Kam se psem v Českém ráji?

Máme tu krásné počasí a blíží se i letní dny plné slunce  a s nimi přichází i doba výletů a relaxu v lese nebo na krásných stezkách třeba v Českém ráji. V dnešním článku jsme si pro vás a vaše psí kamarády připravili pár tipů, díky kterým vás třeba navnadíme na malý výlet do této krásné oblasti.

Hrad Kost

Hrad, který nebyl postaven na kopci, ale v údolí, které je součástí CHKO Český ráj. Hrad je opravdu monumentální stavbou, která vás na první pohled ohromí. Nabízí tři prohlídkové okruhy, na kterých se dozvíte zajímavosti z historie hradu nebo něco o původních obyvatelích Vartenbercích.

Nemusíte se obávat, že by někdo z rodiny musel s vaším pejskem čekat před hradem. Psům je tento hrad zpřístupněn. To stejné platí pro prohlídkové okruhy, na kterých jen musíte mít pejska po celou dobu na vodítku, aby náhodou něco nerozbil.

Prachovské skály

Jedna z nejkrásnějších a také nejnavštěvovanějších oblastí Českého ráje. Prachovské skály jsou ideálním místem na procházku nebo pořádnou túru s vaším čtyřnohým kamarádem. Cest, po kterých lze Prachovské skály prozkoumat je opravdu mnoho. My jsme pro vás vybrali dva oficiální turistické okruhy, které vám přiblížíme.

 

prachovske-skaly

Zdroj: kudyznudy.cz

Oddech po žluté

Vyrážíme z chaty na Prachově. Náš okruh je lemován žlutou turistickou značkou a jeho projití vám zabere necelou hodinu. Měří 1,5 km a jeho hlavní atrakcí je tvz. Císařská chodba, která je pojmenována po císaři Františkovi I. Dalšími zajímavými body tohoto krátkého okruhu jsou vyhlídka Míru a vyhlídka Českého ráje. 

Náročnější zelená

Fyzicky náročnější, ale zato atraktivnější je druhý velký okruh. Také začíná u turistické chaty na Prachově. Pro změnu je lemován zelenou turistickou značkou. Měří něco málo přes 3,5 km a středním krokem ho projdete za 2,5 hodiny. Na velkém okruhu naleznete o mnoho víc vyhlídek než na malém okruhu. Některé výhledy jsou vskutku úžasné a rozhodně stojí za úsilí.

Kozákov 

Nejvyšší hora Českého ráje vysoká 744 m. n. m. Vrch byl již od pravěku známým nalezištěm drahých kamenů, ze kterých lovci vyráběli primitivní nástroje. 

Proč se na Kozákov vydat?

Na vrcholu Kozákova je, kromě příjemné restaurace, kde se můžete dobře najíst po namáhavém výšlapu, také rozhledna, ze které uvidíte nejen nádherná panoramata Českého ráje, ale i nedaleké Krkonoše. Rozhledna měří 40 metrů, návštěvníkům je zpřístupněn ochoz ve výšce 24 metrů. Při výstupu na rozhlednu zdoláte 124 schodů. 

Vstup pejskům na rozhledu je zakázán, takže v tomto případě někdo musí čekat s pejskem po rozhlednou. Cestou z Kozákova můžete se svým psím miláčkem navštívit vyznačenou naučnou stezku, která vás dovede na nejlepší místa Českého ráje. 

Údolím Jizery aneb Riegrova stezka

Náš poslední tip na nachází kousek od Českého ráje - jedná se o stezku Údolím Jizery, která byla slavnostně otevřena roku 1983.

Příjemnou trasu lesem podél řeky Jizery se spoustou zajímavých vyhlídek oceníte jak vy, tak i váš psí miláček. Obousměrná stezka je lemována červenou turistickou značkou a měří 5 km. Patnáct naučných tabulí, které jsou umístěny po celé naučné stezce, poskytuje návštěvníkům seznámení s přírodním bohatstvím a historií rezervace.

riegrova-stezka

Doufáme, že jsme vám přinesli dostatek inspirace pro vaše nadcházející výletování. Pokud byste ještě neměli dost, přečtěte si článek o výletech se psem, který obsahuje další zajímavé tipy. Při všem tom cestování nezapomínejte ani na bezpečnost a pohodlí vašeho psa v autě.