Se psem do Orlických hor

Je tu podzim… Období barevného listí, ranní mlhy a možná i nekonečně dlouhých procházek se psím kamarádem. Aspoň tak to vidíme my. Pojďte se nechat inspirovat a přeneste se s námi do krásných Orlických hor, kam můžete vyrazit i se svým psem. Orlické hory jsou pohoří s nejvyšším vrcholem Velká Deštná ležící v severovýchodních Čechách při polské hranici. V těchto horách naleznete klid a liduprázdná místa, která vás budou svádět k dlouhým túrám.

pes-prochazka

Zajímavá místa

Šerlich

Jedná se o nevýrazný vrch, na kterém najdete několik rekreačních chalup a známou Masarykovu chatu. Chata byla postavena Klubem českých turistů v Hradci Králové a je stále oblíbeným turistickým cílem na hřebenu těchto hor. Svojí polohou je Šerlich ideálním výchozím místem pro výlet do národní přírodní rezervace Bukačka, k Šerlišskému mlýnu, na Velkou Deštnou a další.

TIP: Na Masarykově chatě se můžete i ubytovat a strávit tak pár dní přímo v horách ve stylovém ubytování. Pobyt vašeho psího kamaráda je zpoplatněn 20 Kč za 1 den.

masarykova-chata-serlich

Zdroj: www.tyden.cz

Lesní židovský hřbitov v Podbřeží

Mystické místo, které se nachází asi 200 metrů od zámku Skalka proti proudu Zlatého potoka v jeho romantickém údolí. Návštěvu hřbitova můžete spojit s přírodní rezervací Skalecký háj. Lesní hřbitov čítá přes 90 náhrobků, z nichž nejstarší jsou z roku 1725.

Litice

Hrad Litice se pyšní vysoko nad řekou Divoká Orlice uprostřed rozlehlých lesů. Hrad je v zimním období uzavřen, ale i procházka kolem něj stojí za to. Čeká na vás malebná krajina, kterou především jako pejskaři oceníte. Váš psí parťák bude jistě po celodenní procházce pořádně unavený - dopřejte mu pořádný odpočinek v kvalitním pelíšku.

Velká Deštná

Nejsnáze se vrchol Velké Deštné vystoupáte po červeně značené Jiráskově cestě ze sedla pod Šerlichem. Na tomto vrcholu vás čekají krásné výhledy - ze Štefanovy vyhlídky můžete dohlédnout až k Hraci Králové.

orlicke-hory-velka-destna

Zdroj: http://www.orlickehory.net

Ubytování se psem

Již jsme zmínili možnost ubytování na Masarykově chatě. Kde jinde je možné se ještě ubytovat i se psem v Orlických horách? 

PENZION HRUŠKA » Ubytování si zde můžete i se svým pejskem užít v útulných dřevem obložených pokojích. Za psa za noc zaplatíte 100 Kč. 

PENZION SOKOLÍ HNÍZDO » Ubytujte se na bývalém statku, ze kterého je nyní pohodlný penzion, kde vašeho pejska ubytují za 150 Kč za noc.

HOTEL ŘÍČKY » V tomto hotelu si můžete veškerý komfort i s vaším pejskem (malého plemena), který může být ubytován za 150 Kč za noc.

Přejeme vám, ať si i se svým psem dovolenou v Orlických hor užijete!

A pokud byste neměli zrovna cestu do Orlických hor, zkuste naše tipy na dovolenou na Šumavě nebo ubytování se psem v Krkonoších.

Případně můžete vyrazit za hranice - s čím počítat při dovolené se psem v Rakousku nebo Chorvatsku čtěte na našem blogu.