Dornova metoda - jak může pomoci psům?

Co je Dornova metoda?

Dornova metoda (DM) je manuální terapie, při které se jemně a pomalu vrací obratle a klouby do původní polohy. DM se provádí při aktivní spolupráci ošetřovaného klienta přirozeným a volným pohybem. Provádí se kmitavým pohybem druhé paže nebo nohy. Cílem DM je uvolnění meziobratlových kloubů.

Současně se doporučuje i odstranit nesprávné pohybové návyky klienta, které způsobují opakující se problémy (u lidí je to např. dávání nohy přes nohu, u psů nesprávná manipulace s tlapkami). Stejně tak jako lidem, tak i psům může tato metoda přinést blahodárné účinky.

Dornova metoda pro psy

Nejen lidé trpí na bolesti zad. Bohužel se bolesti pohybového aparátu nevyhýbají ani psům a dalším zvířecím mazlíčkům. Na základě DM pro lidi vznikl i systém ošetření uzpůsobený anatomii psů.

dornova-metoda
Zdroj: www.dornovametodavrchlabi.cz/

DM je jemná manuální terapie, při které terapeut vytváří protitlak na příslušný obratel, který následně sám dosedne na správné místo. Ošetření je velmi šetrné, protože terapeut nepracuje trhavými pohyby a při nastavování obratlů vzniká jen mírná tlaková bolest. Většina ošetření je pro psa velmi příjemná.

 

TIP: Pokud by vás zajímalo více o Dornově metodě pro zvířata v ČR, zjistíte více u její zakladatelky Andrey Dunové.

Jak takové ošetření psa dornovou metodou probíhá?

    • Seznámení terepeuta s pejskem a jeho páníčkem, při seznámení se naváže kontakt se zvířetem.
    • Majitel psa sdělí terapeutovi zdravotní stav psa, vyplní kartu zvířete a souhlas s ošetřením.
    • Terapeut zrakově posoudí zvíře a podívá se na jeho chůzi na vodítku.
    • Nyní proběhne ošetření Dornovou metodou, u kterého je majitel vždy přítomen.
    • Terapeut seznámí majitele s výsledkem ošetření.
    • Po ošetření DM je nutné, aby pes byl v klidovém režimu a omezil pohyb.

 

 

V případě potíží může doporučit terapeut DM vyšetření u veterinárního lékaře.

Rozhovor s doporučeným terapeutem

Dornova metoda pro zvířata není v ČR zatím tolik známá, a proto jsme se na některé otázky zeptali přímo doporučené terapeutky DM z Vrchlabí, Jitky Wasserbauerové.

Začtěte se do krátkého rozhovoru...

Pro jaké psy je Dornova metoda vhodná?

DM je vhodná pro psy všech věkových kategorií. V ideálním případě jako prevence pohybových potíží. U starších psů slouží spolu s osteodynamikou jako paliativní péče, na kterou se zaměřuji.

Jak nejčastěji vznikají pohybové potíže zvířete?

Mezi nejčastější pohybové potíže patří tahání a cukání za obojek, manipulace s končetinou v nepřirozených úhlech např. utírání pacek, plovoucí podlaha a kluzké povrchy, skoky z výšky, jakékoliv tahání za packy a ocas.

Jaké jsou nejčastější problémy, které Dornova metoda dokáže pro psy řešit?

Pomocí DM lze řešit některé pohybové potíže jako např. horší vstávání zvířete, neochota skákat, kulhání z nezjištěných příčin po vyšetření veterinářem nebo také bolestivost zad.  Lze zmírnit potíže s dysplazii kyčelních a loketních kloubů. V neposlední řadě je  vhodná pro zmírnění příznaků spondylózy (degenerace meziobratlové ploténky).

Při terapii se ošetřuje celé tělo nebo stačí napravit konkrétní problém zvířete, např. jeden obratel?

DM není diagnostická metoda a vždy se ošetřuje celé tělo zvířete ve smyslu „všechno souvisí se vším“. Pokud je problém například na krční páteři, zcela jistě to ovlivní i záď zvířete.

Jak dlouho ošetření trvá, je potřeba ho opakovat?

Ošetření trvá zhruba 45 minut. Počet a intenzita terapií je individuální. Pokud jde o preventivní ošetření, tak většinou stačí 1 - 2x za rok. Pokud se řeší určitý problém, ošetřuje se dle potřeb zvířete cca 1x za měsíc.

Máte ze své praxe zajímavý příběh ošetřeného pejska, o který se s námi můžete podělit?

Každý pes přináší na terapii svůj vlastní příběh.  Nejkrásnější jsou takové, kde se doslova stávají zázraky. Pejsci, kteří se znovu postaví na nohy, staří psi, co omládnou o pár let nebo psi, co najednou přestanou po několika letech kulhat.

Děkujeme Jitce za rozhovor a přejeme spousty dalších radostných příběhů. Pro více informací můžete navštívit stránky Dornova metoda Vrchlabí.

dornova-metoda-1

Zdroj: www.dornovametodavrchlabi.cz/

Už jste o této metodě slyšeli? Ať už se rozhodnete pro tuto nebo jinou metodu, věříme, že budete mít doma šťastného a zdravého psa, kterému se bolesti zad vyhnout obloukem.