Cestování se psem

Pokud máte pejska, tak jste se nejspíše setkali s tím, že čas od času musíte dojet například k veterináři. Jedná-li se o výjimečnou cestu, nemusíte nic speciálního řešit, dejte si pozor jen na bezpečnost, o které se v našem článku také dočtete více.

Jestliže jste ale cestovatelé a výletníci, bude s vámi pejsek muset absolvovat mnohem více cest různorodými dopravními prostředky. Jak je to při cestování se psem vlakem? A jak to udělat, aby bylo cestování autem pro všechny příjemné? Čtěte dál naše tipy v tomto článku.

Cestování se psem autem

Pro cestování psa v autě neexistuje přesná specifikace dle zákona, jak psa převážet. Hovoří se především o bezpečnosti, kterou určitě nezajistíte, pokud s vámi pejsek bude cestovat vpředu nebo dokonce pod nohama řidiče. Za takové chování by vám policie mohla uložit pokutu až 2 000 Kč.

pes-v-aute

Jak tedy na správné a bezpečné cestování autem?

Psa můžete vézt na zadní sedačce v autosedačce pro psy, která se stane i pohodlným pelíškem. Také můžete využít bezpečnostní pásy, které protáhnete ochranným potahem a pejsek tak může být také pohodlně s vámi v autě.

Nejbezpečnější pro vás i vašeho psa bude, pokud jej oddělíte do zavazadlového prostoru sítí nebo mříží. V kufru auta můžete vytvořit pohodlné místečko, které si váš hafan oblíbí a na cestování se určitě zvykne. 

Další způsob přepravy je vozík, který funguje jako přívěs za auto. Vozík je vhodnější pro majitele s více psy. Většina vozíků má totiž dvě komory, díky kterým umožňuje přepravu více než jednomu psovi.  

Na výlet se psem vlakem

Ani vlaku se nemusíte bát, pokud jste se rozhodli vzít s sebou na cesty svého chlupatého kamaráda. Na rozdíl od auta se ve vlaku pejskům nedělá špatně, můžete se psovi věnovat a odpočinete si.

Na druhou stranu musíte dodržovat přísnější pravidla, která se liší společnost od společnosti. Jediné, co mají všechny společnosti stejné je, že není žádný problém přepravit asistenčního psa - a to zdarma. Pojďme se tedy na jednotlivé případy podívat podrobněji.

České dráhy a pes

Pes musí být umístěn buď v přepravce s nepropustným dnem (do velikosti schrány 90 x 60 x 40 cm jede pes zdarma) nebo být neustále na krátkém vodítku a mít nasazený náhubek. A kolik taková přeprava psa stojí? Cena se vypočítává z ujetých kilometrů - tedy pro 1 - 50 km dlouhou cestu si připravte 15 Kč za svého pejska. 

RegioJet a pes

Spoje kategorie RJ přepraví zvíře pouze v uzavřené přepravce s nepropustným dnem. Co se týče ostatních vlaků kategorie R, tak psa, který se vejde do přepravky do velikosti spoluzavadla přepravíte zdarma. Psa, který bude na vodítku a bude mít nasazený náhubek, můžete přepravit za poplatek 30 Kč.

Leoexpress a pes

Pejska můžete přepravit jen pokud se vejde do schránky nebo tašky s nepropustným dnem o rozměrech maximálně 40 x 50 x 50 cm. Rezervovat si speciální místo pro svého psa nemusíte. Schránka o předepsaných rozměrech se vejde pod každé sedadlo.

Se psem autobusem

Cestování autobusem se psem se opět liší dopravce od dopravce. Například RegioJet přepravuje zdarma drobné psy v přepravkách po celé ČR i Slovensku. Se psem se můžete s tímto přepravcem vydat i do zahraničí. Ale pozor! Jen na vybraných linkách a s pejsky do 10 kg, kteří opět musí být umístěni v přepravce s nepropustným dnem.

Přepravce Arriva nezaručuje, že bude pro vašeho psa v autobuse místo. Pokud bude vyčerpaná kapacita (již bude v autobuse kočárek nebo další pes), tak vás řidič nemusí do spoje přijmout. Každopádně platí stejná pravidla - pes by měl být nejlépe v přepravce s nepropustným dnem nebo na krátkém vodítku s náhubkem.

pes-v-autobuse

Pes v letadle

Cestování letadlem se psem není pro každého. Detailně jsme vše probrali v našem článku Cestujeme se psem letadlem, který si můžete pročíst a zjistit, zda je takové cestování pro vás to pravé. 

Obecně - menší psy s sebou můžete mít za určitých podmínek na palubě, větší už musí cestu absolvovat v zavazadlovém prostoru. Proto pečlivě zvažte, zda je opravdu nutné, aby s vámi pes cestoval. Samozřejmostí je to při stěhování nebo při dlouhodobém pobytu v zahraničí. 

 

Věříme, že jsme vám základním přehledem o cestování se psem udělali radost a těšit se můžete na další články plné tipů, kam se psem na výlet!