Na co nezapomínat při péči o psa

Plánujete si pořídit pejska? Nebo psa už máte a potřebujete si osvěžit, na jaké základní úkony byste neměli zapomínat? Stejně jako pečujete o sebe, je potřeba se věnovat i vašemu psímu kamarádovi. Pojďte se společně podívat, na co byste měli pravidelně dbát.

Odčervení

Odčervení je pro zdraví psa zásadní - a to především v štěněcím věku. S odčervením začínáme, když je pejskovi 14 dnů a pokračujeme každé 2 týdny po dobu 3 měsíců. Následně cyklus prodloužíme na podání odčervení jednou za 3 měsíce. Odčervení je potřeba podat 7 dní před plánovaným očkováním dle očkovacího plánu. V mezidobí 3 měsíců lze aplikovat antiparazitika, která zároveň obsahují odčervení (Stronghold, Advocate, apod.).

U dospělého psa je ustálenou normou odčervovat 2x - 4x do roka. Ovšem vzhledem k principu odčervení, kdy se u psa zbavíme především dospělých parazitů, je čím dál častěji doporučováno pravidelně zanést trus psa na rozbor a odčervit proti nalezeným parazitům. Odčervení je oblast, kterou byste (stejně jako pravidelné očkování) měli řešit s odborníky a jistě vám poradí váš veterinář. 

pece-o-psa

Péče o srst

Jak se starat o srst vašeho pejska? To záleží především na typu srsti a délce chlupů. Počítejte s tím, že pokud si pořídíte dlouhosrstého hafana, péče o jeho bohatou srst vám zabere mnohem víc času než u krátkosrstého psa.

Pokud máte dlouhosrstého psa, pořiďte si speciální kartáč nebo hřeben a psa vyčesávejte alespoň 3x - 4x týdně. Krátkosrsté pejsky stačí vyčesat 2x týdně, a to třeba speciální rukavicí, kterou si nasadíte na ruku a psa vlastně hladíte. Z celé péče o srst si můžete vytvořit příjemný čas pro sebe a svého psa, který budete oba milovat!

NÁŠ TIP: Velkou roli pro kvalitu srsti i celkové zdraví vašeho psa hraje dobré a kvalitní krmivo. 

Koupání psa

U koupání platí, že čím méně, tím lépe. Pokud byste svého psa koupali moc často, můžete smýt ochrannou mazovou vrstvu, která chrání kůži psa. Pokud potřebujete z jakéhokoliv důvodu psa pečlivě umýt šamponem, nepoužívejte prostředky, které jsou určeny pro lidi, ale sáhněte po speciálním psím šamponu.

Očistit psa od každodenních nečistot, které si přinese domů z procházky v lese, vám pomůže vlhčený ručník, kterým srst i packy opatrně otřete a nabalí na sebe nečistoty. 

Citlivé psí uši

Uši našich psích kamarádů mají samočisticí schopnosti, které stačí občas podpořit správnou péčí. Ucho psa kontrolujte pohledem - mělo by být čisté a nemělo by nijak zapáchat. 

Pokud máte pocit, že je potřeba ouška trochu opečovat, použijte speciální přípravek. Pár kapek přípravku nakapete do ucha, pořádně promnete, aby se přípravek dostal do všech záhybů ucha. Pak nechejte pejska zatřepat hlavou a opatrně ucho otřete vatovým tamponem nebo kosmetickým ubrouskem. A pozor! Psí uši jsou velmi citlivé, proto nikdy nepoužívejte ušní tyčinky, které by nadbytečný maz akorát zatlačily hlouběji do ucha.

Čištění zubů

Možná budete překvapeni, ale i svému psovi byste měli pravidelně čistit zuby. Vyhnete se tak nutným veterinárním ošetřením zubního kamene a plaku, která by v budoucnu mohla přijít. Především majitelé menších plemen, která jsou náchylnější k dentálním problémům, by měli dbát na pravidelné čištění. Nemá Váš pes rád čištění zubů? Zkuste mu podávat mořskou řasu do jídla. 

NÁŠ TIP: Jak správně čistit psovi zuby? Psa nejdříve navykněte na chuť pasty - používejte vždy speciální zubní pastu pro psy. Následně dejte pastu na kartáček, uchopte šetrně tlamu a jemnými pohyby můžete začít čistit. A pamatujte - pro začátek stačí chvilka a spousta odměn a chválení! 

Péče o psí pelech

Péče o psí pelíšek je nedílnou součástí péče o zdraví vašeho psa. Pelech pravidelně větrejte a vysávejte. Většina našich pelíšků má sundavací potah, který jednou za čas můžete vyprat v pračce s šetrným pracím prostředkem a bez použití aviváže. Pokud nevlastníte pelíšek se sundavacím potahem, otřete navlhčeným hadříkem a speciálním přípravkem. 

Doufáme, že vám naše rady pomohou a o svého pejska budete s láskou pečovat!