Psí sporty - vyberte si ten pravý!

Říkáte si, že by to chtělo více pohybu? Pusťte se se svým psím kamarádem do nějakého sportu, díky kterému si zlepšíte zdraví a navíc prožijete krásný společný čas.

Tipy na psí sporty, které budou bavit psa i páníčka

Agility

Váš pes musí překonat překážkovou dráhu co nejrychleji, dle vašich pokynů. Tato velmi všestranná a oblíbená aktivita zlepšuje pohyblivost, flexibitu a poslušnost vašeho domácího mazlíčka.

Cannicross nebo běh se psem

Sport, který vyžaduje větší vytrvalost a rychlost. Spočívá v běhu se psem připevněným na speciálním postroji. Pokud se necítíte na běh, zkuste dogtrekking, při kterém se psem překonáváte chůzí delší vzdálenosti.

 

TIP: Přečtěte si více o canicrossu na našem blogu. 

Obedience aneb když psa poslušnost baví

Zlepšete vzájemný vztah s vaším psem a navíc zdokonalte poslušnost vašeho chlupáče díky tomuto poměrně mladému sportu. Při tomto sportu pes musí provádět rychle a přesně určité cviky (např. sedni, lehni, na místo). Čím vyšší úroveň, tím složitější úkoly to jsou. Důraz je kladen především na radostné provádění cviků a pozitivní metodu výcviku

Flyball

V dnešní době se konají především soutěže družstev. Je to něco pro temperamentní a přátelské psy, kteří vybijí svou energii. Při tomto sportu pes vyběhne na překážkovou dráhu, kterou sám překoná a následně zpět aportuje míček. Na startu se míjí se svým psím parťákem z týmu, který “přebírá štafetu” a vbíhá na dráhu. Vyhrává rychlejší tým.

Na co nezapomenout?

Při výběru psího sportu byste měli věnovat pozornost nejen vašim možnostem a zájmům, ale především predispozici psa. Některé sporty, jako např. cannicross, jsou fyzicky náročnější než jiné.

 

Zmíněný canicross je sport vhodný pro sportovní typy psů. Naopak není vhodný pro psy se zkrácenou čenichovou partií (např. boxery). Agility se hodí pro většinu psů (např. border kolie, skotský ovčák,...). Vzhledem k tomu, že soutěže v agility jsou rozdělené do různých tříd dle vzrůstu, mohou soutěžit opravdu všichni psíci.

 

Bez ohledu na konkrétní sport a disciplínu, kterou si vyberete, se musíte postarat o blaho vašeho psa. Psí sporty mohou cvičit pouze zdraví psi v plné síle. A co je nejdůležitější, pamatujte si, že vybraná činnost by měla být pro vás a vašeho domácího mazlíčka potěšením, vybudujte si pouto, pocit bezpečí a důvěry!

psi-sport

Zdroj: www.forpes.cz

K horkým dnům patří psí hrátky ve vodě

V létě by byla škoda nevyužít výhod, které nabízí relaxace u vody. Vezměte svého čtyřnohého kamaráda a spolu si zaplavte - je to zdravé jak pro vás, tak vašeho psa. Aby však zábava byla přitažlivější, potřebujete vhodné hračky.

Výhody plavání

Stejně jako u lidí je plavání jednou z těch činností, které dokonale podporují svaly. Plavání se doporučuje zejména pro posílení zádových svalů, svalů bederních a pletence hrudní končetiny.

 

Ze zdravotních důvodu se plavání využívá jako součást terapie lidí a psů. I psi trpící například známou dysplazií si mohou dopřávat plavání, které na jejich pohybový aparát bude působit blahodárně. Díky plavání se svaly a vazy psa neustále rozvíjejí a zároveň relaxují, tudíž nejsou vystaveny tak velkému zatížení jako například při běhu.

pes-voda

Vodní hračky

Pro hrátky ve vodě je nejlepší vybrat hračky speciálně vytvořené pro tento účel. Skvělé jsou například výrazné balónky, které se vznáší na hladině a pejsek je tak při aportování nemůže přehlédnout. 

 

Zajímavou volbou mohou být také hračky typu puller, o které se můžete se svým psím kamarádem přetahovat jak ve vodě tak na souši.

 

TIP: Prohlédněte si a vyberte psí hračku ze širokého sortimentu.

 

Tak už víte, do jakého sportu se se svým chlupáčem pustíte? Věříme, že si společné aktivity patřičně užijete!