Za krásami zimních Krkonoš se psem

Milujete české velehory v létě i zimě? Krkonoše jsou krásné v každém ročním období. Byla by škoda s sebou na dovolenou nevzít svého čtyřnohého kamaráda, který si může užít čerstvý horský vzduch. Ale kde se ubytovat a jaká jsou pravidla pro pohyb se psem po Krkonošském národním parku? Dozvíte se v našem článku.

Krkonoše v zimě

UBYTOVÁNÍ SE PSEM V KRKONOŠÍCH

Pokud si chcete Krkonoše užívat více dní, tak se určitě budete chtít i se svým pejskem ubytovat někde v horách. Ubytování se psem již v dnešní době není takový problém - mnoho hotelů, penzionů nebo chalup nabízí za příplatek (někdy i zadarmo) možnost ubytování i s vaším pejskem. Vybrali jsme pro vás čtyři tipy na ubytování v Krkonoších.

Friesovy boudy 

Komplex dvou hotelů se nachází v nadmořské výšce 1217 m ve střední části Krkonoš. Nezapomenutelné výhledy a spousta možností pro (nejen) pěší túry. V létě vyjedete autem až k hotelu a v zimě necháte své auto na parkovišti a z hotelu si pro vás přijedou. Váš pejsek je na Friesových boudách vítaným společníkem a nemusíte za něj ani platit nic navíc.

Ubytování se psem v Krkonoších - Friesovy boudy

Zdroj: www.friesovyboudy.cz

Pension Krakonoš Špindlerův Mlýn 

Tento pension se nachází asi dva kilometry od centra Špindlerova Mlýna na klidném místě v nadmořské výšce 760 m. Se svým psem se zde můžete ubytovat za extra poplatek 100 - 150 Kč/den. Budete to mít kousek na sjezdovku a na rozmanité pěší túry můžete vyrazit různými směry - např. k prameni Labe.

Ubytování se psem v Krkonoších - Pension Krakonoš

Zdroj: www.pensionkrakonos.cz

Horská chata Borůvka 

V této horské chatě vašeho pejska uvítají bez speciálního poplatku na jeho ubytování. Chata se nachází na jižní straně Červeného vrchu v nadmořské výšce 860 m v krásném prostředí Krkonošského národního parku ve Velké Úpě. Užít si můžete výhledy na krásná panoramata Sněžky, Obřího dolu a Černé hory.

Ubytování se psem v Krkonoších - horská chata Borůvka

Zdroj: www.chataboruvka.cz

Penzion U Lípy 

Překrásnou přírodu v okolí a zajímavou lokalitu na pomezí Krkonoš a Jizerských hor nabízí penzion U Lípy. Se svým psím kamarádem se v tomto penzionu můžete ubytovat po domluvě a za poplatek. Součástí penzionu je i restaurace, tak se nemusíte bát, že byste po náročné túře zůstali o hladu.

Ubytování se psem v Krkonoších - Penzion U Lípy

Zdroj: http://www.ulipy.com/index.php?lang=cs

JAK SE CHOVAT SE PSEM V KRNAP?

V Krkonošském národním parku platí pro pohyb osob a psů určitá pravidla, která se musí dodržovat. Držte se vyznačených cest a chovejte se s respektem k přírodě kolem. Hlučné chování nebo pohazování odpadků může být postihnuto pokutou. Odpadky si musíte odnést s sebou zpět do civilizace, protože v Krkonošském národním parku nenajdete odpadkové koše podél cest. Co se týče psů v KRNAP, tak volné pobíhání psů je zakázáno - pes nemusí být přímo na vodítku, ale musí být v dosahu a pod vlivem pokynů svého  pána. Je to z důvodu ochrany živočichů a ostatních návštěvníků KRNAP. Jiné je to nejen ohledně psů na polské straně Krkonoš. Jakmile budete svou túru započínat z polské strany nebo tam přejdete v průběhu, tak psa musíte mít na vodítku a navíc byste měli zaplatit vstupné. Chovejte se dle nastavených pravidel a určitě si krásný výlet užijete i se svým čtyřnohým mazlíčkem.

 

Pes ve sněhu

PES A ODPOČINEK BĚHEM VÝLETU

Nezapomeňte dbát na zdraví svého pejska, tím spíš, že budete ve vyšší nadmořské výšce a v náročnějším terénu, než jste pravděpodobně zvyklí. Pes by měl mít k dispozici pravidelně přísun vody. Uvědomte si také, v jaké kondici váš pejsek je a upravte dle jeho možností délku a náročnost túry. Doma má pes jiný režim než na dovolené - v průběhu dne odpočívá a spí, tak je potřeba se nad dlouhou túrou v horách se psem zamyslet a pejskovi poté ideálně dopřát dlouhý odpočinek na nabrání sil.

  

Přejeme vám, ať si nadcházející zimu se svým psem náležitě užijete!

A jak to máte vy? Máte zkušenosti s túrami po Krkonoších i s vaším psím kamarádem? Podělte se s námi o vaše tipy a rady ohledně cestování se psem v zimě třeba na našem FB.