Kde se koupat se psem?

Pomalu a jistě se blíží letní prázdniny. Stále nevíme, zda budou v letních měsících již otevřené hranice z důvodu koronaviru, a proto jsme pro vás připravili tipy, kam vyrazit na dovolenou k vodě v České republice i se svým čtyřnohým chlupatým kamarádem.

A jak je to s koupáním pejsků v rybnících nebo koupalištích v ČR?

Koupání je pro pejska velké zpestření, ale i přesto byste měli vybírat bezpečná místa, např. tam kde je pozvolný vstup do vody.

Na koupalištích, kde se platí vstup, je většinou vstup psům zakázán. Pohyb psů může vadit lidem jak z hygienických důvodů, tak i z bezpečnostních. Někde jsou výjimky a mají pro pejsky pochopení nebo vyhraněný přímo prostor, tzv. psí pláž, kde se s pejskem koupat můžete.

V rybnících za vesnicí, kde se lidé stejně nekoupou, nebude jistě nikomu vadit, že tam házíte vašemu pejskovi aport, pro který si rád doplave. Pozor byste si měli dát hlavně na sinice, které mohou způsobit kožní i zažívací potíže. Po koupání pejska důkladně vysušte, protože zbytková vlhkost v srsti by mohla způsobit zapaření a přemnožení bakterií.

TIP: Pokud chcete být co nejvíce v přírodě a nestačí vám tipy z tohoto článku, mrkněte na náš další článek, kde najdete další super místa na koupání s vaším pejskem.

pes-ve-vode

Tipy na vhodná místa pro koupání se psem

Lom Baraba

Lom Baraba je komplex jezer zatopené pískovny, nachází se u obce Viněves, poblíž Mělníka. Je zde zakázáno stanování, kempování a táboření, ale vykoupat se tu s pejskem můžete.

Rybník Olšovec v Jedovnicích

Svou vlastní pláž mají pejsci u rybníka Olšovec. Město jim vyhradilo prostor o rozloze cca 400 m, pejskaři z okolí tuto pláž hojně využívají. Psi se také mohou volně koupat i v jiných jedovnických rybnících, třeba v Budkovanu, je totiž chovný a lidé se tam nekoupu.

Kavárna v oboře Hvězda

Máte rádi kávičku a k tomu dezert? Vezměte svého mazlíčka a vyjděte si na procházku a přímo u letohrádku Hvězda najdete útulnou kavárničku Café Letohrádek  s venkovním posezením. Dejte si kávu nebo osvěžující limonádu a hned za letohrádkem je rybníček, kde se váš pejsek může ochladit a zaplavat.

Vyžlovský rybník v obci Vyžlovka u Jevan

Cca 45 min od Prahy se nachází Vyžlovský rybník i s koupalištěm. Z jedné strany je travnatá pláž (koupaliště) a z druhé strany les. S pejskem můžete právě ze strany k lesu, alespoň na vás nebude pálit tolik sluníčko a budete mít dostatek stínu od stromů.

Vltavská pláž v Komořanech

Voda v řece Vltavě je studenější než ta v rybníku, ale zase o to více ve slunečných dnech osvěží. Je tu čistá voda, písečné i travnaté pláže. Jsou zde lavičky, odpadkové koše, můžete si opéct špekáček a navíc tu nebývá tolik lidí. Ideální prostředí pro vás i pejska.

Rybník Velké Dářko

Jedná se o největší rybník Českomoravské vrchoviny. Nabízí hezké písečné pláže a koupání. Dokonce si zde můžete zapůjčit šlapadla nebo loďky. A pokud vás voda již nebude bavit, tak kolem rybníka vede naučná stezka dlouhá 12 km s 15 zastaveními, které vás seznámí s historií rybníka.

Pískovna Sadská

Pískovna Sadská s průzračně čistou vodou se nachází kousek od Prahy, cca 20 min jízdy autem. Výhodou jsou i okolní borovicové lesy, díky kterým bude váš pejsek ve stínu.

Orlická přehrada

Přehrada, jenž dostala název podle nedalekého zámku je stále oblíbená dovolenková lokalita. V okolí se nachází několik kempů a u nich jsou buď písčité či kamenité pláže.

Vykoupat se psem se můžete například: v kempu Popelíky, na levém břehu Lavičky - zde se nachází i veřejné tábořiště a břehy lemují lesy.

Jezero Křenek

Křenecké jezero vzniklo těžbou písku, má průzračně čistou vodu a je obklopeno ze tří stran poli a zbytek lesem. V sezoně se zde můžete i občerstvit v kempu Kačer. Za pejska v kempu zaplatíte 50 Kč / noc. Jezero se nachází v obci Křenek, kousek od Brandýsa nad Labem.

Plánujete vícedenní dovolenou a nechcete dávat pejska do psího hotelu nebo na hlídání svým známým? Vezměte ho s sebou a užijte si dovolenou společně. 

Přinášíme vám tipy na vhodné ubytování s vaším mazlíčkem

Kempování se psem

Nejčastější hosté kempů jsou právě milovníci zvířat a pejskaři. Ne všechny kempy a rekreační střediska mají povolený pobyt s pejskem, ale zde máme pár tipů, kde jsou pejsci vítáni.

Autocamping Rozkoš 

Tento kemp nabízí celoroční ubytování, koupání možné ve známé vodní nádrži Rozkoš. Navíc se v kempu pořádají různé výstavy a soutěže psů. Tento kemp je jeden z nejvyhledávanějších u pejskařů

Camp Dolce Trutnov 

Tento krkonošský kemp leží přímo u nádrže Dolce a pejskové jsou tu vítáni.  Chaty jsou vybavené, je zde restaurace, atrakce pro děti, plochy pro stany i karavany a moc hezké okolí.

camp dolce foto

Zdroj: www.moderni-campy.cz

Autokemp Kraskov

Oblast s nádhernou přírodu uprostřed lesů a navíc přímo u rybníka. Ubytovat se můžete celá rodina včetně pejska, v kempu je občerstvení s vnitřním i vnějším posezením a o víkendu navíc akce s živou hudbou, takže si můžete i zatancovat.

Na chatu do Mutěnic

Využijte dostatečný prostor zahrady, kterou moderní chata nabízí. Pokud s pejskem bydlíte v bytě, přítomnost zahrady či dvorku se nabízí k volnému proběhnutí. Navíc pokud milujete víno, okolí Mutěnic je ideální k seznámení se s vinařskou kulturou s možností ochutnávek vína. A pokud se budete chtít vykoupat, vyrazte procházkou do 5 km vzdálených Dubňan na koupaliště, pejskové tam sice nemůžou, ale může na vás počkat na zahradě, kde může dovádět i odpočívat.

Jedete k vodě autem na celý den? Možná se vám budou hodit tipy, co nezapomenout s sebou vzít pro vašeho psího kamaráda.

V první řadě byste si s sebou měli vzít láhev s vodou a misku na pití, aby se váš čtyřnohý kamarád mohl napít za všech podmínek. Pokud bude vaše cesta trvat déle, než pár hodin, vyplatí se vzít i granule. Před odjezdem nezapomeňte nasadit psovi obojek s adresou, pro případ zaběhnutí. Přestože jsou psi výborní plavci, mohou se i u nich objevit křeče, stejně jako u lidí  a nemusí doplavat sami na břeh. Zkuste vašemu chlupáči pořídit plovací vestu, která snižuje cákání a nadnáší hlavičku. Je také skvělým pomocníkem pro psy, pokud se chystáte sjíždět řeku. 

Další tipy, co s sebou k vodě pro psa:

  • Psí lékárničku - nikdy nevíte, co se může stát a co z lékárničky bude váš chlupáč potřebovat. Mějte ji vždy po ruce. 

TIP! Přidejte si do své lékárničky kontakt na svého nebo nejbližšího veterináře v okolí. Možná nad tím mávnete rukou, ale ve stresu hledat kontakt, kdy potřebujete akutně řešit problém vašeho milovaného psa, to už tak jednoduché není. Navíc, pokud jste někde bez signálu, těžko budete googlit a klikat na odkazy s kontakty.

  • Hračky pro vodní hrátky - tyto hračky jsou speciálně vytvořené k těmto účelům. Vyznačují se tím, že plavou na hladině vody a neklesají. Vyzkoušejte plovací a létající hračky z naší řady let´s play, které jsou vyrobeny z odolné pěny, která se vznáší, skáče a je měkká na dásně pro vašeho psa.
  • Stínítko / plážový stan pro psy - pokud si vyberete místo, rybník, kde není dostatek stromů a stínu, bude se vám hodit např. plachta, kterou přichytíte pomocí klacků nebo kolem dvou stromů. Dalším řešením může být plážový stan, který je lehký, skladný a postavený za pár sekund.
  • Sáčky na psí exkrementy - jsou naprostou nezbytností při každodenním venčení, proto si dejte jedno balení i do svého auta nebo batohu, ať je máte při batohu. Vybrat si můžete sáčky různých barev, materiálů i velikostí.
  • Savý rychleschnoucí ručník - bude k vodě skvělým pomocníkem po vykoupání v rybníce. Ručníkem psa vytřete do sucha a poté snadno vyždímete. Ručník je během chvíle suchý. Použít ho můžete i opačně. Ručník před výletem navlhčíte a uložíte do plastového pouzdra, v případě potřeby ho můžete použít.
  • Chladící vesta - možná váš pejsek nerad plave a proto bude chtít odpočívat na dece nebo s ním půjdete třeba na procházku kolem rybníka. Můžete ho ochladit díky chladící vestě, stačí vestu ponořit do studené vody a vyždímat.

TIP! Místo deky můžete pod pejska dát v parném létě chladící podložku. Podložka podporuje termoregulaci a k ochlazení dochází při kontaktu těla a podložky.

  • Repelent pro psy - hmyz v létě je obtěžující nejen pro lidi, ale i pro vašeho psího kamaráda. Jeho kožíšek představuje pro hmyz ideální útočiště a může přenášet různé nemoci. Nastříkejte před procházkou psa přírodním repelentem proti blechám, klíšťatům, mouchám a komárům.

Jak předcházet dehydrataci a přehřátí psa

Teplo je největší hrozbou, které jsou zvířata v létě vystavena. K přehřátí dochází rychle a způsobuje v těle velkou metlu - od mrtvice, přes infarkt, neurologické poškození a dokonce i smrt vašeho psího kamaráda.

Jak vypadá přehřátí u psů? Zde jsou nejčastější příznaky:

  • nadměrné slinění, žízeň a dušnost
  • obtížná chůze, celková slabost
  • průjem
  • skleněné oči
  • rychlejší srdeční frekvence
  • pes může být zmatený

Jak můžete zabránit přehřátí svého psa?

  • Nikdy nenechávejte psa samotného v zaparkovaném autě. V teplých a horkých dnech se auto dokáže zahřát velmi rychle, na teplotu ohrožující život a zdraví zvířete. Řešením není ani to, když necháte psa v autě s pootevřeným oknem! Ponechání psa v rozpáleném autě vás navíc může stát nemalou pokutu od přivolané policie. V horkých dnech je lepší nechat psa v chladném stinném místě s čerstvou pitnou vodou.
  • Vyhněte se chůzi po zpevněném a vyhřívaném povrchu. Chůze po rozpáleném chodníku může vašemu psovi popálit tlapky. Popáleniny nejsou jedinou hrozbou. Přehřátí tlapek může velmi rychle vést k přehřátí celého těla. 
  • Vždy mějte po ruce pitnou vodu pro vašeho psa. To je důležité zejména na procházkách, protože kromě přehřátí může dojít i k velmi rychlé dehydrataci.
  • Zkuste naplánovat procházky během chladnější části letního dne. Nejlepší čas bude brzy ráno nebo večer. 

Nepřehánějte to ani s tréninkem a fyzickou aktivitou vašeho mazlíčka.

Se psem do hor

Milujete hory? Vezměte psa a vyražte do krásných Krkonoš!

Spousty hoteliérů již nabízí “dog friendly” ubytování, takže najít to správné ubytování nebude problém. Například Orea Hotel Horal  v Krkonoších nabízí unikátní certifikát Pet Friendly Hotel – pokud má hotel tento certifikát, znamená to, že se perfektně postarají nejen o vás, ale i o vaše zvířátka. Musí mít v blízkosti hotelu prostor pro venčení pejska, kde bude odpadkový koš spolu se sáčky na exkrementy. Další podmínkou je také stojan s miskou na vodu a nějaké hračky.

Pozor na návštěvní řád Krkonoš, který zakazuje volný pohyb psů. Na polské straně Krkonoš navíc musí mít pes vodítko i náhubek. A pokud chcete vašeho pejska osvěžit, potůčky a horské bystřiny vám na vysokohorské túře přijdou vhod.

Věříme, že jsme vás trochu inspirovali, jak lze strávit překrásné léto i u nás v České republice a doufáme, že si jej se svými hafany patřičně užijete!