Mohou psa bolet záda?

Jak funguje psí pohybový aparát?

Celé tělo psa funguje v podstatě podobně jako to lidské. Celkově se kostra psa skládá z 271 až 282 kostí a dělí se na lebku, páteř a hrudní koš. Na kosti psího těla jsou také šlachami upnuté kosterní svaly, které umožňují zvířeti pohyb. Psí svalstvo je anatomicky mnohem silnější než například lidské, jelikož neobsahuje příliš mnoho vazivové tkáně, ale naopak velmi výrazně převládá svalová tkáň. Jeho svaly jsou zkrátka přizpůsobeny k potřebám psa, jakožto velice rychlého a vytrvalého zvířete.

Svaly fungují jako takové pevné svazky složené z, naopak velmi tenkých, svalových vláken a už z toho můžeme předpokládat, že i psi potřebují před výkonem vhodnou rozcvičku, aby nedošlo ke zranění. Stejně tak nepřirozené a nečekané pohyby mohou psův pohybový aparát velmi jednodušše poškodit, ozvlášť pokud jde o malá plemena. 

pes-problemy-zada

Možné příčiny bolesti zad u aktivních psů a jak ji rozeznat

Bolesti svalů a kloubů u psa celkově můžou mít spoustu příčin, a pokud mluvíme konkrétně o bolesti zad a zádových svalů, rozeznáváme několik hlavních.

Nejčastěji to totiž bývá například prochladnutí bederní části svalstva a následný zánět z velké zimy nebo průvanu. Tomu se dá alespoň částečně předejít venkovními oblečky, které psa v zimě zahřejí, a doma samozřejmě musí mít kvalitní pelíšek, aby mu svalstvo neprochladlo od studené země.

Další možná příčina je nějaký mechanický úraz, který se psovi přihodí. Často to bývá u velkých a častých skoků, na které pejsek není trénovaný, a tedy jeho kosti a svaly nárazy nesnáší dobře. Děje se to zejména u menších plemen, ketré často skáčí do kufru auta, na gauč a nebo naopak z velké výšky dolů. I u velkých plemen dochází často ke zraněním vinou pádů, srážek či špatným došlápnutím.

Také jsou bolesti zad a jejich poškození způsobovány špatným a nešetrným vedením na vodítku, na což pes většinou reaguje okamžitě, ale při delším přecházení to může vyústit až ke zranění. Stejně tak špatně působí na psí pohybový aparát dlouhodobá nadváha.

Nejhorší a akutním problémem může být vyhřeznutí meziobratlové ploténky. Jedná se o onemocnění, kdy se ploténka posune do prostoru páteřního kanálu a tlačí na míchu a tím se samozřejmě výrazně zvyšuje citlivost v dané oblasti, jelikož podrážděné nervy vychází z utlačované míchy. Toto onemocnění nemusí vždy vzniknout v konkrétním momentu, ale některá plemena k němu mají přirozeně větší dospozice - například jezevčíci, baseti a další plemena s delší páteří

Pokud si tedy u psa všimnete jakéhokoliv neobvyklého chování, zvýšené citlivosti, nebo dokonce zhoršené chůze, okamžitě vyhledejte veterináře.

Bolest pes nedokáže vyjádřit slovy a proto může být velice často přehlížena, protože zkrátka  nejsme schopni porozumět psím signálům.

Typické příznaky bolesti u psa jsou:

  • Kňučení při pohybu
  • Podrážděnost, nedůtklivost či agresivita
  • Ztížený pohyb, nebo jeho odmítání
  • Odmítání mazlení
  • Ukrývání se do samoty na temných místech
  • Únava a nechutenství

Psí senioři a bolesti 

Na bolest zad jsou pochopitelně nejnáchylnější starší psi, kteří už nejsou tak aktivní a jejich pohybový systém zeslabuje. Psi mají postupně čím dál větší problémy se vstáváním, unavuje je i krátká procházka, často si sedají, lehají, nebo jinak ulevují. 

Na stáří bohužel neexistuje lék, ale pokud chcete, aby se pes i ve starším těle cítil co nejlépe, skvělou volbou být například speciální masáže pro psy nebo návštěva psího fyzioterapeuta. Abyste poskytli pejskovi co nejkvalitnější odpočinek, můžete mu pořídit i vhodný ortopedický pelíšek.

Jak můžeme psovi ulevit?

V případě, že jste vypozorovali u pejska nějaké nestandartní chování, neo jste si dokonce jisti, že ho trápí bolesti, a to nejen v zádech ale kdekoliv na těle, základním krokem je rozhodně vyhldat odbornou pomoc. Po návštěvě veterináře budete mít jistotu, jak na tom váš čtyřnohý kamarád doopravdy je a taky se mu dostane včasné pomoci.

Také je velmi důležité zařadit do stravy psa nějaké doplňky, vitamíny a hlavně kloubní výživy. Správný druh vám poradí veterinář, případně stačí prostudovat nabídku doplňků stravy určených na pohybový aparát a poté už podle popisu a recenzí vyberete ten, který nejlépe odpovídá potřebám vašeho pejska.

Jako prevenci proti chladu doporučujeme například psí bundičky a abyste předešli špatnému vedení na vodítku, volte místo jednoduchého obojku raději postroj, který drží psí tělíčko ve správném postavení.