Se psem za krásami velehor (nejen) do Rakouska

Možná, že se chystáte se svým pejskem vyjet během zimy na některé z českých hor, ale možná jste se rozhodli podniknout delší cestu a vydat za hranice České republiky a objevit krásu rakouských nebo italských velehor. Jak je to s cestováním se psem do zahraničí a na co byste neměli zapomenout se dozvíte v našem článku.

Psi na horách ve sněhu.

Jednotná pravidla v rámci EU

V rámci Evropské unie platí jednotná pravidla a cestování se psem není nikterak složité. Musíte si dát pozor na dodržení následujících náležitostí. Pokud si chcete být skutečně jistí, že nic nepodceníte, tak se můžete poradit s vaším veterinářem, který by měl vědět, jaká pravidla obnáší jízda do zahraničí.

Identifikace psa

První věc, na kterou musíte pamatovat je povinnost zajistit bezproblémovou identifikaci vašeho psa. Pes, se kterým chcete cestovat do zahraničí musí být označen mikročipem. Takové označení se vyplatí zajistit i přes to, že výlety do ciziny neplánujete - pokud by došlo k odcizení nebo útěku psa, mikročip vám může pomoci při hledání. Tetování může být také uznáváno, ale jen za podmínky, že je čitelné a prokazatelně provedené do 3. července 2011.

Vy už pas pro pohyb v zemích EU nepotřebujete, ale váš pejsek se bez tohoto dokladu neobejde. Získat pas pro psa můžete třeba i u svého veterináře - pokud je schválený a registrovaný pro vydávání pasů krajskou veterinární správou. Pas byste měli mít v zahraničí u sebe, protože můžete být požádáni o jeho doložení.

Očkování a odčervení

Od 12 týdnů stáří musí být váš pes očkován proti vzteklině, aby mohl vycestovat za hranice. Očkování získáte opět u vašeho soukromého veterináře. Před vstupem na území Velké Británie, Irska, Malty a Finska by měl váš pes být odčerven veterinářem 120 - 24 hodin před odjezdem a veterinář musí toto odčervení zanést do pasu zvířete.  

Více informací můžete najít a nastudovat na stránkách Státní veterinární správy.

Jak na pohodovou cestu

Pokud si vyberete pro zimní radovánky třeba rakouské Alpy, tak vás i vašeho pejska čeká snesitelně dlouhá cesta. Přesto byste se měly držet některých hlavních zásad, které vašemu psovi cestu usnadní a zpříjemní.

Dbejte na časté přestávky a pitný režim

Zařaďte časté přestávky, během kterých se váš pejsek (a koneckonců i vy) protáhne před další cestou. Vytipujte si zajímavá místa po cestě, zastavte a se psem se projděte. Cesta vám možná bude trvat déle, ale vám i vašemu psovi to prospěje a ještě uvidíte další zajímavá místa. Nezapomínejte na vodu ani při cestování v zimě. Na cestách skvěle poslouží cestovní miska pro psy, která je velmi praktická a brání rozlívání vody a během jízdy.

Pejska určitě potěšíte přibalením jeho oblíbené hračky, kterou bude moci v okamžicích nudy využít k ožužlávání a hraní. Pohodlí během jízdy zajistí deka do auta nebo cestovní pelíšek. Nezapomínejte ani na bezpečnost. Pes by měl cestovat v zavazadlovém prostoru a měl by být oddělen od ostatních pasažérů bezpečnostní mříží.

Se psem v zimě na hory.

Ať už se rozhodnete vyrazit kamkoliv, poraďte se dopředu s vaším veterinářem a zjistěte si, jak to chodí v zemi, do které se chystáte. Pokud si budete zimu i se svým čtyřnohým kamarádem užívat na českých horách, můžete se, co se týče ubytování v Krkonoších a chování se se psem v KRNAP, inspirovat v našem článku.