České Švýcarsko se psem

České Švýcarsko je charakteristické svou kopcovitou krajinou a jedinečnými skalními útvary. Příroda je ideální pro pěší turistiku, tak vezměte svého psíka a vydejte se na 4 nejkrásnější výletní destinace Českého Švýcarska.

Co nevynechat v Českém Švýcarsku?

Pravčická brána

Pravčická brána je největší přirozený pískovcový skalní most v Evropě a velmi populární destinace  v Českém Švýcarsku. Výchozí bod je v Hřensku - městečku, které leží přímo na česko-německé hranici. Z Hřenska sem dojdete po 3 km asi za 45 minut. Jakmile dosáhnete vrcholu, je pohled opravdu fantastický. Toto místo proslavily filmy jako například Letopisy Narnie.

pravcicka-brana

Edmundova soutěska

Zatímco České Švýcarsko se skládá hlavně ze skalních útvarů a vybízí k pěší turistice, doporučujeme si najít čas i na další aktivity. Třeba taková plavba na loďce nádhernou Edmundovou soutěskou bude zážitkem. Výchozím bodem je opět Hřensko. Odtud pěšky podél řeky asi 20 min, dokud se nedostanete na přístaviště. Při plavbě budete mít pocit jako byste se najednou ocitli v pohádce.

edmundova-souteska

Zdroj: www.ceskesvycarsko.cz

Jetřichovice - Mariina skála

Tento skalní výběžek má nadmořskou výšku 428 m a patří mezi hlavní dominanty okolí Jetřichovic. Pokud si přivstanete, můžete z tohoto místa s krásným výhledem pozorovat východ slunce. 

Kyjovské údolí

Procházka touto malebnou kotlinou kolem říčky Křinice nabízí romantický zážitek nejen pro zamilovanou dvojici, ale také pro vaše čtyřnohé lásky. Okolí je zdobeno impozantními skalními stěnami, které vytvářejí charakteristické tvary a mají své vlastní jména, jako jsou Bratrské kameny, Vinný sklep, Jeskyně víl, Klenotnice nebo Lví jeskyně. 

Během procházky se budete pohybovat po zpevněné cestě, kterou doplňují přírodní stezky vedoucí mezi skalami. Na konci údolí uvidíte památný kříž věnovaný památce zajatců z pochodu smrti v roce 1945 a pamětní desky připomínající významné osobnosti regionu. Informační tabule budou průvodce na vaší cestě.

Tuto malebnou kotlinu můžete projít s vaším psem, ať už po hlavní cestě, která se klikatí Kyjovským údolím nebo na přírodních pěšinách vedoucích k úchvatným skalním vyhlídkám. Po dřevěných a železných schodech se můžete vyškrábat na Kinského vyhlídku a pokračovat dále na bývalé hradiště Kyjovský skalní hrádek nebo na vyhlídku Skalní bratři. Nedaleko odtud můžete obdivovat útvar Vinný sklep, který vznikl z kamenů, kterými protéká říčka Křinice. K Vinnému sklepu se dostanete po strmějším schodišti, které vede zhruba 15 metrů dolů. V zimě zde můžete vidět impozantní ledové útvary, což přidává magický nádech tomuto krajinářskému klenotu.

Jedním z vrcholů návštěvy je skalní převis Jeskyně víl, který nabízí úchvatný pohled, zejména v zimním období, kdy je prostor doslova zazděn ledovými útvary. Naštěstí můžete vychutnat tuto krásu po celý rok, a když zatoužíte po občerstvení, můžete se zastavit v celoročně otevřené restauraci chaty Na Fakultě nebo v hlavní turistické sezóně u stánku u parkoviště. Tato procházka je nejenom oku lahodícím zážitkem, ale také skvělým místem pro psí společnost a vzrušujícím dobrodružstvím pro všechny, kteří se rozhodnou tuto oblast objevit.

Panská skála

Panská skála, známá také jako “Varhany” díky svému vzhledu, vám nabídne ohromující pohled na čtyři až šestiboké sloupy, dosahující průměru 20 až 25 centimetrů a výšky až 15 metrů. Tyto připomínají varhany v kostele vás budou okouzlovat na první pohled. Panská skála se nachází přímo u silnice spojující Kamenický Šenov a Práchní, což z ní činí snadno dostupný cíl pro výlet. Zdejší malebnost ještě doplňuje malé jezírko, které vytváří téměř pohádkovou atmosféru, a co je ještě lepší, můžete si na tento výlet vzít i svého věrného čtyřnohého společníka.

Ubytování se psy v Českém Švýcarsku

Rodinný penzion pod hradem v Českém Švýcarsku

Penzion se nachází na polosamotě, na hranici Národního parku České Švýcarsko mezi obcemi Krásný Buk a Dlouhý Důl. Pejskové jsou v penzionu vítáni za podmínky, že nezůstanou sami na pokoji.

Chalupa Severní

Rekreační chalupa k pronajmutí leží na klidném místě Šluknovského výběžku, nedaleko NP České Švýcarsko a chráněných krajinných oblastí Labské pískovce a Lužické hory. Chalupa nabízí dostatek vyžití pro sportování i relaxaci. Ubytování se psem - ano, ale jen malé plemena a max. 1 pes v chalupě.

Růžový penzion

Penzion se nachází na konci vesnice v kouzelné krajině lesů, skal a soutěsek v Českém Švýcarsku. Penzion je obklopen areálem, který má 2 ha, tudíž o nerušený odpočinek nebude opravdu nouze. Vezměte svého čtyřnohého kamaráda a užijte si vaši dovolenou.

Možnost ubytování v kempu s pejskem

Milujete přírodu, stanování nebo kempování? Vybrali jsme pro vás tipy na kempy v krásném prostředí Českého Švýcarska.

Autokemp Česká Brána

Kemp se nachází v nádherném prostředí Olešského rybníka, který je ze dvou stran obklopen jen lesy. Z kempu můžete podnikat výlety se svým pejskem do okolí Hřenska nebo i dál dle chuti. Pobyt psa je v kempu zpoplatněn za 35 Kč/den.

Kemp a koupaliště Jetřichovice

Kemp naleznete v krásném prostředí NP Českého Švýcarska. Přímo v areálu je přírodní koupaliště a malá restaurace. A pokud nemáte stan, tak jsou v kempu k dispozici i čtyři chatky. Domácí mazlíček je vítaný, zaplatíte za něj 40 Kč/den.

 Jak se dostat do Českého Švýcarska?

  • vlakem

 Jízdenku na vlak si můžete zakoupit online nebo v hotovosti na každém větším nádraží. Nejlepší bude si vyhledat spojení Praha - Děčín, většinou to bývá vlak typu EC, který jede směr Německo.

Z Děčína poté autobusem.

  • autobusem

Přímo v přední části vlakového nádraží v Děčíně se nachází autobusová zastávka, kde můžete nastoupit do autobusu č. 434 (Hřensko, Krásná Lípa, centrum NP) nebo 436 (Jetřichovice).

  • autem 

Asi nejpohodlnějším způsob, jak se dostat se svým psem do Českého Švýcarska je vyrazit autem. Z Prahy po dálnici č. D8 směr Ústí nad Labem a Drážďany, a z dálnice směr na Děčín a Hřensko.

Cesta se psem autem

Jaké příslušenství se bude hodit pro přepravu psa v autě? 

  • klec - přizpůsobená velikosti psa, připoutaná nebo umístěná na podlaze
  • pás a postroj pro psy, díky němuž bude váš pejsek v bezpečí 
  • kufr se vyplatí oddělit od sedaček speciální mříží nebo sítí

Co dělat, aby si váš pes užil jízdu, stejně jako vy? Máme pro vás pár tipů:

  • Vyhněte se prudkého brzdění.
  • Vypněte rádio - sluch u psů je mnohem citlivější než lidský a nadměrné podněty mohou způsobit úzkost.
  • Ujistěte se, že máte čerstvý vzduch.
  • Zvolte správnou teplotu klimatizace.
  • Postarejte se o vhodné příslušenství pro přepravu vašeho psa v autě, který mu poskytne bezpečný prostor v autě.

Více se o cestování se psem dozvíte v našem článku ZDE. 

Věříme, že si společnou dovolenou s vaším čtyřnohým kamarádem užijete!