Čím krmit psy? Granule nebo BARF?

Jak a čím krmit? To je téma, které každého pejskaře provází celým životem, protože zdraví zvířat přímo závisí na kvalitě jejich výživy. Neexistuje jasný názor na to, co je lepší - zda suché nebo přirozené krmivo. Oba tyto způsoby mají své výhody i nevýhody.

krmeni-psu-barf

Čím můžete krmit psa?

 

  • Suché krmivo - granule

 

Suché krmení psa patří k nejoblíbenějším z dostupných možností. Poskytuje největší pohodlí při používání, snadno se skladuje a dávkuje. Pro lidi, kteří se svými psy hodně cestují, je to zřejmě nejpohodlnější varianta. Ve srovnání s mokrým krmivem zabírají suché granule méně místa.

Suché krmivo přispívá k redukci plaku a zlepšuje prokrvení dásní, v důsledku toho snižuje tvorbu zubního kamene, což umožňuje psovi déle se těšit ze zdravých zubů a dásní. Při krmení suchým krmivem musí mít pes stálý přístup k čerstvé vodě.

Granule dělíme podle způsobu zpracování na:

  • měkké
  • poloměkké
  • za studena lisované
  • pečené
  • extrudované

krmeni-psu-granule

 

 

Vzhledem ke svému obsahu vlhkosti a aroma je mokré krmivo řešením, které psi preferují a které je většinou považováno za atraktivnější. Je také relativně dražší. 

Pro některé vybíravé psi, může být mokré krmivo nezbytným doplňkem jejich jídelníčku. Rozhodnete-li se pro přechod ze suchého krmiva na mokré nebo naopak, případně pro změnu druhu jídla - a to i v rámci potravin jednoho výrobce - nezapomínejte na to, že psa musíte přivykat postupně.

Jak u suchých, tak mokrých potravin byste měli věnovat zvláštní pozornost kvalitě kupovaného produktu:

  • Vyhněte se krmivům s obilím jako hlavním zdrojem bílkovin, s malým procentem masa a živočišných produktů
  • Ve složení se vyvarujte také sóji, která je zdrojem rostlinných estrogenů, které v přebytku mohou způsobit poruchy reprodukčního systému.
  • Pozor na konzervanty, umělá aromata a barviva.

V kvalitních krmivech najdete: 

  • maso,
  • droby (játra, srdce, plíce),
  • doplňkové zdroje omega 3 a 6 mastných kyselin, např. rybí tuk, lněný olej,
  • ovoce a zeleninu, které jsou zdrojem vitamínů a vlákniny.

I v krmivech pro psy již stále častěji najdete prebiotika, jako je inulin, který podporuje fungování střevní bakteriální flóry nebo bylinky.

Pamatujte! Čím podrobnější informace na obalu, tím více informací a kontroly nad výživou vlastního psa máte. A znalý majitel = zdravější pes.

Další alternativou krmení vašeho psa může být BARFOVÁNÍ.

Na zpracování granulí záleží 

Vyznáte se v pojmech psího krmiva typu za studena lisované, hypoalergenní nebo holistické granule? Pojďme si tyto pojmy trochu přiblížit.

 

  • Za studena lisované granule

 

Využití cenných živin není o nic méně důležité než způsob výroby krmiva pro psy. Potraviny lisované za studena jsou vytvořeny tak, aby při výrobě nebyly používány vysoké teploty. Mnohem nižší výrobní teplota (40 - 75 °C) znamená, že obsah vitamínů a dalších živin zůstává nedotčen. Další výhodou je také to, že se jednotlivé granule neslepují.

Pokud hledáte kvalitní za studena lisované granule, pak nesáhnete vedle, pokud si vyberete od italské firmy Mister Mix Dog - jejich složení je založeno na přirozených potřebách psů, zlepšuje metabolismus a pokrývá energetickou potřebu všech plemen.

 

  • Hypoalergenní granule

 

Hypoalergenní granule jsou speciální krmivo určené pro psy trpící různými potravinovými alergiemi, žaludečními, střevními a dokonce i kožními problémy. Ve složení granulí chybí různé druhy obilovin i masa. Volte podle toho, jaké konkrétní potíže má váš psí kamarád. 

Abyste měli jistotu, že kupujete dobrý produkt, vyberte si osvědčeného výrobce. Například Calibra je v České republice známá a oceňovaná značka, která nabízí kvalitní hypoalergenní granule.


hypoalergenni-granule

 

  • Holistické granule

 

Nedostatek bílkovin, vitamínů a minerálů může způsobit řadu zdravotních problémů. Pokud svého mazlíčka nechcete vystavovat nepříjemným neduhům, měli byste mu zajistit správné krmivo. Holistické krmivo uspokojuje všechny nutriční potřeby domácího mazlíčka. Skládá se především z různých druhů masa, které jsou cenným zdrojem bílkovin - důležitým stavebním kamenem. Maso je také zdrojem tuků, které dodávají energii.

Nejdůležitější výhodou těchto granulí je přirozenost. Psí organismus se nemusí vyrovnávat s umělou a těžko stravitelnou potravou. Místo toho dostává přísady, které pomáhají tělu správně fungovat.

Holistické krmivo pro psy je bohaté na biologicky aktivní látky, jako jsou antioxidanty, prebiotika a probiotika.

Jak si vybrat holistické granule?

Výběr krmiva pro psy by neměl být náhodný. Před nákupem se vyplatí pečlivě prostudovat štítek na obalu. Je dobré brát ohled na velikost mazlíčka. Důležitým faktorem je také věk a životní styl. Větší psi plemena , kteří většinu dne běhají, mají jiné nutriční potřeby než menší psi - obzvlášť pokud žijí v bytě a většinu dne lenoší v pelíšku. Pro správnou volbu je potřeba prostudovat složení krmiva a výživové hodnoty.

Holistické krmivo, které stojí za pozornost je například Orijen Dog Puppy Large, které je určeno pro štěňata velkých a obřích psích plemen nebo Carnilove Dog Puppy Salmon bez obilovin a brambor pro štěňata všech plemen a také pro březí a kojící feny.

Etikety na potravinách jsou nejdůležitějším zdrojem informací o produktu! Vše, co krmivo obsahuje musí být prezentováno tak, aby si každý chovatel mohl vybrat dle svých preferencí.

Co je to metoda BARF? 

Kosti a syrová strava - to je to, co značí Bones And raw Foods. Tento trend mezi majiteli psů je stále oblíbenější. Jídla zahrnují pouze syrové maso, kosti, vnitřnosti, zeleninu, ovoce a někdy i obilné produkty. Zastánci tohoto způsobu krmení psů věří, že barfování je nejblíže stravě vlka. Barfing proto označují za druhově nejvhodnější formu krmení psů.

Barfing je založen na předpokladu, že vlci i psi potřebují hodně masa pro stravu, která odpovídá jejich potřebám. Po tisících letech domestikace se však změnily stravovací návyky psa a také funkce trávicího systému. Psi potřebují jen asi polovinu bílkovin, které vlci v průměru zkonzumují

U barfování musíte dát pozor, aby pes nezkonzumoval více bílkovin, než ve skutečnosti potřebují. Problém je v tom, že čtyřnozí kamarádi musí ze svého těla vyloučit přebytečné bílkoviny. To zatěžuje jejich metabolismus a především játra.

Barfování však nabízí i některé výhody:

  • Majitelé psů mají přesný přehled o všech ingrediencích v misce na jídlo. To usnadňuje krmení citlivých psů a psů s intolerancí. Tato forma krmení ale vyžaduje i přesné znalosti výživy psa. 
  • Nedávné studie ukazují, že psi, kteří jsou krmeni barfem mají zdravější zuby.
  • Podporuje aktivní život psů, především díky nevařeným kostem, které jsou cenným zdrojem vápníku. Syrové maso je bohaté na fosfor a lehce stravitelné bílkoviny jsou zdrojem utvářejí svalovou hmotu, která je důležitá pro štěňata i psí seniory.

TIP: Pokud si nevíte rady jak velkou krmnou dávku má váš pes dostat, může vám pomoci především v začátcích barfování tzv. BARF kalkulačka.

BARF kalkulačka pro lepší odhad 

  • Kalkulačka vám přiblíží odhad krmného množství. Do kalkulátoru stačí zadat věk, hmotnost a úroveň aktivity vašeho psa.
  • Následně je potřeba vašeho čtyřnohého kamaráda sledovat a podle potřeby množství krmiva upravovat.

Pamatujte, že metabolismus každého psa je jiný. Stejně tak často i jeho nutriční požadavky, tudíž by krmení mělo být přizpůsobeno jeho individuální potřebám. Jako vodítko vám může být užitečná například tato BARF kalkulačka.

 

Jaké krmivo je pro vašeho psího mazlíčka zdravotně nejlepší? Na to pro vás nemáme jednoznačnou odpověď. Bez ohledu na to, jakou formu zvolíte: suché, mokré nebo barfování - je důležité, aby bylo vhodně přizpůsobeno věku, velikosti psa, fyzické aktivitě a stávajícím zdravotním problémům.