Jedeme se psem do Chorvatska

Možná se stejně jako mnoho dalších chystáte letos k moři do Chorvatska. Dostupnost autem, moře a krásná příroda často přesvědčí mnoho Čechů k návštěvě této destinace. Co vše potřebujete zajistit, aby s vámi mohl jet i váš pes? Čtěte dál a dozvíte se vše potřebné.

psi-koupani-ve-vode-min

Nezapomeňte nechat označit psa mikročipem

Chorvatsko patří do Evropské unie, tudíž se při vstupu do této země musíte řídit jednotnými předpisy, které v EU platí.

Pamatujte na to, že je nutné zajistit snadnou identifikaci psa - pejsek, který s vámi cestuje do zahraničí v rámci EU musí být označen mikročipem. Očipování psa má své výhody i přesto, že cestu do zahraničí neplánujete. Díky mikročipu svého psa snadno dohledáte, pokud uteče nebo pokud dojde k jeho odcizení.

Vám pro cestování v rámci Evropské unie postačí občanský průkaz, ale svému pejskovi budete muset pořídit pas (přesněji “Pas zvířete v zájmovém chovu”). Zajděte k veterináři (musí být schválen a registrován pro vydávání pasů krajskou veterinární správou) a ten vám pas pro vašeho pejska vystaví. Nezapomeňte, že stejně jako musíte mít u sebe své doklady totožnosti, tak byste měli mít i pas vašeho pejska připravený kdykoliv k nahlédnutí.

Očkování proti vzteklině

Nezapomeňte také na očkování proti vzteklině dostatečně brzy před výjezdem do zahraničí. Pes by měl bý vakcinován  minimálně 3 týdny před odjezdem, protože očkování je platné až 22. den po aplikaci vakcíny. Velice dobře je ideální postup popsán v tomto článku.

Více informací můžete najít a nastudovat na stránkách Státní veterinární správy.

Bezpečná a klidná cesta

Za předpokladu, že se rozhodnete cestovat do Chorvatska autem, tak vás čeká cesta dlouhá cca 11 hodin - samozřejmě záleží, odkud z České republiky vyrážíte, kam přesně do Chorvatska máte namířeno a jak dlouhé přestávky si během cesty dopřáváte. V neposlední řadě samozřejmě záleží i na dopravní situaci.

Pokuste si cestu naplánovat tak, abyste svému psovi mohli dopřát časté přestávky, během kterých se váš pejsek vyvenčí a napije. Můžete si vybrat zajímavá místa, kterými budete projíždět a pejska vyvenčit právě na nich. Koneckonců i vám protažení pomůže.

Nezapomínejte na pitný režim a svému pejskovi nabízejte často vodu. Na cestách skvěle poslouží cestovní miska pro psy, která je velmi praktická a brání rozlévání vody.

Myslete především na bezpečnost svou i svého psa. Váš psí spolucestující by měl být oddělen od ostatních pasažérů například bezpečnostní mříží. Pohodlí během jízdy zajistí deka do auta nebo cestovní pelíšek.

pes-v-mori

Užijte si dovolenou

Naplánujte si svůj pobyt u moře tak, abyste užili vy i pejsek. Pokuste se vyhnout dlouhému pobytu na přímém slunci během poledne a svému čtyřnohému kamarádovi často nabízejte vodu. Myslete také na ostatní turisty. Psa mějte na vodítku a pokud se pohybujete na frekventovanějším místě, tak zvažte, dle charakteru svého psa, náhubek. Nezapomeňte, že s pejskem nemůžete navštívit každou pláž. Na některé je psům vstup zakázán. Zjistěte si dopředu, zda jsou v oblasti, kam máte namířeno psí pláže.

A teď už nezbývá než sbalit všechny nezbytnosti a vyrazit i se svým psím parťákem k moři za dobrodružstvím!