Buďte pozitivní i při výcviku vašeho psa

Pokud máte pejska již nějakou dobu, tak víte, že existuje mnoho rozličných výcvikových metod, na které panují mezi pejskaři různé názory. Pojďme se v dnešním článku podívat na metodu pozitivního výcviku psa.

Co je to pozitivní výcvik psa?

V dnešní době začíná již přibývat páníčků, kteří se přiklánějí k pozitivnímu směru ve výchově svého psa. Možná se vám někdy bude zdát, že s tresty byste postoupili ve výcviku rychleji, ale ztratili byste to nejdůležitější - vztah s vaším psím kamarádem. Pozitivní výcvik podporuje hravost psa a posiluje váš společný vztah.

Hybnou silou výcviku pomocí pozitivní motivace je okamžité odměnění chování psa, které jej chceme zrovna naučit. Zcela jednoduše - jakmile pes naznačí nebo dokonce provede to, co po něm chceme, přichází odměna. V rámci této metody nepoužíváme žádné tresty a dáváme pozor na to, abychom byli pozitivně naladění a psa nijak neblokovali.

Takzvaná “pozitivka” přináší spustu plusů, mezi něž patří:

  • prohlubující se vztah s vaším psem,
  • sebevědomí a samostatnost vašeho chlupáče,
  • přirozený rozvoj psa,
  • využití v rámci různých aktivit - od základních povelů až po specializovaný výcvik.

vycvik-psa

Vše začalo u kosatek

Metoda pozitivní motivace vznikla v oceanáriích, kde bylo potřeba pracovat s velkými savci, na které tlak a nucení jen těžko může působit. Cvičitelé přišli na to, jak s těmito zvířaty pracovat tak, aby to pro ně bylo zábavné.

Postupně se tato metoda začala uplatňovat i u dalších zvířat, u kterých dlouhodobě převládala spíše metoda trestu a odměny. Tzv. metodu “cukru a biče” stále uplatňuje poměrně dost cvičitelů, ale pokud dáte sobě i svému psovi dostatek času a trpělivosti, zjistíte, že pozitivní cestou dojdete dál a zcela určitě bude váš vztah přátelštější.

Jak psa motivovat?

Zjistěte, co je pro psa tou největší motivací. Pro většinu pejsků to bude nejspíše pamlsek - pořiďte si speciální pamlsky pro výcvik, které bude váš pes opravdu milovat a budou pro něj něčím výjimečným.

Ne všichni pejsci jsou takoví milovníci pamlsků. Zamyslete se nad tím, co je největší motivací právě pro vašeho psího parťáka - může to být pohlazení nebo třeba hračka, kterou si necháte na tyto speciální příležitosti a kterou váš pejsek 100% ocení.

Pozitivní “sedni”

Jak už jsme napsali výše - cestou pozitivního výcviku můžete psa naučit takřka cokoliv - od jednoduchých povelů až po spokojené cestování ve vašem autě.

TIP: Někteří pejsci nemají cestování v autě rádi, protože třeba v mládí prožili na cestách nějakou nepříjemnou situaci. V takovém případě postupujte velice pomalu. Odměňte psa za pouhé klidné sezení v kufru auta. Postupně se propracujete ke společným výletům.

V případě toho, že chceme nacvičit “sedni” s naším psím parťákem, čekáme, až sám toto chování nabídne. Jakmile si sedne, přichází pochvala. Po nějaké době zavedeme povel “sedni”, pokud pes zareaguje, tak jej odměníme. Sednutí bez povelu v této fázi již ignorujeme a pejsek si po nějakém čase své chování propojí se signálem.

Přejeme vám mnoho “pozitivních” chvil s vašimi psími kamarády!