Kašle váš pes? Možná se jedná o závažný psincový kašel

Váš mazlíček začal kašlat, co teď? Jaká péče je nezbytná a máte se bát nákazy? Přečtěte si více v článku.

psincovy-kasel

Co je psincový kašel a jak se šíří? Jak poznat?

Psincový kašel je vysoce nakažlivé respirační onemocnění psů způsobené složitým komplexem virů a bakterií. Tuto nemoc můžete také znát pod názvy jako CIRDC nebo infekční laryngotracheitida. Jedná se pouze o odbornější veterinární názvy, které lépe lokalizují nemoc. 

Psincový kašel probíhá podobně jako u lidí v průduškách a průdušnici vašeho pejska a to zánětlivým procesem. Jedná se o rozšířené onemocnění a skoro každý pejsek se s ním minimálně jednou za život setká. Samotný kašel není sám o sobě tak nebezpečný, ale může způsobit problémy u ohrožených skupin, jako jsou štěňata, která ještě nemají zcela vyvinutou imunitu, dále staří oslabení psi, gravidní feny a nebo pejskové, kteří již trpí nějakou respirační chorobou. 

Jak tedy poznat, že se jedná právě o psincový kašel?

Mezi nejčastější symptomy patří:

  • dlouhodobý suchý kašel,
  • nechutenství,
  • kašel v noci, kvůli kterému se pes nevyspí,
  • napínání na zvracení,
  • změna nebo ztráta hlasu,
  • vodnatý výtok z nosu.

Pokud má pejsek nemoc v raném stádiu, obvykle je aktivní a schopen jíst. Když už je nemoc pokročilejší a neléčí se, mohou se symptomy zhoršit, objeví se horečka a může se z psincového kašle vyvinout zápal plic, který by potencionálně mohl mít za následek i smrt. 

Co dělat, když váš pes trpí psincovým kašlem: Diagnostika a léčba

Diagnostika se odvíjí především od přetrvávajících symptomů a také od toho, zda váš pejsek nebyl v nedávném kontaktu s nemocnými psy. Určitě je nezbytné navštívit veterináře, což je důležité v každém případě, když se váš mazlíček začne chovat jinak a průběh nemoci se vám nedaří domácí léčbou během pár dní zmírnit.

Veterinář po vás bude chtít znát celkový stav vašeho pejska, jak dlouho symptomy přetrvávají, jaké změny v chování u něj pozorujete, zda má chuť k jídlu a podobně. Důležité je také pozorovat, kdy pejsek kašle. Pozorujete kašlání častěji ve dne, nebo v noci? Je kašel spíše suchý, dráždivý? Polyká a mlaská pes po zakašlání? Všimli jste si nějakého hlenu nebo výtoku z nosu? To vše jsou hlavní aspekty, jejichž pozorováním pomůžete vašemu veterináři k lepší doagnostice vašeho mazlíčka. 

Prevence je nejlepší lék aneb jak chránit vašeho psa před psincovým kašlem?

Neexistuje konkrétní vakcína proti psincovému kašli. Je totiž způsoben řadou patogenů a nelze vyrobit vakcínu, která by účinkovala na všechny současně. Existují však alespoň očkování proti těm nejčastějším patogenům jako jsou bordetella bronchiseptica, psí adenovirus 2 a virus parainfluenzy. 

Nejlepší a nejúčinnější je vždy prevence. Probírali jste možnost očkování proti některému z patogenů s veterinářem? Kvůli velké variabilitě onemocnění jsou nutná roční přeočkování. Dáváte si pozor, kam s pejskem chodíte? Kašel se šíří stejně tak jako u lidí, takže nejrizikovější jsou místa s hojným počtem psů, plné parky, psí hotely, útulky.

Hrozba v chovatelských zařízeních

Velmi doporučená je vakcinace pejsků, kteří jsou v chovatelských a výcvikových zařízeních, nebo se mají účastnit výstav, soutěží a podobně. Psincový kašel je totiž respirační nakažlivé onemocnění a psi mohou být na podobných akcích snadno infikováni a vystaveni zdravotním potížím. 

Jak se psincový kašel liší od běžného nachlazení u psů?

Psincový kašel je narozdíl od běžného nachlazení způsoben řadou patogenů a může se z něj u vašeho pejska snadno vyvinout zápal plic, či dokonce ohrozit pejskův život. Nemoc také doprovází nepříjemný kašel a řada dalších symptomů.

Při běžném nachlazení sice bude mít pejsek zarudlé hnisavé oči nebo výtok z nosu, ale při dostatku odpočinku v pohodlném pelíšku se za pár dní zotaví. 

Boj proti psincovému kašli: 5 způsobů, jak ochránit svého nejlepšího přítele

  • Ve většině případů stačí domácí podpůrná péče: teplo, klid, kvalitní výživa, hydratace.
  • Prevence je klíč, dbejte na to, čemu svého mazlíčka vystavujete.
  • Proti nejčastějším patogenům existují vakcíny.
  • Konzultujte se svým veterinářem případnou podporu imunity vašeho pejska.
  • Čerstvý vzduch a čistota - pejsek může onemocnět i pokud bude mít podrážděný hrtan mechanicky - z nadměrného prachu a kouře.

Léčbu konzultujte s veterinářem

Ať už se u vašeho psího mazlíčka objeví nejdřív kašel, zarudlé oči, nebo jen nadměrná únava, vždy byste měli zpozornět a při přetrvávání příznaků déle než 2-3 dny navštívit veterináře.  

Jak dlouho trvá psincový kašel?

Psincový kašel je časté onemocnění psů, při běžné léčbě do 14 dnů odezní, mohou se ale vyskytnout komplikace, obzvlášť když je nemoc dlouho zanedbávaná, poté může dojít i k hospitalizaci. U většiny případů je však tato nemoc dobře léčitelná, především když včas navštívíte veterináře.

Jak dát psovi sirup?

Psovi rukou otevřete tlamu a uchopte spodní čelist tak, že tlakem ruky obalíte celou čelist z venku, jakoby jste mu tlačili na tváře. Tím pádem, když se pokusí tlamu zavřít, bude vlastními zuby tlačit na svou kůži, takže by se měl méně bránit. Sirup aplikujte až na kořen jazyka při zakloněné hlavě. Potom už jenom tlamu zavřete a počkáte až pes spolkne. Nakonec dejte pejskovi vodu na zapití nebo nějaký pamlsek na zajezení.