Zimní sporty se psem

V zimě bychom se nejradši zachumlali pěkně pod peřinu a vylezli až na jaře - ne tak ale naši čtyřnozí parťáci! Psům je úplně jedno, jaké je počasí, ale těší se na poctivé řádění. Tím lépe, pokud napadne čerstvý prašan.

psi-v-zime

Máme pro vás tipy, jak si zimu i s vaším pejskem můžete užít a navíc udělat něco i pro své zdraví. Začněte sportovat - aspoň vám nebude taková zima a svého psa rychleji utaháte :) A možná si sportovní aktivitu oba zamilujete a budete v ní pokračovat celý rok. Možností, jakým sportům se můžete věnovat je spousta.

Od klasického běhu se psem tzv. canicrossu přes běžkování (skijöring), ale můžete zkusit i něco méně tradičního - například dog biatlon. Zapřahání psů a jejich využívání k tahání nákladů má dlouhou historii. A někteří pejsci mají tyto aktivity v krvi a přirozeně k nim mají velký talent. Věnujte velkou pozornost výběru sportu dle konstituce a povahy vašeho psa. Snadno po nějaké době poznáte, zda sport psa baví nebo ho naopak nudí.

Poté, co si vyberete, jakým směrem se vydáte, zaměřte se na vhodné a pohodlné vybavení. Většina těchto sportovních aktivit je založená na tom, že vás pejsek táhne, je proto velmi důležité, aby měl správně padnoucí tažný postroj a abyste byli spojeni pružícím vodítkem, které tlumí nárazy. 

Jaká psí plemena se hodí pro zimní sporty?

Zima je v plném proudu a kdo sdílí život se psem, bude jistě snít o zimních atrakcích v jejich společnosti. Málokdo si uvědomuje, že naprosto většina psů dokáže tahat saně s velkou radostí, pokud jim ukážete, jak na to…

Jaká plemena psů jsou ideálním společníkem na hory?

Ukazuje se, že nejlépe i na zimní sporty, jako je například mushing nebo skijöring hodí následující plemena psů:

  • Husky - velmi zdatný pes, který je oddaný svému pánovi. Moc neštěká, zato rád vyje.
  • Samojed - dobromyslný pes, který miluje jak dospělé tak děti.
  • Aljašský malamut (nebo jejich kříženci) - společenský, hravý, v dospělosti důstojný pes.

Pokud váš pejsek miluje zimu, tak samozřejmě vůbec nezáleží na plemeni. Do zimních sportů se můžete pustit i s veselým voříškem.

Zimní sporty pro vás a vašeho chlupáče

Běh neboli canicross

Možná že už sami běháte, tak teď jen zapojit i vašeho čtyřnohého kamaráda. Pokud neběháte, tak určitě chodíte na procházky, které se dají právě běžeckými tréninky prokládat. Canicross se vyznačuje tím, že pes neběží jen s vámi navolno, ale jste spolu propojeni speciálním vodítkem s amortizérem, které tlumí nárazy. Pes má navlečen speciální postroj a vy si obléknete běžecký bederní pás. Pes vám má při běhu pomáhat svým tahem. Pokud budete mít chuť, tak se můžete zúčastnit i speciálních závodů a poměřit své síly s dalšími nadšenci.

Skijöring

Při skijöringu budete opět spojeni se svým psem, rozdíl oproti canicrossu tkví v tom, že vy nepoběžíte, ale pojedete na lyžích. Může se jednat o skvělý adrenalin, zvláště po té, co se se svým psem patřičně sladíte a jízdu si budete opravdu užívat. V tomto sportu, stejně jako v canicrossu se můžete účastnit závodů, které většinou probíhají současně se závody spřežení. Táhnout vás může jeden nebo dva psy.

skijoring-se-psem

Zdroj: pinterest.com

Mushing

Při tomto sportu musher zapřáhne psí spřežení, které táhne speciální saně nebo vozík. Zapřahání psích spřežení vychází z běžné praxe, kdy psi jsou zcela přirozeně využíváni k tahání nákladu nebo přepravě z místa na místo v oblastech, kde se jinak dá pohybovat jen stěží.

psi-sprezeni

Dog biatlon

Při tomto sportu využijete běh a zároveň vše ozvláštníte střelbou z laserové pušky. Vyzkoušet si tento sport můžete na některém z tréninků nebo přímo na závodech, kterých se můžete účastnit už i v ČR. Laserové zbraně jsou tiché, takže se nemusíte bát, že by vašeho pejska děsily hlučné výstřely.

Více o jednotlivých sportech se můžete dozvědět na specializovaných webových stránkách. Obliba sportování se psem stále roste, takže určitě nebudete mít problém najít podobně naladěné nadšence ve svém okolí.

Doufáme, že jsme vás navnadili k tomu pustit se se svým pejskem do něčeho nového a dobrodružného, co vás oba bude bavit a navíc to prospěje i vašemu zdraví. Pokud se ještě necítíte na běh, tak vůbec nezoufejte. Začít můžete úplně pomalu - prodlužte své obvyklé procházky nebo si naplánujte jednu větši túru.

Dogtrekking

Dogtrekking lze rozdělit na rekreační a sportovní. První, není nic jiného, než než tradiční trekking, ale praktikovaný se psem. Jedná se o typ aktivity, které se s radostí můžete věnovat i během chladnějších měsíců roku. Má typická turistický charakter. Místo a délku túry si volíte sami. Přizpůsobujete ji svým schopnostem a samozřejmě i vašemu psovi. Může to být výlet v horách, po pláních, ale i větším parku. Výběr tras je velmi široký. 

Sportovní dogtrekking je naopak organizovaná akce. Spočívá v účasti soutěži, kde pořadatel určí místo a přibližný průběh trasy. Často má tento typ soutěže charakter orientačního pochodu, musíte si sami určit cestu, která vás dovede k jednotlivým kontrolním bodům a následně do cíle.

Aby byla túra pohodlná jak pro vás, tak pro psa, stojí za to nezapomenout vzít si pár doplňků, které jsou pro dogtrekking potřeba:

Pamatovat byste měli na dostatečný přísun vody a krmiva.

Stopování

Vyzkoušejte si se svým psem hru “stopování”, která se zaměřuje na psí nos. Můžete k tomu použít hračky, ale je třeba pamatovat na to, že by měly být přizpůsobeny vašemu psovi. Velikost a obtížnost hračky je velmi důležitá. Pes se má soustředit a najít odměnu bez frustrace.

Takto můžete například schovat i jeho oblíbený pamlsek. Pejsek má za úkol ho najít a sníst. Ideální aktivita i na doma, pokud je venku počasí příliš nepříznivé. 

Kam a kdy na závody?

Chcete se zúčastnit některého závodu v mushingu a nevíte kdy a kde se konají? Doporučujeme sledovat kalendář s termíny závodů jak v České republice, tak v zahraničí. Například v únoru se koná Ledová jízda - memoriál Dr. Václava Vojtěch v Peci pod Sněžkou. Jedná se o náročnou horskou trať s velkým převýšením.

Pokud neholdujete sportování, můžete se vydat na zimní túru se svým psím parťákem. Máme pro vás jeden tip, kam se vydat v Krkonoších - a to včetně občerstvení!

Zimní túra se psem v Krkonoších

Chcete si užít hory a krásné výhledy jak na českou, tak polskou stranu Krkonoš? Vezměte si batoh, nasaďte psovi vhodný postroj, vodítko, vezměte do kapsy oblíbené pamlsky a hurá na krkonošské Rýchory.

Jako výchozí bod můžete zvolit náměstí v Žacléři. Půjdete kousek po žluté a poté po zelené turistické značce. Kolem dokola jsou lesy, chalupy, včetně vyhlášené chaty Hubertuska. Když se otočíte a bude dobrá viditelnost, otevře se vám pohled na polskou stranu na nádrž Bukowka.

Až se pokocháte výhledy, vystoupáte dál do kopce až na Rýchorskou boudu, kde se můžete zahřát teplým čajem a občerstvit například výborným obrovským borůvkovým “blbounem”. Pro pejsky je vždy připravena miska s vodou. Při jasném počasí můžete spatřit panorama západních Krkonoš, Albeřické údolí i Černou horu.

Regenerace psa po sportu 

Regenerace psa po sportovní aktivitě je proces, který trvá mnohem déle než jen pár hodin. Důležitá je především strava a samotná péče majitele o psa. Krmivo pro psa lze vybírat podle věku, plemene či velikosti psa, ale také z hlediska druhu činnosti, kterou vykonává. Krmivo by mělo být bohaté na energetické složky, bílkoviny a tuky. Péče o tělo psa při zvýšené fyzické zátěži je důležitá především proto, abyste ho neodradili a ochránili před případným zraněním.


Regenerace po zátěži umožní psovi, aby si sám odpočinul. Dopřejte svému psovi odpočinek na kvalitní ortopedické matraci.

Správné vybavení pro vás i vašeho psa do zimních hor

Existuje několik věcí, které jsou zvláště důležité pro pro zimní turistiku v horách.

  • Boty pro psa - mohou zvýšit pohodlí psa. Při výběru bot pro psa dbejte na to, aby byly vypasované a dobře spolupracovaly s tlapkou. 
  • Psí oblečení - je třeba pamatovat na to, že samotný mráz psům nevadí. Nejhorší je, pokud zmokne. Není na škodu, pokud od batohu sbalíte psovi dobrou bundu do deště, která chrání srst před promoknutím a umožňuje srsti pod bundou udržovat teplo.
  • Voda a jídlo - vyhýbejte se tomu, aby pes pil vodu v zimě v potoku nebo z kaluže. Voda je v nich velmi studená. Vodu, kterou vezmete do lahvičky pro psa zabalte v batohu například do čepice nebo náhradní mikiny. Na túru v zimě je dobré mít psí krmivo navíc a nějaký ten pamlsek. Pes v zimě spálí mnohem více energie ve snaze udržet se v teple.
  • Malý ručník - pomůže vám vysušit srst psa před návratem do auta. Odstraní všechny sněhové koule, které se vytvořily na tlapkách. Vysušené tělo se navíc rychleji prohřeje, což má velký význam pro klouby a celkové zdraví psa odpočívajícího po túře.
  • Lékárnička pro psa - v zimě se bude hodit, pokud do lékárničky přihodíte přídavnou fólii NRC. Jde o vynález, který brání úniku tepla z těla pokrytou touto fólií.

Jak poznat, že je psovi venku zima?

Pokud se váš pes začne při procházce v zimě třást, je to první známka podchlazeníZávažným stavem je, když psovi klesne teplota pod 37,5°C. Jedná se o tzv. hypotermii.

Mezi příznaky patří:

  • silné, nepřerušované tělesné třesy
  • studené uši,tlapky a ocas
  • mělké dýchání
  • pomalé tempo
  • letargie a apatie

 

Doufáme, že si zimní sportování i výlety se svým čtyřnohým parťákem užijete plnými doušky!


 Autorka článku: Renáta Šestáková