Jak správně vybrat postroj pro psa

Procházky jsou jednou z nejoblíbenějších činností našich pejsků. Stačí vzít do ruky vodítko a pes už moc dobře ví, že se vyráží za dobrodružstvím. Abyste si užili takovou procházku vy i pes, pořiďte svému čtyřnohému miláčkovi psí postroj. Jak postroj vybrat vám poradíme v tomto článku.

Pro jakého psa je postroj vhodný?

Postroje jsou vhodné pro všechny psy - především lze postroj doporučit pro štěňata a pro malé psy, kteří by mohli trpět bolestmi krku při používání klasického obojku. Postroj odlehčí krku a na rozdíl od obojku rozloží tlak vodítka rovnoměrně. Je pro psa mnohem pohodlnější a hodí se nejen na běhání, ale i na klasické denní aktivity, výlety a procházky.

Postroje pro malé psy

Na co budete postroj používat?

Nejdříve se budete muset zamyslet nad tím, na jaké aktivity chcete psí postroj používat. Chodíte se svým psem každý den na dlouhé procházky? Nebo potřebujete postroj na speciální výcvik? Pokud se svým psím kamarádem chcete aktivně sportovat a věnovat se tzv. canicrossu (běh se psem v terénu, kdy jste spojeni speciálním lanem), tak budete potřebovat specializované vybavení. Pokud chcete postroj především na každodenní venčení, tak vám výborně postačí kvalitní a polstrovaný postroj, který pejska nebude nikde škrtit.

Pro různé činnosti volte různé postroje

Na výběru kvalitního postroje si musíte dát opravdu záležet, obzvlášť pokud se chystáte na speciální výcvik či podobné aktivity. Pokud se bude váš pejsek při učení potýkat s bolestí a nepohodlím, způsobeným právě špatným postrojem nebo obojkem, velmi rychle ho to přestane bavit. Bude mít zafixováno, že daná činnost = bolest, a jen těžko ho přimějete k poslušnosti.

Na procházky

Základní typy postrojů se dají jednoduše rozdělit do dvou skupin - krátké a dlouhé. Pokud chcete postroj využívat na každodenní procházky či běžné výlety, bude pro vašeho psa ideální postroj krátký. Ten končí přibližně v půlce zad a psa v něm lze krásně ovládat. Je ideální, i když pes jde na volno nebo zrovna netáhne a jde podél nohy. Dobrý postroj poznáte podle toho, že má zepředu tvar Y. Takový postroj skvěle dosedá na hrudní kost, tím pádem má pes volné dýchací cesty a může se do něj pořádně opřít.

postroj-y

Canicross a podobné aktivity

Na disciplíny, při kterých je pes v tahu přímo před vámi jsou naopak ideální dlouhé postroje. Ty  končí u kořene ocasu, nikdy ne dál, a pes se do něj může opravdu opřít a táhnout vás za sebou, ať už poběžíte nebo pojedete. Využít je můžete na běh, jízdu na kole, na běžkách či přímo na již zmíněnou disciplínu zvanou canicross. 


Postroje pro pracovní psy

Pracovní postroje pro psy se využívají především, pokud se jedná o psy vojenské, policejní a podobně. Také je však lze využít například pokud pes pomáhá na stavbě či jako parťák pro myslivce. Většinou jsou vybavené nejrůznějšími kapsami, suchými zipy, sáčky a lahvemi na vodu. Na trhu jsou různé druhy i velikosti, od drobných s několika malými kapsami, až po takové, které připomínají batohy.


Postroje  do auta

Postroje do auta jsou ideální možností na bezpečnou přepravu psa, při dlouhých cestách autem. Takové postroje se jednoduše připevní k bezpečnostnímu pásu auta a psa udrží správně připoutaného a zároveň mu poskytnou dostatečnou volnost pohybu.

42074-1_bezpecnostni-postroj-protect-l-65-80-cm-25-mm


Postroje na obranu

Obranné postroje nepatří mezi ty nejběžnější, avšak lze sehnat řada různých druhů vhodných jak na profesionální trénink, tak na outdoorové aktivity a psí sporty. Známé jsou také jako taktické postroje. Takové postroje bývají z velmi kvalitních materiálů, jsou odolné proti poškrábání, odpuzují vodu nebo jsou vybaveny reflexními prvky.


Podpůrné a rehabilitační postroje

Pokud na tom váš pejsek není úplně nejlépe, co se zdravotního stavu týče, bude jistě potřebovat speciální druh postroje. Existují různé ortopedické a rehabilitační postroje, podpůrné a zvedací postroje či dokonce postroje pro ochrnuté pejsky. Doporučují se pro psy, kteří mají potíže s chůzí nebo trpí poruchami koordinace pohybů v důsledku úrazu, ochrnutí nebo dokonce onemocnění páteře. S výběrem toho správného vám jistě poradí veterinář.

Záleží na velikosti a typu psa?

Stejně jako člověku není příjemné nepadnoucí oblečení, tak se pejsek nebude cítit dobře v malém nebo naopak příliš velkém postroji. Vezměte v úvahu výšku a celkovou konstituci psa - mohutný boxer bude potřebovat jiný postroj než štíhlý a drobný chrt. Hravé štěně, které za sebou ještě nemá základní výcvik bude nejspokojenější v širším a pohodlném postroji. Perfektně vycvičený dospělý pes, který vás poslouchá na slovo nevyžaduje tak široký postroj.

Jak vybrat správnou velikost postroje?

Postroj musí psovi správně sedět, aby mu byl pohodlný a nikde ho netlačil nebo nedřel. Nesnažte se velikost postroje odhadnout, chlupy mohou psa opticky zvětšovat a vy byste pořídili postroj zbytečně velký. Stejně tak vás mohou zmást velikosti od různých výrobců - velikost L může být různá dle značky.

Měření vám zabere pár minut a budete mít jistotu, že postroj pejskovi padne jako ulitý. Vezměte tedy krejčovský metr a můžete se do toho pustit. V tuto chvíli budete potřebovat vašeho psa. Slibte mu oblíbený pamlsek a určitě ochotně v klidu postojí. Změřte obvod krku zhruba v místě, kde běžně navlékáte obojek. Také je třeba znát délku zad a zohlednit váhu vašeho psa. Další obvod, který budete potřebovat je obvod hrudníku - za kohoutkem (hrbolek, kde krk psa přechází v hřbet) oviňte metr pod psím břichem a zpět nahoru. Pro jistotu můžete změřit délku mezi těmito obvody - přes kohoutek a mezi předníma nohama.

Jak správně změřit psa pro výběr postroje