Objevte liduprázdné Rychlebské hory

Rychlebské hory se nachází severně od města Jeseník. Nejvyšší horou je Smrk 1125 m n.m. a největším městem Rychlebských hor je Javorník. Pokud vás láká ticho, smrkové lesy a hluboké údolí, pak jsou tyto hory pravým rájem pro vás i vašeho čtyřnohého psího kamaráda.

rychlebske-hory


Než vyrazíme na výlety do přírody, pojďme se podívat na tipy, kde je možné se ubytovat se psem.

Kde se ubytovat se psem?

Turistická chata TJ Tesla Brno - ubytování Ramzová

Chata je umístěna v překrásné lokalitě Jeseníků na Ramzovém sedle. Vařit si můžete sami nebo jsou v dosahu 2 restaurace. V chatě je také společenská místnost s krbem.

 Penzion U Tří veverek - Horní Lipová

Penzion se nachází v malebné vesničce. Venku najdete bazén, posedět můžete na terase nebo si můžete ugrilovat špekáčky nebo zeleninu na ohništi. Z chaty je to kousek na Šerák a Keprník.

Hotel Park Ostružná - Ostružná

Pokud rádi odpočíváte, pak doporučujeme tento tříhvězdičkový hotel, který má navíc wellness centrum. Najdete tam vířivku, bazén i saunu.

 K nezapomenutelným zážitkům patří trek po hlavní hřebenovce Rychlebských hor.

Vydejte se na krásnou hřebenovku

Přechod můžete zahájit buď na Ramzovém sedle nebo v obci Bílá Voda. Svou lehkou obtížností se hodí i pro dogtrekking. Trasu je dobré si rozdělit na 2 dny, nezapomeňte proto na potřebné věci pro vašeho čtyřnohého parťáka jako například: cestovní skládací misku nebo deku, na které si váš pes odpočine nebo rovnou vyspí.

Doporučujeme se podívat na stránky věnované Rychlebským horám, kde jsou uvedené možné trasy na přechod hřebenovky.

Tipy na další výlety 

  • Naučná stezka Rychlebskými horami

 Trasa vede po červené v Javorníku, částečně po naučné stezce Rychlebskými horami a nezabere vám více jak 3 hodiny. Vydáte se po štěrkové cestě, poté parkem a po 40 minutách dojdete ke kapli sv. Antonína Paduanského. Podle legendy má voda z místního pramene léčivou moc. Kaple pochází z roku 1896.


O 20 minut později na křižovatce stezek Čertovy kazatelny stojí za to na chvíli odbočit doleva směrem k vyhlídce s názvem Vyhlídkové plošiny Čertovy kazatelny. Po pár minutách najdete dvě vyhlídkové plošiny se zábradlím. První je mírně omezena stromy, zatímco ta vyšší, postavená na 13metrové skále, nabízí krásný výhled do Račího údolí.


Když si užijete výhledy můžete vyrazit ke zřícenině hradu Rychleby, který byl postaven na strmém, skalnatém kopci pravděpodobně ve 13. století vratislavskými biskupy.

  • Z Ramzové do Petříkova

Auto můžete nechat na velkém parkovišti umístěném hned u dolní stanice lanovky, která vás vyveze na Šerák - jeden z nejkrásnějších vrcholů Jeseníků. Vy však půjdete na druhou stranu do Rychlebských hor. Po červených značkách projdete kolem vlakového nádraží a poté po asfaltové silnici mezi budovami Ramzové. Dalších 500 m stezky je procházka lesní cestou do Petříkova - krásné turistické destinace, kde vládnou penziony, letohrádky a dokonce zde můžete zajít i do restaurace v nepálském stylu. 

  • Nýznerovské vodopády

 Na další výlet se můžete vydat po asfaltové silničce z Nýznerova, po modré turistické značce ke kaskádám a vodopádům na Stříbrném potoce. Cesta vás zavede na vyhlídku, která vám poskytne výhled na část vodopádů. Po schodech se pak dostanete ke skalní tůni pod vodopádem. Kaskády a vodopády Stříbrného potoka s erozními jevy nemají v Rychlebských horách obdoby.

nyznerovske-vodopady

Zdroj foto: kudyznudy.cz

 

Rychlebské hory jsou téměř bez lidí - jen turistika, treky, příroda. Ideální dovolená nebo prodloužený víkend pro vás i vašeho psa. Užijte si neporušenou přírodu a výhledy i k našim sousedům do Polska.