Jak předcházet kloubním problémům u psů?

Správná výživa, přiměřený pohyb a dostatek kvalitní regenerace je nejlepší prevence pro zdravé klouby. Klouby psů jsou velmi zatěžované díky tomu, že na ně působí celá váha těla psa. Nejdůležitější je věnovat zvýšenou péči kloubům již během vývoje štěněte, neboť v tomto období dochází ke stavbě kloubů, s níž potom v dospělosti nemůžeme nic dělat. Obecně jsou klouby větších a těžších plemen více náchylnější než těch menších a lehčích.

velky-pes-klouby

Jak vypadá psí kloub

Klouby lidí i psů se skládají z kloubní jamky a kloubní hlavice; jejich tvar záleží na typu kloubního spojení. Štěrbina, která vzniká při tomto spojení, je vyplněná kloubní tekutinou sloužící jako mazivo a výživa pro kloubní chrupavky. Chrupavkou je potažená kloubní jamka i hlavice a jejím účelem je bezbolestný a bezproblémový pohyb celého kloubu. Důležitými složkami kloubní chrupavky jsou buňky a kolagenní vlákna, jejichž hlavní úloha je udržet chrupavku pružnou, pevnou a hydratovanou – tedy ve stavu plné funkčnosti.1

Napadla Vás tedy někdy otázka: Kolik pohybu potřebuje pes každý den? 

Nás, jakožto zapálené pejskaře ANO, a proto jsme se rozhodli s Vámi podělit o vyhledané informace. Stejně jako u lidí se odpověď liší pes od psa. Optimální množství denního pohybu pro psa závisí na věku, zdraví a plemeni. Existuje však několik obecných pokynů, kterými se můžete řídit, aby váš pes dostával přiměřené množství pohybu, které potřebuje.

pes-pohyb

Kolik pohybu potřebuje štěně? 

Štěňata mají spoustu energie! Mohlo by být lákavé pokusit se je unavit tím, že budete pobíhat a hrát si s nimi, dokud nejsou vyčerpaní a potřebují si zdřímnout. Věděli jste ale, že může štěněti přemíra pohybu naopak spíše uškodit? Na rozdíl od dospělých psů vyžadují štěňata více pohybu v krátkých dávkách. Jelikož štěňata neustále rostou, pár krátkých procházek nebo her během dne je pro ně rozhodně bezpečnější volbou než jedna dlouhá procházka. Také skoky do výšky, běhání do schodů a ze schodů, prudké brždění při běhání za hračkou či přílišné trénování může mít negativní vliv na vývoj a udržení zdravých kloubů po celý život psa. Doporučujeme se poradit na toto téma s chovatelem daného plemene, případně veterinářem. 

TIP: Máme pro Vás jedno dobré pravidlo, které si i lehce zapamatujete. S každým měsícem věku se zvyšuje množství potřebné aktivity o 5 min. 

Tříměsíčnímu štěněti dostačuje 15 minut aktivity, šestiměsíčnímu 30 minut, devítiměsíčnímu 45 minut a ročnímu 60 minut.

 stáří štěněte v měsících 

 doporučená denní aktivita 

3

15 min.

4

20 min.

5

25 min.

6

30 min.

7

35 min.

8

40 min.

9

45 min.

10

50 min.

11

55 min.

12

60 min.

 

Kolik pohybu potřebuje dospělý pes? 

V dospělosti již má pes klouby vyvinuty, takže míra fyzické aktivity, kterou pes potřebuje, je výrazně ovlivněna rasou psa. Energická plemena jako border kolie, belgický malinois nebo německý ovčák vyžadují mnohem více pohybu než třeba baset, buldok nebo krysařík. Dospělý pes má vyvinutý kloub po jednom roce psa, u těžších a větších plemen chybu neuděláte, když jej budete brát za dospělého až v roce a půl. Potřeba je pak brát ohled i na zdravotní kondici psa (např. dýchací potíže), venkovní teplotu (zejména v horkých dnech) a celkovou jeho povahu v kombinaci s Vaším životním stylem. Pokud si však pořídíte aktivní sportovní plemeno a Vás už více baví poklidné procházky zakončené v nějaké příjemné kavárně, je celkem pravděpodobné, že váš husky nebude z tohoto tempa dlouhodobě úplně jásat radostí. Stejně tak jako toy pudl Vám nebude asi nadšeně poskakovat vedle nohou na horském treku, pokud ho teda neponesete v baťůžku. 

malinois-pohyb

Kolik pohybu potřebuje psí senior? 

Váš starší pes nemusí být schopen běžet tak daleko jako kdysi a možná budete muset nakonec omezit jeho běh na procházku, přiměřený pohyb je pro vašeho psího seniora stejně důležitý jako pro vaše štěně. Cvičení poskytuje všem psům mentální stimulaci a udržuje je aktivní, což může pomoci prodloužit jejich život a snížit riziko obezity. Ideální aktivitou je také třeba plavání nebo pohyb ve vodě. 

Odpočinek a regenerace

Pohyb je důležité také vyvážit dostatkem odpočinku, spánku, aby tělo pejska zregenerovalo a bylo připraveno na další aktivní den. Je proto vhodné zajistit psovi na odpočinek  kvalitní matraci nebo psí pelíšek.

V případě, že dojde k přetížení psa nebo nějakému kloubnímu problému, existuje dnes už mnoho řešení, nejen těch veterinárních. Nabízí se různé doplňky stravy nebo léčivé prostředky ke zmírnění obtíží, případně psí rehabilitace a magnetoterapie. 

Tipy na pohybové aktivity pro psa:

  • Plavání. Většina psů miluje vodu a plavání je skvělé pro psy s kloubními problémy, protože poskytuje cvičení s nízkým dopadem na klouby. Záchranná vesta může vašemu psovi pomoci zůstat déle ve vodě pro optimální kardio trénink. 
  • Aportování. Aport nemusí být nudný. Rozhýbejte aportovací rutinu svého psa tím, že ho přinutíte běžet do kopce pro míček nebo ho hodíte do vody. Střídejte míčky, frisbee nebo jiné ceněné hračky, abyste svého psa udrželi ve střehu.
  • Poslušnost. Práce s poslušností se na první pohled nemusí zdát jako cvičení, ale nácvik přivolání, vyvolání a upevňování základních povelů nabízí mentální stimulaci, stejně jako cvičení. Můžete také svého psa naučit zábavné nové triky, jako je tkaní a kroucení.
  • Psí sporty.  S tolika psími sporty, ze kterých si můžete vybrat, můžete vy a váš pes vyzkoušet různé aktivity nebo zůstat u svých oblíbených. Coursing s nástrahami, pachové práce (stopy), agilityobedienceflyballdog diving, puller, apod.  

Doufáme, že se vašemu pejskovi kloubní problémy vyhnou a bude s vámi vesele běhat celý svůj život!

 

Autorka: Kristýna Vlček

  1. MVDr. Tereza Šnepová; I psi trpí na klouby. [online]. Copyright © Alavis [cit. 01.09.2022]. Dostupné z: https://www.alavis.cz/cs/smartblog/12_I-psi-trp%C3%AD-na-klouby.html