Jak vybrat správný pelíšek pro psa?

Většinou je pes členem naší rodiny a tak pro něj chceme jen to nejlepší. Ale vybrat ten správný pelech pro psa nemusí být tak jednoduché. Nabídka je opravdu široká, a tak je dobré zohlednit několik důležitých kritérií:

  • kam pelíšek umístíte
  • jaký materiál bude nejlepší
  • správná velikost pro vaše plemeno
  • údržba peíšku
  • zdravotní stav pejska

Správná velikost pelíšku

Samozřejmě budete chtít, aby se vám i psí pelíšek líbil a hodil se k interiéru. Není snadné určit správnou velikost. Pelíšek pro psa musí být dostatečně prostorný, ale nesmí být zbytečně veliký. Pes se v něm musí cítit pohodlně a útulně.

Naši mazlíčci mají ve spánku různé polohy a k tomu je nutné také přihlížet. Ideální je změřit psa v natažené poloze a podle toho vybrat délku pelíšku. U štěňat je lepší vybrat první pelíšek menší a počítat s tím, že ho časem vyměníte za větší.

hobbydog

Poradíme vám, jak svého psa správně změřit!

  • Psa měřte, když odpočívá, protože pelíšek má být místem, kde se váš pes bude cítit bezpečně a v pohodě. Nejlépe ve spánku, kdy zaujme svou oblíbenou polohu. Měření provádějte klasickým krejčovským metrem. Změřte délku a šířku psa, také v poloze s rovnýma nohama. 
  • K výsledku přidejte 10 - 20 cm, aby se pes mohl volně natáhnout v jakékoliv poloze.

Pamatujte, že každý pes má svou oblíbenou polohu na spaní. Pes, který rád spí stočený, ocení kulatý nebo uzavřený pelíšek. Pokud je váš pes plachý, je lepší zvolit pelech s vyššími bočnicemi nebo pelech typu “bouda”. Matrace je tou nejlepší volbou pro psa, který se během spánku rád pořádně natáhne.

Malí psi (4 - 10 kg) Střední psi (10 - 25 kg) Velcí psi (25 kg a více)
Plemena psů bišonek, čivava, mops, miniaturní špic, atd. anglický kokršpaněl, střední pudl, australský ovčák, atd. zlatý retrívr, bernský salašnický pes, německá doga, atd.
Rozměry vhodných pelíšků 60 x 50 cm,
65 x 50 cm
84 x 65 cm,
80 x 65 cm
120 x 80 cm,
110 x 90 cm
Příklady pelíšků Pelíšek CLASSIC, SCOTT, ROYAL, ELITE Pelíšek ROYAL, ELITE, MIALITO ortopedický Pelíšek GLAMOUR, MEDICO ortopedický, PRESTIGE, VICTORIA

Umístění pelíšku

Podle zvoleného místa můžete vybírat tvar pelíšku, který zvolíte. Pelechy, které budou pro venkovní psy, vybírejte s vysokou matrací a vyššími boky, aby dobře izolovali a chránili pejska před chladem a větrem. Pokud hledáte psí pelech do boudy, postačí i matrace.

Do vytápěných místností nebo bytů už výběrem omezení nebudete. Můžete vybírat z různě vysokých matrací, pelíšků s okrajem, textilních boudiček i kukaní. Bude záležet především na designu a materiálu, který si vyberete.

Je čas najít nejlepší místo na spaní pro vašeho čtyřnohého přítele! Pelíšek by měl být umístěn na co nejklidnějším místě, daleko od domácího hluku a zvuků přicházejících zvenčí.

Pokud se váš rodinný život odehrává převážně v kuchyni, najděte psovi místo, které je od kuchyně co nejdále. Dalším aspektem, který je třeba při výběru místa na spaní pro psa analyzovat, je okolní teplota - ta by měla být co nejstabilnější. Nedávejte vašemu miláčkovi pelech blízko radiátorů, oken nebo klimatizace.

TIP: Pokud si všimnete, že pes si raději lehá například do předsíně, kde na vás vidí do kuchyně, kde trávíte jako rodina nejvíce času, pak umístěte jeho pelíšek na místo, které si pes vybral sám.

Pelíšek pro psa je místo určené pouze pro vašeho mazlíčka, kde by mu měl být zaručen klid a bezpečí.

Materiál a údržba

Když máte vybrané umístění pelechu, můžete začít přemýšlet nad vhodným materiálem, ze kterého je psí pelíšek vyrobený. Pozor byste si měli dát nejen na čalounění, ale také na výplň pelíšku. Vnější látka by měla být měkká na dotek, aby poskytovala pohodlí vašemu mazlíčkovi, a zároveň odolná a snadno čistitelná. Pro pejsky žijící především venku v boudě, kotci nebo jen pod přístřeškem bude vhodný odolný materiál proti vlhkosti (např. cordura).

Tento materiál, ale uvítají i majitelů psů, kteří i s nimi sdílejí teplo domova. Materiál cordura se totiž i snadno vysává a v čistotě se může udržovat jen pomocí otřením vlhkým hadříkem.

Velmi oblíbeným materiálem jsou stále častěji pelíšky z eko kůže. Ta je pro naše mazlíky velmi příjemná a pro páníčky snadná na údržbu. Chlupy si do ni nezapichují, nečistoty jednoduše otřete hadrem a je uklizeno.

Údržba je u obou materiálu snadná. Pelíšky mají většinou sundávací potahy a tak se nemusíte bát, že se vám nevejdou do pračky. Potah snadno sundáte a buď vyperete ručně nebo v pračce. Ideální teplota pro praní našich pelíšků je na 30 st s šetrným pracím prostředkem a bez použití aviváže.

Proto jsou obzvlášť praktické psí pelíšky, u kterých můžete potah sundat.

Cordura

Tento materiál, ale uvítají i majitelů psů, kteří i s nimi sdílejí teplo domova. Materiál cordura se totiž i snadno vysává a v čistotě se může udržovat jen pomocí otřením vlhkým hadříkem.

Ekolen

Podobným materiálem na vrchní část pelíšku může být i ekolen, což je také pevná tkanina odolná vůči drápkům.

Eko kůže

Velmi oblíbeným materiálem jsou stále častěji pelíšky z eko kůže. Ta je pro naše mazlíky velmi příjemná a pro páníčky snadná na údržbu. Chlupy se do ni nezapichují, nečistoty jednoduše otřete hadrem a je uklizeno.

Údržba tohoto materiálu je velmi snadná. Pelíšky mají většinou sundávací potahy, a tak se nemusíte bát, že se vám nevejdou do pračky. Potah snadno sundáte a buď vyperete ručně nebo v pračce. Ideální teplota pro praní našich pelíšků je na 30 °C s šetrným pracím prostředkem a bez použití aviváže.

Proto jsou obzvlášť praktické psí pelíšky, u kterých můžete potah sundat.

Nubuk

Další variantou může být pelíšek z materiálu nubuk, jde o broušenou hovězí kůži, která je opracovaná z vnější strany. Nubuk je velmi podobný semiši.

Materiál, který vyplňuje podestýlku, by zase měl být odolný vůči deformaci. V současnosti k tomu většina výrobců používá silikonové kuličky vyrobené z kvalitního polyesterového vlákna s příměsí silikonu. Právě díky této výplni jsou pelíšky pro psy pohodlné, pružné a nedeformují se vlivem jejich hmotnosti.

Vzhled pelíšku sice není tak důležitý, ale i páníčci si chtějí přijít na své a mít doma stylový pelíšek. Milovníci elegantního designu se však nemusí bát! I my nabízíme mimořádně velký výběr nejrůznějších pelíšků - od obyčejných, měkkých pelíšků, přes klasické pelíšky až po exkluzivní a luxusní pelíšky.

Správně vybraný pelíšek dodá vašemu psovi pocit bezpečí a přiměřený komfort odpočinku. 

Zdravotní stav pejska

Bohužel i naši psí mazlíčci mají kloubní problémy jako je častá dysplazie a nebo jsou po nějaké operaci. Starší psi nebo právě ti, kteří trpí bolestí kloubů či otlaky nabízíme speciální ortopedické pelíšky, kde je matrace s paměťovou pěnou pro větší komfort.

V našem obchodě vás osloví opravdu široká nabídka psích pelíšků v různých barvách, variantách, materiálech i velikostech. Objevíte zde i přepravní tašky pro malé pejsky nebo ochranné potahy do auta.

Jaký pelíšek vybrat pro štěně? 

Pořídili jste si malé štěně a nevíte si rady s výběrem pelíšku? Máme pro vás pár tipů, kterým stojí věnovat pozornost.

  • Hned na začátku můžete trochu ušetřit a pořídit vašemu štěňátku pelíšek vhodný na velikost, které dosáhne v dospělosti.
  • Vybírejte pelíšek z kvalitního materiálu, který vydrží opakované čištění.
  • Vhodný je i pelíšek se snímatelným potahem, který v případě nehody snadno vyperete v pračce.
  • Štěňata tráví spousty času spánkem a aby byl jejich spánek zdravý pro jejich správný vývoj, musí být také pohodlný. Pelíšek by měl být dostatečně měkký

TIP! Například v měkkém a pohodlném pelíšku Elite se bude vašemu štěňátku chrupat jedna báseň a má navíc větší šanci upadnout do hlubokého regeneračního spánku, který je nezbytný pro zdraví jeho mozku.

Aby vaše štěně spalo zdravě, měl by být pelíšek umístěn na odlehlém a klidném místě. Spánek je jedním z pilířů zdraví psa - vyplatí se udělat vše proto, aby jeho kvalita byla co nejvyšší.

Pelíšky pro staré psy

Pokud máte doma starého nebo nemocného psa, je důležité zajistit, aby postupující onemocnění a věk nezpůsobovaly další komplikace. Vyvýšené zdravotní lehátko bude určitě tou nejlepší volbou pro tuto skupinu psů, kteří vyžadují speciální péči.

Lehátka jsou vyrobena z kvalitního materiálu, umožňují lepší cirkulaci vzduchu kolem psa a chrání před vlhkem, studeným a tvrdým podkladem a budou fungovat zejména pro psy, kteří:

  • trpí dysplazií kyčelního kloubu nebo jsou geneticky ohrožení tímto onemocněním, 
  • jsou již staršího věku a jejich klouby ocení to, že ze zvýšeného psího pelechu se jim bude lépe vstávat, 
  • prodělali operační zákrok a potřebují čas na zotavení.

Zdravotní lehátko bude pro pejska místem, kde si může pohodlně lehnout a během odpočinku se bolest nezesiluje.

Při výběru zdravotního lehátka pro staršího psa je vhodné zvolit takový typ, který odpovídá velikosti a potřebám konkrétního psa.

Cestovní pelíšky

Plánujete výlet nebo dovolenou se svým mazlíčkem a přemýšlíte, co udělat, abyste mu zajistili maximální pohodlí? Máme návrh - do kufru mu přibalte cestovní psí pelíšek, který mu pomůže aklimatizovat se na novém místě a zajistí pohodlný odpočinek.

Pelíšek vašeho psa se může ušpinit od nečistot, písku či chlupů, ale nebojte se - můžete sejmout potah pelíšku a vyklepat ho nebo jej vyprat. Potahový materiál je odolný nejen proti poškrábání, ale také roztrhání. I váš mazlíček si zaslouží na dovolené odpočinek, stejně jako vy. 


TIP! Cestování můžete zpříjemnit i měkkoučkou dekou pro psa do auta, která mu poskytne pohodlí a navíc ochrání vaše auto před nežádoucími chlupy a nečistotami.

Kolik nový pelíšek stojí? 

Je těžké říci, kolik stojí pelíšek pro psa. Ceny se odvíjejí od typu, velikosti nebo materiálu, ze kterých jsou pelíšky pro psy vyrobeny. Ceny pelíšků Klasik na našem e-shopu začínají přibližně od 450 Kč. Tyto pelíšky bývají vyrobeny z méně odolných látek, takže budou vyžadovat častější výměnu. Pokud zavítáte do sekce luxusnějších pelíšků, pak se můžete dostat cenově až na 5 000 Kč.

Pro přehlednost uvádíme příklady pelíšků a cenovou relaci:

LEVNĚJŠÍ PELÍŠKY

STŘEDNÍ PELÍŠKY

LUXUSNÍ PELÍŠKY

Co pro psa alergika?

Pokud váš pes trpí alergií, jeho pelíšek by měl být antialergický. Nejčastěji se doporučují pelíšky naplněné silikonovými kuličkami. Silikon, kromě mnoha dalších výhod, je zcela nealergický. Materiál pelíšku by měl být také antialergický. Nejlepší je, když se jedná o zcela přírodní materiál, jako například bavlna. Bez ohledu na to, jakou podestýlku si pořídíte, pamatujte na to, že v případě alergického psa, je udržování pelíšku v čistotě obzvlášť důležité.

Pro lepší orientaci uvádíme nejoblíbenější a nejprodávanější typy pelíšků:

Psí pelíšek BOUDA

Doporučeno pro plemena: Ideální pro malá až střední plemena psů.

Hlavní přednosti: útulný, částečně uzavřený pelíšek pro psa, poskytuje bezpečí a soukromí, chrání před průvanem, lze prát v pračce.

Materiál: pevná tkanina, voděodolná, neabsorbuje pachy a nečistoty, snadná údržba, odolná proti mechanickému poškození.

Povaha psa: bázlivý pes, který potřebuje soukromí, rád spí stočený a rád se schovává. Bouda má pouze vstupní otvor, kterým pes také vidí, co se v bytě děje. Díky tomu, že má stěny a střechu, se pes cítí více oddělen od okolního ruchu.

Pelíšky s vyššími stranami

Doporučeno pro plemena: Ideální pro větší plemena psů.

Hlavní přednosti: měkký vatelín, odolný pelíšek s luxusní úpravou, vyšší okraje dělají z pelíšku pohodlné místo na spaní pro střední a velké psy.

Materiál: 100% voděodolný a velmi pevný materiál cordura, protiskluzová úprava na spodní straně, potah je pratelný.

Povaha psa: má rád útulné, ale ne zcela uzavřené místo na spaní, při odpočinku si rád o něco opře hlavu, je společenský a miluje outdoorové aktivity.

Tento typ pelíšku lze používat venku nebo na cestování.

Matrace pro psy

Doporučeno pro plemena: Matrace je perfektním řešením pro velké psy.

Hlavní přednosti: paměťová pěna, neomezuje psa v pohybu, zajišťuje zdravý spánek, pes vidí okolí, snímatelný potah na zip, lze prát na 30°C

Materiál: pevná tkanina, ekolen s výplní molitanová drť, voděodolná, neabsorbuje pachy a nečistoty

Povaha psa: má rád prostranství, je společenský, potřebuje hodně prostoru k běhání a hraní, rád pozoruje svého páníčka. Jedná se o pelíšky pro psy, které nemají rády, když jsou při spánku nebo odpočinku zastrčené na bocích. Tento typ psího pelechu dobře poslouží i starším psům, kterým by obruba mohla překážet při vstupu a výstupu z pelíšku.

Oválný pelíšek s boky

Doporučeno pro plemena: vhodné pro malé a středně velké psy.

Hlavní komfort: teplý a příjemný pelíšek z měkkého výplňového materiálu, vyšší okraje z dělají velmi pohodlné a příjemné místo k odpočinku, chrání psa před průvanem.

Materiál: cordura s pevnou tkaninou a molitanovou drtí, voděodolný se snímatelným potahem.

Povaha psa: hledá útulný kryt, má rád soukromá a odpočinek v teple na příjemných materiálech. Jedná se o nejoblíbenější typ pelíšku. Je útulný a pohodlný. Hodí se zejména pro mladé psy, kteří mají rádi přehled o všem, co se děje kolem, když během dne odpočívají. 

Ortopedické pelíšky

Doporučeno pro plemena: ideální pro větší psy.

Hlavní předností: ortopedický pelíšek chrání klouby psa, výplň z paměťové pěny, kvalitní zpracování a provedení, snímatelný potah díky zipu, který lze prát, vyšší okraje umožňují pohodlné odpočívání a pes si může opřít i hlavu.

Materiál: eko kůže, odolná proti mechanickému poškození

Povaha psa: má rád otevřený prostor, ochotně pozoruje okolí, je společenský, vyžaduje pohodlné materiály