I psy trápí rýma či kašel

Zvířata neumí mluvit, aby nám sdělila, co je trápí! Je na nás majitelích, abychom vypozorovali a zjistili příznaky nemoci. Mezi nejčastější psí onemocnění patří rýma, kašel a na jaře i alergie. 

V tomto článku se na tyto tři druhy problémů zaměříme.

Rýma je nepříjemná i pro psy

Pes, který má rýmu, má také zvýšenou teplotu. Přirozená teplota psa je mezi 37,6°C - 38,9°C. Pes s nachlazením je také letargický, může mít těžké dýchání a zaujímat nepřirozené polohy. Výtok z nosu je doprovázen červenýma a hnisajícíma očima. Nos čtyřnohého kamaráda je suchý, pes nechce vyvíjet téměř žádnou fyzickou aktivitu a ztrácí chuť k jídlu.

Nachlazení psa může být způsobeno náhlými změnami teplot - například procházkou z teplého domova, když venku je ještě ranní mrazík. Pejskům nemusí dělat dobře třeba i zmoknutí a následný pobyt v chladnu nebo průvanu. Na procházce se může váš psí kamarád nakazit i od jiného psa.

Rýma je častým onemocnění u psů a není třeba se s tímto onemocněním stresovat, většinou rýma odezní sama. Pokud by se objevila v sekretu krev, pak samozřejmě vyhledejte pomoc veterináře. Pes musí především jíst a pít, někteří psi kvůli rýmě mohou mít problémy s nechutenstvím, a proto je třeba toto hlídat.

Pokud by se vám zdálo, že rýma trvá již příliš dlouho nebo by se stav psa zhoršoval, vždy se raději poraďte s veterinářem.

psi-kasel

Co pomáhá na psí kašel?

Pokud má pes horší průběh kašle, doporučuje se:

  • odpočinek
  • pelíšek v suché a teplé místnosti
  • zajištění přístupu psa na čerstvý vzduch
  • pít vlažnou vodu
  • užívání doplňků a léků na podporu imunity

Na mírný psí kašel postačí omezení fyzické námahy a správná výživa.

Co dělat, když pes kašle a dáví?

Když pes kašle a začne se dávit, téměř každý majitel zpanikaří. Příčinou může být jeho velká chtivost po jídle. Mnoho psů potravu nežvýká, ale spolkne ji, ať už to jsou velké granule. Nebo může spolknout věc, která je zdraví nebezpečná, například kost či malou hračku. Ta mu uvízne v krku a pes začne kašlat a dusit se. Pokud pes nedokáže spolknutou věc vypudit, je potřeba mu poskytnout náležitou pomoc. Pes by měl být obrácen hlavou dolů a poklepáním na hrudní kost by se měla daná věc mechanicky odstranit. Pokud pes začne ztrácet vědomí, měli byste ihned volat veterináře, položit ho na bok, nepanikařit a v klidu na svého pejska mluvit.

Proč pes stále kašle? 

Trápí vašeho pejska kašel a vy nevíte z jakého důvodu? 

Vypsali jsme pro vás několik běžných příčin, proč by tomu tak mohlo být:

  • Respirační problémy - pes může kašlat v důsledku respirační infekce, jako je například chřipka, bronchitida, zánět hrtanu či alergická reakce. Infekce může být způsobena bakteriemi, viry nebo parazity a mohou vyžadovat veterinární péči.
  • Srdeční onemocnění - některá srdeční onemocnění mohou způsobit kašel u psa, protože srdce není schopno účinně pumpovat krev do plic.To může vést k nahromadění tekutin v plicích, což způsobí kašel.
  • Znečištění ovzduší - i tento problém může psovi vyvolat kašel, protože může dráždit dýchací cesty a způsobovat podráždění plic.
  • Cizí těleso - pokud váš pejsek snědl například malý předmět nebo třeba kost, může to způsobit podráždění dýchacích cest a pes může začít kašlat.
  • Úzkost a stres - zejména u psů, kteří jsou citliví na různé druhy zvuků, jako je třeba ohňostroj nebo bouřka.

Přejde psí rýma sama od sebe?

Psí rýma ve většině případů odezní sama od sebe, během několika pár dní a nevyžaduje zvláštní další léčbu. Svého pejska byste samozřejmě měli po dobu jeho nachlazení více pozorovat. Pokud se budou příznaky zhoršovat nebo bude rýma přetrvávat delší dobu, je vhodné navštívit veterináře.

Jak pečovat o nos psa psa?

Když je pes nachlazený, může být jeho čumák citlivý, suchý a podrážděný.

Je důležité udržovat vlhkost v okolí, kde váš pejsek tráví většinu času. Pomůže to udržet jeho nos vlhký a zmírnit podráždění. Pokud má váš pejsek ucpaný nos, můžete se pokusit uvolnit dýchací cesty pomocí páry. Zkuste například pejska s jeho pelíškem přesunout do koupelny, když si budete dávat horkou vanu. Díky horké vodě se vytvoří v koupelně pára, kterou pes může nadechovat.

Kašel může značit vážné obtíže

Příčin kašlání u psů může být mnoho. Můžeme je rozdělit na infekční, nejčastěji způsobené viry, bakteriemi nebo houbami. Neinfekční faktory mohou být cizí tělesa, anatomické překážky nebo poruchy funkcí jiných orgánů, např. srdce. Pokud váš pes kašle, je nutné navštívit veterináře.

Nejběžnějším infekčním onemocněním u psů je psincový kašel. Jedná se o velmi nakažlivé respirační onemocnění u psů. Trpí jím psi všech věkových skupin. Hlavním příznakem infekční bronchitidy je suchý, dunivý, přetrvávající a únavný kašel. V průběhu infekční bronchitidy může únavný kašel trvat až několik týdnů nebo dokonce měsíců. U štěňat a také u starších a oslabených psů mohou nastat závažné komplikace, jako je zápal plic. Proto v případě příznaků silného kašle je nutné okamžitě vyhledat veterináře, který předepíše vhodnou léčbu.

Kvůli snadnému přenosu vzdušnými kapičkami je jedinou metodu ochrany před tímto běžným onemocněním použití preventivních očkování. Vakcína neposkytuje úplnou ochranu proti infekci, protože psincový kašel může být způsoben různými patogeny, ale průběh nemoci bude mnohem slabší.

Po dobu léčby, dbejte na to, aby váš nemocný čtyřnohý kamarád měl dostatečný odpočinek a vyhnul se stresu.

Rýma a kašel však mohou signalizovat i alergii - a to zejména na jaře. Rýma, svědění a slzící oči způsobené zaprášenými nebo kvetoucími travami a stromy dělají z jara tak trochu noční můru pro alergiky! Takovými problémy však nemusí trpět pouze lidé. S touto roční dobou se také potýkají někteří domácí mazlíčkové.

Alergičtí psi potřebují čisto

Alergie u psů je přecitlivělost imunitního systému na určitý faktor. Mezi sezónní alergeny patří například jed hmyzu, pyl z trav a stromů a některé rostliny nebo houby. Alergie se může objevit u každého psa, ale nejčastěji trpí tato plemena -  německý ovčák, německý boxer, labradorský retrívr nebo bulteriér. 

Mezi nejčastější příznaky alergie patří intenzivní poškrábání způsobené svěděním kůže, tření očí tlapkami nebo tření tlamy, kousání či olizování tlapek. Pes také může často kýchat, mít průjem a zvracet. Ve vážných případech může u alergie dojít k vypadávání srsti.

NÁŠ TIP: Nejen u alergických psů oceníte možnost vyprat potah pelíšku.

pes-alergie

Jak se starat o psa s alergií?

Alergie je stav, který nelze úplně vyléčit. Není bezpečné dávat psovi silné léky k potlačení příznaků alergie. O vhodné léčbě se však poraďte nejdříve s vaším veterinářem.

Tipy od nás, jak zmírnit alergii u psa:

  • Vyhněte se kvetoucí trávě. Pokud váš mazlíček trpí alergií na pyl, zkuste ho vzít na procházky spíše do města a během jarního kvetení mu nedovolte chodit na neposekané trávníky. Zjistěte, kde jsou stromy, na které je váš mazlíček alergický a naplánujte si trasu co nejdále od nich.
  • Po každé procházce otřete psa vlhkým ručníkem. Díky tomu odstraníte ze srsti alergeny. Pamatujte i na tlapky!
  • Chraňte svého psa před hmyzem. Na trhu je stále více a více antiparazitních obojků, kapiček nebo sprejů, které nejen zabraňují blechám a klíšťatům, ale také odpuzují hmyz. Aplikujte na srst svého mazlíčka pouze takové produkty, které jsou vhodné pro psy.
  • Vyzkoušejte vhodné doplňky stravy. Lososový olej, kvasnice a vaječný žloutek jsou přírodní doplňky, které regulují imunitní systém vašeho psa. Snižují zánět, posilují srst a zabraňují podráždění pokožky.
  • Udržujte váš domov v čistotě. Pokud je koncentrace alergenů venku vysoká, některé z nich také projdou do vašeho domova. Proto se na vrcholu prašnosti snažte neotevírat okna a často vysávat. Můžete si také zakoupit čistič vzduchu, který bude sbírat všechny poletující alergeny.

Rýma a kašel nejsou obtíže, které potkávají pouze nás. I naši psí kamarádi mohou těmito zdravotními problémy trpět. Doufáme, že jarní počasí, včetně nástrah pro alergiky, přežijete ve zdraví spolu se svým čtyřnohým kamarádem a budete si užívat spousty zábavy!