Objevte krásné Beskydy

Vyražte i se svým psím parťákem do tajuplného kraje mnohdy opomíjených hor - Beskyd. Na přelomu léta a podzimu se zcela určitě vyhnete davům a budete si moci užívat čistý horský vzduch a nekonečné výhledy.

Inspirujte se tipy na místa, která musíte v Beskydech navštívit. V článku se navíc dozvíte i to, v kterých penzionech či hotelích vás rádi uvítají i s vaším psem.

lysa-hora

Zdroj: https://www.beskydyportal.cz

Zajímavá místa, která nesmíte minout

Lysá hora

Tato hora, někdy přezdívaná jako královna Moravskoslezských Beskyd, je nejvyšším bodem tohoto pohoří. Vyjděte pěšky nebo vyjeďte na kole na vrchol, z kterého budete mít skutečně dechberoucí výhled do kraje. Pokud budete mít štěstí, můžete dohlédnout až na Vysoké Tatry.

TIP: Chcete se vyhnout ostatním turistům? Přivstaňte si a vyražte na Lysou horu na východ slunce. Váš psí kamarád bude jistě nadšen brzkou procházkou!

Pustevny

Pustevny jsou jedním z nejnavštěvovanějších míst v Beskydech. Pokud pro svou návštěvu zvolíte všední den a navíc třeba během podzimu, tak  byste si tento unikát mohli užít i bez davů ostatních turistů. Název Pustevny pravděpodobně pochází z 18. století podle poustevníků, kteří zde pobývali. Hřebenovkou po modré se můžete vydat na Radhošť, kde vás čeká skutečný unikát - kaple sv. Cyrila a Metoděje - nejvýše položená církevní památka v ČR.

Štramberk

Může se stát, že budete z horských túr už tak znaveni, že oceníte i trochu odpočinkový výlet. Navštivte kouzelné městečko Štramberk, které se nachází v beskydském podhůří. Obdivovat zde můžete unikátní dřevěné chalupy, věž zvanou “Trúba” a typickou pochoutku s názvem Štramberské uši. 

Bezručova vyhlídka

Na rozhlednu se můžete vydat naučnou Lašskou stezkou z parkoviště ve Skiareálu Červený kámen v Husově ulici u koupaliště. Cestou k Bezručově vyhlídce narazíte na památnou Husovu lípu, která je posledním památným stromem, které kdysi lemovaly cestu od koupaliště k hradu Šostýn. U lípy najdete pískovcový památník, který připomíná historii tohoto místa.

Svého oddaného čtyřnohého společníka můžete nechat dole u rozhledny a vydat se pokochat na vrchol vyhlídkové věže. Z vrcholu vyhlídkové věže budete mít možnost rozhlédnout se po Kopřivnici s průmyslovým areálem Tatry Kopřivnice. Dále můžete spatřit Moravskou bránu, Vaňkův kámen, Bílou horu a Vítkovskou vrchovinu. Zde se vaše oči budou těšit na pohledy na Lašskou bránu Beskyd, kterou tvoří města Kopřivnice, Štramberk, Příbor a Hukvaldy. 

Vyhlídka Malenovice

Lesopark pod Kostelem sv. Ignáce z Loyoly na Borové představuje ideální místo pro příjemnou procházku se psem. Tento úchvatný lesopark prošel revitalizací a nyní nabízí nádherný výhled na beskydské vrcholy. Na vrcholu byla vybudována kruhová vyhlídková terasa, která poskytuje jedinečné panoramatické pohledy. Tato terasa je nově doplněná vyhlídkovým molem, které vám umožní ponořit se do krásy okolní krajiny.

Díky panoramatické mapě budete mít přehled o vrcholech Beskyd před sebou. Budete moci identifikovat ikonické hory, jako je Lysá hora, Smrk, Kněhyně, Ostrá hora, Noříčí hora a masiv Ondřejníku s jeho výraznými vrcholy, včetně Skalky, Stanovce, Suchého úbočí a Ondřejníku.

Pokud si přejete využít veřejnou dopravu, můžete přijet autobusem až do zastávky Malenovice Borové, odkud vede Čapí stezka k lesoparku. Cesta je příjemná a trvá necelých 300 metrů. Na půl cesty od parkoviště OÚ najdete také vstup do lesoparku.

Během procházky můžete využít oblíbenou Restauraci pod Borovou, která vás provede lesem a dovede až k této úchvatné vyhlídce. Lesopark je skvělým místem pro procházku se psem, kde můžete užívat krásu přírody a zároveň si dopřát úžasné výhledy na Beskydy.

Ubytování se psem v Beskydech

Stejně tak jako na Šumavě nebo třeba v Krkonoších, i v Beskydech snadno naleznete kvalitní ubytování, kde vás a vašeho psa přivítají s otevřenou náručí.

Penzion Planiska

Tento penzion se nachází v klidném prostředí s výhledem na horu Radhošť cca 4 km od Pusteven. Je tedy ideálním výchozištěm pro vaše túry. Pejska zde s vámi rádi ubytují za poplatek 100 Kč/noc. V okolí najdete spoustu vyžití pro letní i zimní dovolenou.

Penzion U Barana

Tento penzion je umístěný v krásné přírodě Beskyd v obci Trojanovice. Okolí penzionu je vhodné pro pěší túry i cykloturistiku. Ať už se vydáte na Pustevny či třeba na Velký Javorník, jistě nebudete zklamáni. Menšího pejska zde s vámi po domluvě ubytují za 80 Kč/noc.

Hotel Ondráš

Přijeďte načerpat energii a odpočinout si do horského hotelu Ondráš, kde ubytují i vašeho psa za poplatek 200 Kč/noc. Nedaleko hotelu se tyčí Lysá hora, kterou při pobytu v kouzelných Beskydech nesmíte vynechat.

Pohodlné cestování pro vás i psa

Pokud pojedete do Beskyd autem a jste zdaleka, zařaďte časté přestávky, během kterých se váš pejsek vyvenčí a protáhne. Dbejte na pitný režim - na cestách vám skvěle poslouží cestovní miska pro psy.

Pohodlí vašemu psovi během jízdy zajistí deka do auta. Své auto ochráníte před chlupy a nečistotami díky ochrannému potahu, který si nyní u nás můžete vybrat v různých barvách i vzorech. Nezapomínejte ani na bezpečnost. Pes by měl cestovat odděleně od ostatních pasažérů v zavazadlovém prostoru nebo na zadních sedačkách.

potah-pes

Prohlédněte si tento a další ochranné potahy pro psy.

Pohodlné cestování pro vás i psa 

Cestování může být pro pejska stresující záležitost, zde je několik tipů, které mu pomohou přežít výlet bez zbytečného stresu:

  • Umístěte svého psa na bezpečné místo. Psa můžete přepravovat v kleci nebo pelíšku - připoután bezpečnostními pásy. Zajistíte tak bezpečí nejen pro psa, ale i pro všechny ostatní v autě.
  • Vezměte svému pejskovi jeho oblíbené hračky, mohou být skvělým způsobem, jak minimalizovat stres na cestách. Oblíbení plyšáci, kousací hračky a míčky mohou vašemu pejskovi poskytnout zábavu odvést jeho pozornost od dění za oknem.
  • Je velmi důležité, abyste se svým pejskem byli co nejvíce v kontaktu, ať už ho pohladíte nebo s ním mluvíte, bude se cítit bezpečněji a méně vystresovaný.

Jak se dostat do Beskyd?

Využít můžete cestování autem, autobusem nebo vlakem. Města, která jsou vstupními branami do Beskyd jsou: Ostrava, Frýdek - Místek, Štramberk nebo třeba Rožnov pod Radhoštěm.

 

  • Autem

 

Z Prahy pojedete autem cca 4 - 5 hodin (400 km), z Brna 2, 5 hodiny (200 km). Nejlépe  si trasu vyhledat na  mapy.cz a zadat přesný cíl vaší cesty a řídit se dle navigace.

 

  • Autobus/vlak

 

Z Prahy je nejlepší využít rychlík do Ostravy a odtud pokračovat osobním vlakem. Z Brna můžete využít autobus od Student Agency, který jede do Frýdku Místku. Ve Frýdku Místku pak můžete využít osobní vlak.

TIP! Pokud se budete pohybovat v Beskydech  od 1.7. - 30.9., můžete využít malý autobus, tzv. TuBus, který jezdí po Beskydech ZDARMA a umožní vám poznat větší část Beskyd, aniž byste museli hledat parkování pro vaše auto.


Máte Beskydy prozkoumané křížem krážem? Vydejte se příště se svým čtyřnohým kamarádem třeba do liduprázdných Rychlebských hor.

Věříme, že si dovolenou v Beskydech i se svým psem užijete!