Jak podpořit psovi imunitu?

Psi, stejně jako my lidé, jsou vystaveni riziku nechtěné infekce. Dostatečná podpora imunitního systému pomůže psovi vyhnout se nachlazení a chřipce. Ochrana před viry je mnohem snazší než boj s obtěžující chorobou

Chránit vašeho pejska před onemocněním můžete několika způsoby. Představíme vám nejúčinnější metody k posílení imunity psa.

Co ovlivňuje pozitivně imunitu psa?

Strava

Dobře promyšlená strava je klíčovým způsobem, jak podpořit imunitní systém vašeho psa. Mnohá krmiva obsahují výživové složky, které jsou skvělé jako ochrana před infekcí nebo chřipkou. Imunitu psa můžete podpořit pomocí stravy obohacením jeho denního menu o jednu z následujících složek:

  • Tuky

Největším zdrojem tuků ve stravě je maso, např. hovězí maso je vynikajícím zdrojem tuku. Je také potřeba věnovat pozornost tukům rostlinného původu. V rámci podpory imunity vašeho psa můžete do misky přidat lžíci lněného nebo olivového oleje. U dospělých psů je potřeba, aby tuk v krmivu tvořil mezi 10 - 20 % denní dávky. Pozor na dlouhodobé překračování denní dávky tuků, může vést k obezitě!

  • Zelenina a ovoce

Perfektní podpora imunitního systému psa je doplnění stravy o vitamíny. Zelenina a ovoce jsou bohaté na základní živiny. Pomáhají zásobovat systém vašeho psa vitamínem C, který najdete v jahodách, jablkách, rybízu, borůvkách nebo třeba v brokolici. Nepřehánějte to s velkým množstvím zeleniny a ovoce, trávicí systém psa není připraven je trávit v nadměrném množství.

TIP: Zkontrolujte složení krmiva, které psovi podáváte. Možná zjistíte, že obsahuje dostatečné množství zeleniny. 

  • Vláknina

Jedná se o formu sacharidů, která není trávena potravinovými enzymy vašeho psa. Příslušné množství spotřebované vlákniny má pozitivní vliv na stabilitu střevní mikroflóry psa. Výsledkem je, že se odolnost psa vůči infekcím zvyšuje a snižuje se náchylnost k nemocem. Vynikajícím zdrojem vlákniny je červená řepa a jablečná dužina nebo otruby a ovesné vločky. Tato forma sacharidů by měla tvořit asi 2 % denní stravy psa.

Pokud i přes správně nastavenou stravu potřebuje váš mazlíček podporu imunitního systému, můžete sáhnout po doplňcích stravy.

pes-zdravi-imunita

Doplňky stravy pro psy

Doplňky obohacují stravu o další minerály nebo jiné výživné mikroelementy. Jejich popularita se zvyšuje a dostupnost na trhu je působivá. V obchodech a na e-shopech najdete také doplňky určené pro vaše psy.

Podzim a zima jsou obdobím zvýšeného rizika onemocnění nejen u lidí, ale také u psů. 

  • Doplňky podporující imunitu zvířete by měly být bohaté na beta glukan. Tato složka podporuje imunitní systém a má také protirakovinné vlastnosti a také neutralizuje volné radikály. Omega 6 zase podporuje tělo psa při ochraně před záněty a infekcí.

Mimo stravy je důležitá prevence v podobě pohybu! Správná dávka denní fyzické aktivity vašeho psa, i za nepříznivého počasí, je skvělý způsob, jak stimulovat imunitní systém.

Pohyb je základ

Během procházek pes přichází do kontaktu s různými mikroorganismy, což umožňuje jeho tělu seznámit se s potenciální hrozbou a budovat si obranyschopnost. Úplná izolace psa od choroboplodných zárodků je nemožná, proto bychom neměli příliš omezovat kontakt psa s viry, protože jeho tělo bude v krizové situaci bezbranné. Jeho imunitní systém bude muset tvrdě pracovat, aby bojoval s infekcí.

Nepříznivé počasí za oknem by nemělo omezovat čas strávený  se psem venku. Čím více budete venku a v pohybu, tím budete vy i váš pes v lepší kondici. Pokud chcete ochránit vašeho psa před chladem a zimou, můžete sáhnout po psím oblečení. Dejte si pozor, aby váš pes příliš nezchoulostivěl. To by jeho zdraví opravdu neprospělo.

Při posilování imunity psa nezapomeňte, aby váš pes doma nebyl v přetopené místnosti. Optimální teplota vzduchu v místnosti je maximálně 20°C, pak se pes cítí pohodlně a jeho tělo se nepřehřívá.

 

>> Vyrazte spolu se svým chlupáčem do přírody na pořádný výlet! << 

 

Imunitní systém psa můžete také podporovat očkováním.

Očkování

Správně vybrané očkování stimuluje tělo psa k ochraně před infekcí. Očkování umožňuje, aby se váš pes do značné míry vyhnul nemoci nebo prožil mírnější průběh. Očkování by mělo být pečlivě naplánované u vašeho veterináře a mělo by být považováno spíše za potenciální možnost ochrany vašeho psa. 

Pokud je to možné, je prospěšnější pro zdraví psa podporovat jeho imunitu, např. pomocí vhodně vybrané stravy bohaté na vitamíny a další živiny

 

Pro zdraví vašeho psa je mnohem přínosnější nemoci předcházet, než s ní bojovat. Každé nachlazení je pro tělo zbytečnou námahou. Podpora imunitního systému je investice do lepšího zdraví, síly a vitality psa. Doufáme, že nyní už lépe víte, jak posílit imunitu vašeho psa a podporovat jeho zdraví.