí opravdu za návštěvu i s vaším pejskem, máme pro vás pár tipů.

kokorinsko-se-psem

Zdroj: kudyznudy.cz

Co vidět na Kokořínsku s vaším psem?

  • Cinibulkova stezka 

Dva kilometry od vyhlídkové plošiny na Poklicích je stezka Cinibulkova, patří mezi nejkrásnější stezky Kokořínska. Na stezce uvidíte nádhernou přírodu s fantasticky zvlněným terénem.

Trasa vede mezi skalami a listnatým lesem i hlubokým jehličnatým údolím. Stezka se vyznačuje bludiskovým skalním labyrintem, skalními roklemi proslulými bujným zeleným mechem, hlubokými voňavými lesy a zajímavými skalními útvary. Stezka není příliš náročná, nejsou zde velká převýšení ani obtížné pasáže, pouze na jednom místě je snadný řetěz, který vám pomůže vylézt na skálu.

  • Kokořínský hrad

Hrad je srdcem a symbolem oblasti Kokořínska. Hrad, který byl postaven na začátku 14. století, byl během posledních století mnohokrát přestavován, až nakonec získal svůj podlouhlý charakteristický tvar. Kokořínské obranné zdi připomínají loď, jejíž stožár je malebná kulatá věž.

Díky své malebné poloze mezi hustými lesy, na okraji dlouhé a strmé soutěsky, je považován za nejromantičtější místo v Krkonoších. Otevírací doba je uvedena na webových stránkách hradu.

TIP: Pejskové na hrad mají volný vstup a na prohlídku mohou jít s vámi.

 

hrad-kokorin

Zdroj: hrad-kokorin.cz

 

  • Skalní sochy Kokořínsko - Čertovy Hlavy, Klacelka a Harfenice

Před více než 170 lety pracoval Václav Levy v těchto oblastech, zdejší příroda pro něj byla zdrojem velké inspirace. Jeho nejznámějším dílem jsou Čertovy hlavy, vysoké 9 metrů, tyčící se nad Želízy. Kousek vedle se nachází velmi zajímavá vyřezávaná jeskyně Klacelka a o kousek dále skalní rytiny Harfenice.

Nadchli vás výlety a chtěli byste na Kokořínsku strávit více dní? Máme pro vás tipy na ubytování, kde jsou vítáni i vaši psí kamarádi.

Ubytování a kempy na Kokořínsku

  1. Pension v Ráji

Penzion se nachází v malebné vesničce Ráj, v srdci Kokořínského údolí. Ideální pro vaše procházky s pejskem, který se zde může ubytovat za poplatek 150 Kč/noc. Na jídlo si můžete skočit hned vedle, 60 metrů od penzionu je restaurace.

  1. Autokemp Kokořín

Kemp s celoročním provozem umístěn přímo v Kokořínském dole s krásnými skalními útvary. Hrad Kokořín je od kempu vzdálený 1,5 km. Pejsek je zpoplatněn 40 Kč/noc.

  1. Hotel Kokořín

Pokud preferujete ubytování v hotelu, zkuste nově zrekonstruovaný Hotel Kokořín, leží uprostřed pískovcových skal a jezírek přímo pod Hradem Kokořín. Pokoj si můžete vybrat s výhledem na hrad, skály nebo les. Můžete se ubytovat i se svým pejskem a to na pokojích v 1. patře za 350 Kč / noc.


   Na Kokořínsku už jste byli? Přečtěte si naše tipy na cestu se psem do Českého Švýcarska. Přejeme hezké podzimní výletování!

vylet-se-psem