Výlet se psem v okolí Prahy

Bydlíte v okolí Prahy a nevíte, kam se svým pejskem na procházku nebo delší výlet? Sbalte si batůžek, vezměte svačinu a vydejte se poznávat krásy našeho hlavního města a jeho okolí. Uvidíte, že to stojí za to a že si společné toulky užijete. Pokud pojedete autem, nezapomeňte především na bezpečné cestování.

vylet-se-psem

Petřín

Nemáte moc času? Užijte si trochu klidu a přírody přímo v centru města. Vydejte se na krásnou procházku se psem do velkého parku, který je umístěn na známém pražském kopci. Můžete si vybrat ze dvou tras - jedna strana Petřína je prudké stoupání a druhá strana je mírnější, ale zato delší. A jako bonus můžete vyjet lanovkou nahoru na Petřínskou rozhlednu, na kterou se vztahují pravidla a ceny Pražské integrované dopravy, základní jízdné je tedy 32 Kč.

Je-li umístěn pes v uzavřené přepravce do rozměru 25x45x70 cm, přepravuje se zdarma. Jednorázové přepravné za psa větších rozměrů nebo bez přepravky je 16 Kč.

Okolo Roztok u Prahy

Dojeďte autem či vlakem na vlakové nádraží Roztoky. Vydejte se podél řeky Vltavy (po zelené), kolem zámečku, směr Roztoky - přívoz. Dále pokračujte po cestě, až dojdete k tunelu, kterým projdete. Následně máte na výběr z více možností - můžete pokračovat serpentinami nahoru podél potoka nebo se můžete vydat doprava do kopce vyšlapanou pěšinou a dojít na Levý Hradec. Odtud zadem kolem hřbitova přes louku až ke konečné stanici autobusu. Dojděte k části Žalov, kolem vysílače a po panelce pokračujte směrem Tiché údolí (přírodní rezervace) k potoku, kde se napojíte na modrou a můžete pokračovat zpět do Roztok.

Jen dávejte pozor, aby vám pejsek nevběhl na koleje, které vedou kousek od cesty.

V okolí Sázavy

Vyražte na celodenní výlet kolem Sázavy a zpátky k autu Posázavským pacifikem. Cesta vede podél řeky Sázavy, tzv. Posázavskou stezkou, pejsek se tak může kdykoliv napít z řeky nebo se vykoupat.

Auto nechte v Pitkovicích na vlakovém nádraží. Mírným stoupáním se dostanete nahoru nad kaňon Sázavy, kde jsou krásné výhledy. Procházíte trampskou oblastí, minete vrch Medník a další osady jako např. Colorado nebo Ascalana. Kolem jsou i občerstvení a menší trampské hospůdky. 

Od auta k vlaku do Kamenného Přívozu je to 11 km. Zpátky do Pitkovic využijte Posázavský pacifik.

TIP: Při výletech dodržujte stanovená omezení ohledně pohybu psů v dané lokalitě a respektujte místní vyhlášky a zákony.

Nechce se vám být doma a rádi byste spojili výlet se svým čtyřnohým parťákem s přespáním?

CHKO Křivoklátsko

Využijte ubytování v dřevěné chatě u řeky Berounky, přímo u Skryjského mostu a vydejte se na celodenní túru na zříceninu Týřov. Od mostu pokračujete po žluté, cesta vede po úzké pěšině podél Berounky, posledních pár metrů ke zřícenině musíte vystoupat, ani pejskové by neměli mít problém. Projděte si zříceninu a vyhlídku na okolí a Berounku. Můžete se vydat i po naučné stezce a zkusit najít naleziště trilobitů. Přímo ve Skryjích se nachází muzeum J. Barranda, kde jsou další exempláře.

Od Máchova jezera na Bezděz

Přímo od Máchova jezera vede cesta po červené turistické značce, vezměte pejska a vyrazte na 10 kilometrový výlet na hrad Bezděz. Celou cestu se jde krásně lesem a navíc i na hrad můžou pejsci na vodítku.

Přespat můžete např. v kempu Elite, v podmínkách mají, že upřednostňují pejsky malých - středních velikostí a musíte mít své povlečení. Jedná se o krásnou lokalitu, kde z každé chaty vidíte na Máchovo jezero.

turistika-se-psem

Zdroj: www.turistika.cz

Bezpečné a pohodlné cestování

Pokud pojedete se svým čtyřnohým parťákem na výlet autem, nezapomínejte na bezpečnost. Ať už jedete na dlouhou nebo kratší vzdálenost, je potřeba, aby se váš pejsek cítil vždy jistě a měl potřebné pohodlí a pocit bezpečí. Ať už si vyberete ochranné potahy, přepravní box nebo jiný bezpečnostní doplněk do auta, oceníte to na společných cestách jak vy, tak i pejsek.

Tak a teď už nezbývá než vyrazit na výlet za dobrodružstvím!