Dogtrekking - vyrazte na společnou túru!

Dogtrekking je - obecně řečeno - trekking se psem, tj, procházka. Při dogtrekkingu je pes spojen s osobou vodítkem připevněným k bedernímu pásu. Díky tomu práce psa pomáhá člověku zvýšit tempo chůze a prodloužit krok a umožňuje psovi aktivně pracovat se zátěží.

Úkolem účastníků je dokončit trasu v co nejkratším čase a projít všechny kontrolní body, které jsou označeny na mapě. Délka trasy závisí na konkrétní soutěži nebo události - účastníci obvykle mají na výběr několik délek trasy, aby mohli přizpůsobit náročnost své kondici i svého psa.

Vybírat můžete z oficiálních soutěží, ale i hobby akcí, kterých se účastní podobně naladění nadšenci a kde nejde v první řadě o čas a umístění. Takové akce jsou ideální, pokud s dogtrekkingem začínáte a chcete nasbírat zkušenosti.

Je váš pes vhodný pro dogtrekking?

Nejprve si musíte odpovědět na otázku, zda se chcete dogtrekkingu věnovat na závodní úrovni nebo jen pro své vlastní potěšení. Ať už se rozhodnete pro hobby úroveň nebo i pro účast na závodech, tak musíte zhodnotit svou kondici. Pravděpodobně budete muset zapracovat především na své kondici, protože většina chlupáčů je přirozeně sportovně zdatných.

Začněte raději kratší trasou a zátěž postupně zvyšujte. Nepřetěžujte svého psa ani sebe, akorát byste si zakládali na zdravotní potíže.

A jaké plemena jsou vhodná pro tento sport? Samozřejmě pohyb a pobyt venku milují všichni pejsci, ale jsou určitá plemena, která jsou přímo pro dogtrekking opravdu vhodná: 

  • všechna severská plemena psů (sibiřský husky, aljašský malamut, samojed, atd.)
  • belgičtí ovčáci (všechny typy)
  • border kolie
  • beagle
  • polský chrt
  • němečtí ovčáci
  • dalmatini
  • střední pinč
  • někteří teriéři.

pes-dogtrekking

Je potřeba dávat pozor na přetěžování především malých nebo obřích plemen. Také psi s krátkou lebkou (tzv brachycefalie), jako jsou například boxeři, by mohli mít s překonáváním delších tras problémy.

Také pokud váš pes trpí některým z těchto zdravotních problémů, je potřeba ke sportu přistupovat opatrně a zodpovědně:

  • anatomické a fyziologické vady
  • nemoci dýchacího systému
  • kardiovaskulární onemocnění
  • onemocnění kosterně - svalového systému (např. dysplazie kloubů)
  • obezita.

TIP: V případě obezity je cvičení samozřejmě jedním z prvků terapie, ale nejdříve se poraďte s odborníkem, který navrhne správný postup při redukci hmotnosti.

Jaké vlastnosti psa jsou důležité, pokud se chcete věnovat dogtrekkingu?

  • Pes by měl být ukázněný a musí umět chodit na vodítku.
  • Houževnatost a vytrvalost jsou také dobrý předpokladem.
  • Samozřejmostí je neagresivita a snášenlivost k ostatním psům, kteří se budou pohybovat v okolí. 

Jak se připravit na dogtrekking 

Pokud se chystáte na delší trek nebo soutěž v dogtrekkingu, je lepší začít s krátkými trasami a s následnými pokusy vzdálenost postupně zvyšovat. Pes si sám nikdy nebude stěžovat, že ho něco bolí a že je unavený. Je vhodné psa pozorovat a být ostražitý vůči všem příznakům nadměrné únavy nebo zranění u vašeho mazlíčka.

Dobrá kondice není to jediné, co je potřeba. Největší předností vám bude silné pouto, které si díky dogtrekkingu a dlouhých treků mezi sebou vybudujete.

Jste připraveni v plné síle a nadšení na víkendový trek a přemýšlíte co vlastně všechno vzít s sebou?

Co s sebou na víkendový trek?

Sám běžec nebo chodec nepotřebuje na dogtrekking žádné další vybavení, než které by si vzal, když půjde ven sám. Poslouží dobře funkční či merino oblečení, boty s dobrou podrážkou na túry a spacák pro případ přenocování v přírodě.

Důležitější je však postarat se o doplňkovou výbavu vašeho čtyřnohého kamaráda, aby byla činnost pohodlná jak pro něj, tak pro vás. Místo tradičního obojku doporučujeme postroj nebo vestu, na kterou lze připnout vodítko. To umožňuje, aby tažná síla byla rozložena po hrudi psa. Pro vás bude nejpohodlnějším řešením postroj, který se zapíná v pase. Nezapomeňte také na misku na vodu a granule, lékárničku a možná váš pes uvítá i ochranné boty.

Oblečení a vybavení však není vše, na co byste měli pamatovat. Nezapomeňte s sebou přibalit i očkovací průkaz psa a zkontrolovat platné očkování proti vzteklině.

dogtrekking

Máte vše nachystáno? Pak už jen zbývá vybrat trasu po které se vydáte. Máme pro vás dva tipy! Záleží na vás, kterým směrem se vydáte.

Hřebenovka Krkonoš

Přechod krkonošského hřebene je asi nejklasičtější horský trek, který můžete v České republice absolvovat. Vrcholem pochodu je výstup na Sněžku (1603 m n. m.). Tato túra vám zabere 2-3 dny v závislosti vaší a psí kondici.

Je několik možností na zahájení túry, my doporučujeme trasu zahájit z Harrachova údolím Mumlavy k Vosecké boudě a na hřeben u Svinských kamenů. Dále budete pokračovat až na Martinovu boudu, kde je možné se občerstvit a dát si například vyhlášené kyselo či borůvkový knedlík. Jistě i váš psí parťák si rád odpočine a napije se před dalšími kilometry. Až se občerstvíte vydáte se směrem na Petrovku až na Erlebachovu boudu nad Špindlerovým Mlýnem. Zde je možné přespat s krásném prostředí s výhledem na Krkonoše, dát si výbornou večeři nebo zajít po pěší túře do wellness. Pejsek je zde vítán, ceny jsou rozdělené podle velikosti plemene.

Druhý den po snídani se vydáte cestou k Bílému Labi, cesta vede Čertovou strouhou, kde v roce 1897 byly silné povodně, při kterých zemřelo přes sto lidí. Po povodních zde byly vybudovány žulové kaskády, které jsou dílem vězňů. Všimněte si, že nejsou spojeny maltou ani betonem, a přesto dodnes drží a jsou zcela nepropustné. U rozcestníku se vydáte nahoru k Luční boudě ve výšce 1410 m n. m., kde se můžete zastavit na pivo Paroháč, které se zde vaří. Pochod přes nejvyšší část hřebene s mnoha vrcholy a zajímavými místy. Tato část je dlouhá přibližně 16,5 km a zabere vám necelých 6 hodin. Je to celkem frekventovaná trasa, protože tato část hřebene je velmi dostupná díky četným výletům ze Špindlerova Mlýna a také polské Karpacze.

Poté již pokračujete k Slezskému domu pod Sněžkou, překonáte dřevěné chodníčky Úpského rašeliniště až k vrcholu Sněžky. Zastavit, nadechnout a pokochat výhledy. A hurá dolů!

Zpět můžete zvolit cestu po červené na Pomezní boudy, kde se můžete ubytovat. Pes je za cenu 300 Kč/noc. Další den již sestoupíte do Horního Maršova, kde jezdí autobusy a vy tak můžete jet buď zpět do Harrachova k vašemu autu a nebo zvolit správný autobusový spoj až domů.

Stezka Českem

Dalším zajímavým trekem s vaším čtyřnohým kamarádem může být i stezka Českem. Stezka je vcelku nový nekomerční projekt party nadšenců, kteří spolu s Klubem českých turistů nabízí možnost vyrazit na krásnou a také zajímavou cestu naší krásnou republikou. 

Můžete jít severní nebo jižní trasu a také se zapsat na list trekařů pro rok 2022. A pokud se vyfotíte z nejzápadnějšího a nejvýchodnějšího bodu a ještě tří míst po cestě, tak získáte certifikát Stezky Českem.

Máte Českou republiku prochozenou křížem krážem a rádi byste vyzkoušeli trek v zahraničí? Už jste slyšeli o cestě svatého Jakuba neboli Camino de Santiago? Poutní cesta, která vede ke hrobu sv. Jakuba v katedrále v Santiagu de Compostela. Tato cesta není jen pro věřící, ale pro všechny, kteří chtějí zpomalit, zklidnit se, možná si ve svém životě ledasco uvědomit. Jít můžete sami, s kamarády, na kole, ale také ji můžete jít se svým čtyřnohým parťákem.

Svatojakubská cesta se psem

Většina poutníků začíná cestu buď přímo ve Španělsku nebo u hranic s Francií. Cestu lze jít v každém ročním období, ale v létě je potřeba s vysokými teplotami a to i nad 40°C, což by pro vašeho psa nemuselo být příjemné. Všechny hlavní trasy jsou značeny žlutými šipkami s mušlí.


Na Camino de Santiago se můžete klidně vydat i se svým psem, ale je třeba počítat, že celá pouť  musí být přizpůsobena především jeho potřebám. V tomto případě je vhodné si ubytování rezervovat předem a ujistit se, že dané ubytování akceptuje přítomnost psa. Počet poutníků se svým čtyřnohým miláčkem na Camino de Santiago se každým rokem zvyšuje, protože každý pes touží po společnosti svého páníčka. Váš pes po absolvování Svatojakubské cesty může získat ocenění a certifikát o cestování po Camino de Santiago. Toto ocenění nemá oficiální status a není podporováno církví, ale přesto to bude skvělým suvenýrem jak pro vašeho psa, tak pro vás.

Tipy na dogtrekkingové závody

Rádi byste se zajeli na některé závody podívat a okouknout atmosféru nebo byste se snad už sami rádi vrhli do závodění? Není problém! Na podzim budete mít spoustu příležitosti. Vybrali jsme pár závodů, které by se vám mohly zalíbit.

Dogtrekkingové hrátky v Českém Ráji

Užijte si Český ráj z trochu jiného pohledu, než zažíváte při obvyklých výletech a dovolených. Na výběr máte trasy 15 km / 23 km / 35 km. 

Aprílový Dogmaraton

Akce vhodná i pro dogtrekkingové začátečníky, pro které je tu připravená nesoutěžní 10km trasa, kterou můžete pojmout i jako procházku. Při tomto závodu máte na výběr z tras na 10 km / 20 km / 42 km. 

Tlapka na Stezce 

Na výběr máte trasy 16 km / 42 km / 82 km. Závod je zařazen do seriálu Mistrovství ČR a povede z části Hanušovickou Vrchovinou, Okrajem Hrubého Jeseníku a masivu Králického Sněžníku.

Závodit ano, ale...

Nezapomeňte si před každým závodem prostudovat propozice. Každý závod může mít specifická pravidla, nicméně na většině závodů platí obecně podobné zásady. Závodu se smí účastnit pouze zdraví psi starší 1 roku. Podmínkou účasti je předložení očkovacího průkazu s potvrzením o platném očkování - vzteklina. 

Dogtrekking je sport pro každého, kdo miluje pohyb a čas strávený v přírodě. Vyberte si vhodnou akci poblíž vašeho bydliště a vyrazte se podívat nebo se rovnou přihlašte na svůj první závod.