Dopřejte pohodlí i kočičím miláčkům

Kočky spí celkem 12 - 16 hodin denně, proto je důležité jim poskytnout příjemný a pohodlný pelíšek. Kočky jsou také velké labužnice - mohou spát na nejpodivnějších místech a v různých pozicích. Velmi často také pro svůj relax využívají pohovky či křesla, ale takový vlastní pelíšek je pro každou kočkou důležitým útočištěm. Nezapomínejte také, že stejně jako psi, tak i kočičky potřebují klidné místo, kde se budou cítit bezpečně. 

Jak vybrat pelíšek pro kočky?

Vybírejte dle preferencí vaší kočky. Je velmi užitečné sledovat zvyky vaší kočky - je ráda v centru dění nebo má raději větší klid? Všimněte si také, která místa v domě volí nejčastěji pro spánek.

Kočičí pelíšek by neměl být umístěn v kuchyni nebo na chodbě (jsou to příliš rušná místa), u dveří, v blízkosti steliva, v průvanu nebo vedle hlučných zařízení. Kočky mají rády klid a pohodu i teplo. Často se rozhodnou  spát u radiátoru nebo zdi, kterou prochází potrubí s horkou vodou.

pes-a-kocka

Typy kočičích pelíšků

Houpací síť pro kočky

Některé kočičky mají rády houpání. Houpací sítě pro kočky můžete zavěsit nebo rozložit, kde zrovna potřebujete. Jsou vyrobeny z měkkého, načechraného materiálu a jsou velmi pohodlné.

Boxy a boudy pro kočky

Výhodou boxů či boudiček je vytvoření uzavřeného, intimního prostoru, kde si vaše kočka odpočine. Mohou být vyrobeny z látky, plsti, příze nebo dřeva (dovnitř by měl být vložen polštář nebo přikrývka).

Proutěné koše

Mohou mít podobu jednoduchých doupat nebo vícepodlažních věží, do kterých si může lehnout i více koček. Přírodní materiál vypadá doma krásně a útulně jako doplněk vašeho stylového interiéru. Líbí se také kočkám - spací část je polstrovaná měkkým materiálem nebo vyložena polštáři, ke škrábání lze použít i prvky ze samotného proutí.

TIP: Vhodnou alternativou mohou být i kukaně, pelíšky Suflera, kde se vaše kočička může zachumlat a má své soukromí.

Dřevěné postele pro kočky

Miniaturní postele stejného tvaru jako skutečný nábytek. Rámy jsou nejčastěji vyrobeny ze dřeva a výrobci do sady zahrnují i pohodlnou podestýlku. Postel může mít různé tvary a velikosti.

Lehátko na parapetu

Parapety jsou perfektním řešením pro kočky, které milují, když se mohou celé hodiny dívat z okna ven. Plochá postel nebo pelíšek DREAMY na parapetu umožňuje kočce pohodlně sedět a pozorovat divadlo za oknem a poté jít spát, aniž by musela hledat další vhodný bod.

deka-pro-kocku_1

TIP: Stojí za to věnovat pozornost tomu, zda je postel na parapetu dobře izolována - zejména v zimě, kdy může táhnout od oken. Některé parapety jsou uvnitř vyplněny speciální vložkou nebo tepelně izolační fólií. Když je zima, dokonale izolují proti chladu, zatímco v létě zabrání přehřátí kočky.

Jak na soužití psa a kočky v jedné domácnosti?

Pes a kočka - to je někdy vztah podobný jako ve filmu Tom a Jerry. Co je potřeba udělat proto, aby mezi psem a kočkou zavládli dobré vztahy?

  • Věnujte dostatek času a energie nastavení vztahů a pravidel společného soužití. Nedovolte aby pes na kočku štěkal nebo naopak - aby kočka prskala na psa.
  • Dejte psovi čas, musí pochopit, že kočka je dalším členem smečky. Po určitou dobu je dobré držet vaše mazlíčky odděleně.
  • Věnujte stejně pozornost psovi i kočce. Nechcete, aby na sebe žárlili a napadali se kvůli vaší přízni

Přeprava koček v autě - v přepravce

Stejně jako u psů, je nutné při převozu zajistit proti volnému pohybu v autě i vaši kočičku. Převoz kočky je nejlépe realizovat v přepravce nebo si pořídit vhodný postroj s vodítkem, který připnete v autě jako běžný pás.

Přepravku umístíte tak, že posunete přední sedadlo spolujezdce dopředu, za sedačkou se vytvoří prostor a tam můžete umístit přepravní box s vaší kočkou. Sedačku posunute trochu zpět, aby nezůstala mezera. A můžete vyrazit na výlet!

Každá kočka má své individuální nároky, většinu dne ale prospí. Podpořte její aktivitu a zaměřte se na vhodné místo k odpočinku a spánku.