Pes a Silvestr - jak zvládnout rány petard a dělobuchů?

Po klidných dnech kolem Vánoc nás čekají nejbujarejší oslavy roku. Silvestr mnoho lidí miluje a mnoho zatracuje především kvůli zvýšenému hluku a používání pyrotechniky, která bohužel stresuje spoustu zvířat. A pejsci nejsou výjimkou. Pokud máte psa, kterého nějaké ty rány nechávají absolutně v klidu a 31. prosince o půlnoci poklidně oddychuje v pelíšku, tak nemusíte nic speciálního řešit. Bohužel někteří psi snáší rány petard velice špatně a my vám přinášíme pár tipů, jak vše v pohodě zvládnout.

Pejska neopouštějte

Představte si, jak opuštěný pes, který má z hlasitých zvuků strach, vnímá silvestrovské veselí. Pokud ho necháte o samotě, bude vyděšený ještě více a pravděpodobně bude příště propadat mnohem větší panice.

Se psem tedy buďte venku na zahradě nebo doma - podle toho, jaké jsou vaše možnosti a jak to psovi bude nejvíce vyhovovat. Pokud dojde na nejhorší a pes se vám v panice ztratí ze zahrady nebo třeba po úleku na procházce, tak jistě oceníte, že jste jej nechali očipovat. Samozřejmostí by měl být široký a pohodlný obojek se psí známkou. Při silvestrovské noci se ztratí desítky psů a očipovaný pes se snáze dohledá.

vystraseny-pes

Bojí se váš pes petard? Podívejte se, co radí veterináři

Chystáte se na silvestrovský večírek a váš pejsek musí doma zůstat sám? Měli byste se ujistit, že se pejsek cítí bezpečně. Připravit mu teplé a útulné místečko. Dejte mu do pelíšku deku, ať se může zachumlat a nechte mu jeho oblíbenou hračku, na kterou je zvyklý a nechte mu v misce drobné pamlsky. Pokud se pejsek bojí tmy, nechte mu rozsvícenou lampičku.

Vyzkoušet můžete i tyto tipy, které mohou usnadnit Silvestr pro vašeho pejska bez stresu:

  • Svému pejskovi můžete podat například lék Sileo, který je ve formě gelu a nanáší se na sliznici. Tento lék má mnoho výhod, ale nevýhoda je, že trvá pouze dvě hodiny. Proto je dobrý v situacích, kdy majitel zůstane přes noc doma a může ho aplikovat opakovaně. Dalším řešením je Xanax, používaný i u lidí - měl by být zaveden o pár dní dříve, aby si na něj tělo psa zvyklo.
  • Pokud se zvíře bojí zvuků, nejlepší, co můžete udělat, ja zajít k behavioristovi a pracovat na desenzibilizaci s jeho pomocí. Není to nemožné, ale vyžaduje to hodně trpělivosti, nasazení a především času. Na terapii je třeba pamatovat včas, ne pár dní před Silvestrem.
  • Sáhněte po zklidňujících přípravcích, ideální jsou bylinné přípravky, homeopatika či feromonové přípravky, které spoustě psů jako podpůrné opatření stačí.
  • Můžete psovi pořídit i antistresovou vestu, která vyvíjí patřičný tlak na organismus psa, který ho zklidňuje a pomáhá bojovat proti stresu. 

Pokud jste vyzkoušeli vše a žádná metoda nezabírá, vyplatí se problém konzultovat s veterinářem. Po vyšetření vašeho miláčka vám veterinář pomůže vybrat vhodné přípravky ke snížení stresu.

Unavený pes, spokojený pes

Vyrazte se psem na výlet nebo jemu i sobě dopřejte dlouhou procházku přes den. Pes se dostatečně vylítá a unaví a vám bude silvestrovské pohoštění více chutnat. Možná pejsek nakonec celý večer prospí nebo alespoň nebude mít tolik energie. Takové šumavské kopečky by mohly být pro vašeho chlupáče to pravé. A pokud se na Šumavě nebo jinde v přírodě rovnou ubytujete, máte jistotu klidnějšího prožitku než v centru města.

Útěk z města

Je jasné, že ve městech bývá hluk nejvyšší a navíc začíná poměrně brzy a odpalování ohňostrojů trvá mnohdy až do ranních hodin. Proto, pokud můžete, odjeďte se svým psem někam do přírody.

Například v Krkonošském národním parku nebo v NP Šumava platí zákaz petard a rachejtlí na celém území.

NÁŠ TIP: Užijte si poklidné loučení s rokem 2021 v nádherné přírodě Krkonoš. 

Vymyslete psovi zábavu

Ne každý má možnost odjet do klidných končin, proto vymyslete pro svého psího kamaráda večerní program, který odvede pozornost od hluku a pejska zabaví. Můžete pustit radio nebo televizi, která rány zvenku trochu přehluší a následně si s pejskem hrát. Dobrým nápadem může být pořídit novou hračku, kterou pejsek ještě nezná. Alespoň na chvíli jistě upoutá zcela jeho pozornost. Už jste slyšeli o hlavolamech pro psy? Zaručí zábavu pro vás i psa na celý večer. 

ohnostroj

Přípravky na uklidnění

Pomoci vám také mohou speciální uklidňující přípravky, které psovi podáte v daný den. Poradit byste se měli rozhodně s vaším veterinářem, který bude vědět, co je pro vašeho psa nejvhodnější - mohou to být homeopatika nebo jiné uklidňující přípravky. Během života vašeho psa můžete prozkoumat různé alternativní metody a vyzkoušet přírodní léčbu nejen na stres, ale i na jiné neduhy, které mohou vašeho pejska potkat. 

Psa na zvuky zvykněte

Pokud máte psa od štěněte, nesnažte se ho od takových zvuků izolovat, naopak - ať si zvyká, nebude to pro něj každý rok takové trauma. Trénovat můžete na cvičáku se zkušeným psovodem nebo sami doma - pouštějte zvuky ohňostrojů a petard nejdříve úplně potichu. Psa chvalte, když zůstane v klidu a lekci rychle ukončete. Trénujte pravidelně a výsledky by se měly dostavit. 

Počty ztracený psů během silvestrovského večera

Každý pes je jiný, i jeho reakce na stres se budou lišit. Není však majitele, který by nevěděl, že se s jeho psem děje něco zlého. Mezi příznaky stresu může patřit pobyt v blízkosti pečovatele, nechuť vycházet z domu, schovávání se na různých místech, snížená chuť k jídlu, slintání, ale také průjem, agresivita nebo ničení předmětů.

Psi jsou rozhodně nervóznější, dokážou uniknout ze dvora nebo při procházce a uběhnout mnoho kilometrů naslepo. Pro každý případ se také vyplatí zajistit, aby byl pes pro případ útěku řádně označen - čipovaní psi s identifikačními známkami připevněnými  na obojku si své majitele mnohem pravděpodobněji najdou.

 Nezisková organizace Psí detektiv registruje během silvestrovských nocí kolem stovky ztracených psů. Psí detektiv je jediná organizace v Česku, která se pátrání po ztracených zvířatech věnuje profesionálně a také jsou jediní, kteří data o ztracených zvířatech evidují. Silvestrem samozřejmě ztráty pejsků nekončí a první dny v lednu se evidují další další ztráty. Pokud se vám ztratí či zaběhne pejsek, neváhejte Psího detektiva oslovit s pomocí.

Silvestr bez petard

Agentura WMC Grey přišla s originálním nápadem, jak přiblízit široké veřejnosti problematiku spojenou s ohňostrojem. V jejich videu z názvem “Psohňostroj” jsou psi postaveni před situaci, kterou sami nesnáší. Prostřednictvím světelných obojů byla vytvořena choreografie, která evokuje atmosféru reálného ohňostroje, avšak bez hlasitých výbuchů a stresujících momentů. Celý projekt představuje jakýsi manifest samotných psů a zároveň poukazuje na problematiku spojenou s nadměrným hlukem při používání pyrotechniky.

 

Některé města či jeho části se zapojují do akce Silvestr bez rachejtlí a petard, jde například o centrum Prahy, Zlín, České Budějovice, Vrchlabí, atd. Zkuste si třeba vyhledat váš silvestrovský pobyt v těchto klidnějších částech města, kde se váš pejsek nebude tolik bát.

Kde všude je zákaz používání pyrotechniky

Používání volně prodejné pyrotechniky je zakázáno v památkové rezervaci v Praze, na vodních tocích a na ostrovech v těchto tocích

Stejně tak platí zákaz v okruhu 250 metrů od zařízení poskytujících lůžkovou péči, domovů pro seniory a domovů pro osoby se zdravotním postižením.

Omezení se vztahuje také na zvláště chráněná území, přírodní parky a v obvodu 250 metrů od areálu Zoologické zahrady v Praze, útulků pro zvířata a veterinárních pohotovostí.

Policie zdůrazňuje, že v případě porušení této vyhlášky může být udělena pokuta až do výše 100 000 Kč. Na místě mohou policisté rovněž uložit okamžitou pokutu do výše 10 000 Kč.

Klidný páníček znamená klidný pes!

Přemýšlíte, jak uklidnit psa na Silvestra? Začněte především u sebe. Psi mají výjimečně bystrou intuici a emocionální cítění. Pokud tedy chceme, aby byl náš pes klidný, buďme klidní i my.

Jste-li zodpovědným chovatelem a uvažujete o tom, jak zajistit svému psovi bezpečný Silvestr, zde je stručné shrnutí:

 

  • Vyhněte se střelbě ohňostrojů
  • I když se váš pes nebojí, nedoporučuje se ho brát na ohňostrojovou show, protože takové hlasité zvuky mohou vyvolat nepohodlí.
  • Chráňme naše psí společníky jak na procházkách, tak i ty, co žijí venku - je nejlepší je pustit dovnitř během Silvestra.
  • Identifikační štítek na obojku by měl být povinný.
  • Vyberte si hry, které vám a vašemu psovi pomohou relaxovat.
  • Pro ty nejvíce nervózní psíky zvažte použití uklinujících prostředků během Silvestra.

 

Je důležité být trpělivý a chápavý. Láska a podpora ze strany majitele jsou pro každého psa v období stresu klíčové.

 

Autorka: Tereza Pavelková