10 tipů, jak chránit psího přítele před klíšťaty

Strašák, který zodpovědným páníčkům nedá spát – klíště. Nepříjemný krvelačný parazit totiž nejenže obtěžuje život našim čtyřnohým kamarádům, ale současně je nepříjemným rizikovým přenašečem závažných onemocnění – těch psích, ale i lidských. Proto svého pejska pravidelně kontrolujte a věnujte mu svůj čas – klíště domů ani do psího kožichu nepatří. Přinášíme hned 10 preventivních tipů, kterými svého miláčka snadno ochráníte. Vyberte si ten pravý, který sedne vám i vašemu psímu společníkovi.

pes_na_zahrade

Spot-on přípravky

Jednou z možností, jak pejska ochránit před parazity, je speciální spot-on přípravek, který aplikujete na kůži psa v oblasti mezi lopatkami. Jeho výhodou je právě snadná aplikace i dostupnost. Nedá šanci blechám ani klíšťatům, odradit však může doba účinnosti – ta trvá zhruba jeden měsíc po aplikaci – proto je potřeba do ''kapky'' investovat pravidelně. Jedinou skutečnou možnou nevýhodou bývá případná alergie, proto se nebojte poradit s veterinářem o vhodnosti daného výrobku. Vybírejte podle váhy a velikosti pejska, abyste dosáhli ideálních účinků.

Vnitřně užitá antiparazitika

Mezi další variantu ochrany před parazity patří poměrně inovativní vnitřní tableta. Pilulku pes užije vnitřně jednou za měsíc. Její výhodou je zabití klíšťat i blech, dokonce ve všech vývojových stádiích. Velká účinnost a snadné užití popularizuje tento přípraveknavíc je k dostání také ve formě pamlsku pro pejsky i kočičky.

A co takhle šampony

Existují také antiparazitické šampony, které odpuzují parazity. Jsou k sehnání v chovatelských potřebách. Složky takového kosmetického přípravku parazitujícímu hmyzu nevoní nebo jej rovnou zabíjí. Jde o levnou metodu, ale ne vždy funkční. Nevýhodou je složitá aplikace u zvířat, která nesnášejí vodu. Účinek trvá jen krátkou dobu, a tak se tato možnost nabízí jako záložní – šampon můžeme mít doma při ruce kdykoli. Podobně se používá také speciální koncentrát – tekutina, která se ředí vodou a následně nanese na srst zvířete, ovšem v tomto případě bez oplachování. Pozor však na použití u kojících fenek – toto řešení nedoporučujeme.

Obojek, který chrání

Nejlevnější a nejoblíbenější metodou zůstavají speciální antiparazitní obojky. Jsou účinné a cenově dostupné. Bohatý sortiment na trhu však může znesnadnit výběr. Nejjednodušším řešením může být tedy koupě podle zákaznických recenzí, nebo vyzkoušení. Ideální je nekupovat nejlevnější obojek, ale vsadit na zlatou střední cestu – aby pes získal kvalitní ochranu. I v tomto případě dejte pozor na možné alergické reakce. V případě, že alergická reakce nastane, můžete volit přírodní formu antiparazitního obojku. I ten totiž funguje, přestože je na bázi bylinek a přírodních látek.

GiGwi Jumball Basketball

Pudr proti klíšťatům

Pudr je prostředek, který může odpuzovat nebo zabíjet klíšťata. Velmi jemný prášek však může dráždit sliznice, a tak je důležité pečlivě pročíst návod a řídit se všemi jeho body. Pudry se používají jednoduše, nesmí se však nanášet v blízkosti očí zvířete. Pudr se většinou aplikuje jednou až dvakrát týdně, oproti spreji jeho nanášení tolik nestresuje zvíře.

První pomoc kdykoli – sprej

Antiparazitní spreje pomáhají nejen jako prevence, ale řeší také stávající problém s klíšťaty a blechami. Právě co se týče bleších nepřátel, můžete sprej používat rovněž na psí pelíšek nebo místa, kde psí kamarád lehává. Některým chlupáčům však aplikace sprejem nemusí být příjemná.

Ať zahrada není džungle

Pravidelná péče o zahradu je důležitá. Krátce střižený trávník – méně nebezpečí pro psí parťáky. Pokud chcete mít jistotu, můžete navíc používat speciální granulát, který v trávníku ničí škůdce a parazity. Rozhoz na travnatou plochu zní poměrně jednoduše, ale je potřeba pozorně číst příbalové informace – tyto granulky mohou být pro zvířata a děti nebezpečné. Lze je využít třeba před dovolenou – když budete vědět, že váš psí miláček nebo děti na zahradě delší dobu nebudou dovádět.

Kontrola se vyplácí

Po každé procházce pejska zkontrolujte. Nejnapadenější bývají oblasti okolo uší, krku a podpaží. Pokud klíště najdete, je nutné jej opatrně odstranit. Proto se oplácí koupit sadu na odstranění klíštěte mazlíčků. Speciální pinzetou klíště snadno vyjmete, poté se doporučuje spálit nebo zabít.

Když procházka, tak s ochranou

Je těžké zakázat si všechny ty příjemné výlety a dlouhé procházky se psem v přírodě. Pokud o ně nechcete svého chlupáče připravit, dbejte alespoň na jeho ochranu. Vyberte si některou z metod prevence, kterou budete pejskovi pravidelně dopřávat.  A vaše chvíle budou i nadále šťastné – nejen pro vás, ale především pro vašeho jedinečného přítele. Užívejte si života společně!

Koupani_psu