Poznejte nádherné Slovinsko i s vaším psem

Kam ve Slovinsku se psem

Slovinsko je jedna z mnoha zemí, které jsou pejskům nakloněny. Lidé jsou tu přívětiví, mají psy v lásce a i vašeho mazlíčka určitě rádi uvidí. Nemusíte se bát ani toulavých psů, jelikož těch je ve Slovinsku minimum.

Se svým čtyřnohým kamarádem se tu můžete ubytovat v řadě hotelů, kempů, farem a dokonce se s ním dostanete i do některých restaurací a na památky. Vždy je však nutné dodržovat pravidla místních a pečlivě si rozmyslet, jestli zrovna váš pejsek takovou cestu zvládne a bude se chovat jak má. 

slovinsko-se-psem

Slovinsko je země ideální pro túry v horách. Jediný problém se zdoláváním takových tras je, že jsou často plné různých řetězových mostů a žebříků, takže pokud nechcete psa nosit v batohu, je dobré se takovým stezkám vyhnout. Jestliže jste majiteli malého plemena, můžete v takových případech využít naše praktické tašky pro psy.

Kromě hor nabízí Slovinsko i krásné pláže. Obecně platí pravidlo, že kde není koupání psů vysloveně zakázáno, tam je většinou povoleno. Vaši čtyřnozí kamarádi by se neměli koupat například na veřejných plážích kempů a na příměstských plážích. Jinak se ale nebojte na pláž se psem zavítat, ať už je plavec nebo neplavec určitě si s vámi vodu a sluníčko užije.

lublan-slovinsko

Krásná je také slovinská metropole Lublaň. Běžně se po městě prochází místní i turisté se psi, a mazlíčci polehávají i v kavárnách a restauracích. 

Mezi největší slovinské atrakce však patří krápníkové jeskyně. Tam bohužel psi nesmí, ale existují alternativy. Postojna jama nabízí kotce, kde můžete mazlíčka při návštěvě jeskyní nechat. Výbornou alternativou je také krajinný park Rakov Škocjan - zde si můžete užít krasovou krajinu i se svým mazlíčkem.

Podmínky pro vstup se psem

Stejně jako při cestování do dalších zemí EU tak i při vycestování do Slovinska musí váš pejsek splňovat několik určitých podmínek.  

  • Čip

Pejsek by měl být řádně očipován nebo by měl mít viditelné tetování, u kterého řádně prokážete, že bylo provedené před červencem roku 2011.

  • Max 5 mazlíčků na osobu

Podle pravidel EU smí jednoho majitele doprovázet maximálně 5 zvířat, která jsou na něj napsaná.

  • Očkování 

Je další povinností pro cestování do zahraničí. Psi starší 12 týdnů musí mít platné očkování proti vzteklině. Pokud se jednalo o jeho první očkování, může pes cestovat nejdříve 21 dní od vakcinace. (Neplatí pokud se jednalo o několikáté přeočkování)

  • Pas
    Stejně jako vy i váš pes musí být vybaven pasem.Tento pas je platný mezinárodně a je v něm uveden majitel psa, číslo čipu, očkování a případně další zdravotní dokumentace. Pokud pejska doprovází někdo jiný než jeho majitel, musí mít u sebe písemné zmocnění majitele.
     

Tipy na nejkrásnější výlety

  • Bled a Vintgar
    Ve Slovinsku určitě stojí za to navštívit Bledské jezero a soutěsku Vintgar. Jezero Bled by měl vidět každý turista. V sezóně je zde sice opravdu hodně lidí, ale zase na druhou stranu je to příjemná procházka okolo jezera a terén, který zvládne i váš pejsek. Psi mají také povolen vstup i do soutěsky Vintgar.

bled-jezero-slovinsko

 

  • Bohinjské jezero a hora Vogel
    V Julských Alpách určitě stojí za to navštívit i Bohinjské jezero. Můžete se totiž ubytovat například v kempu Zlatorog, který je pro pejsky zcela zdarma. Pokud se rozhodnete vypravit pod horu Vogel, můžete jet lanovkou, i s vaším mazlíčkem! Pejsek pouze musí mít náhubek.
  • Ankaran - pláž přístupná psům
    Jedním z míst ideálních ke koupání i s pejskem je právě pláž Ankaran, ležící na špičce mysu Debeli rtič. Psi jsou tu vítáni a zažijete tu pohodu na slunečném pobřeží. Otevře se vám i výhled na Terstský záliv a při jasném počasí můžete z útesů pozorovat Triglav, nejvyšší horu Slovinska.
  • Parky Tivoli a Golovec
    Pokud se budete chtít podívat do města, ale nestojíte přímo o rozpálené náměstí, Lublaň nabízí příjemné parky Tivoli a Rožnik, kde se můžete normálně se psem na vodítku pohybovat. V parku Rožnik stojí kostelík a příjemná restaurace, kterou určitě ocení každý návštěvník. Dalším skvělým lesoparkem je Golovec, kde se můžete také se psem hodiny pohybovat po lesních cestách.

Kudy jet autem z ČR

Vyrazit na Slovinsko autem je asi nejpohodlnější způsob dopravy. Vzdušnou čarou je Slovinsko od ČR vzdálené přibližně 400 km, cesta vám tedy zabere pouze několik hodin. I váš pejsek ocení pohodlné cestování autem. Určitě stojí za to si auto vybavit potahy nebo psí dekou, pokud nechcete mít na sedačkách chloupky a škrábance od drápků. Podívejte se na naši nabídku vybavení pro cestování se psem.

Pokud jedete z Prahy a z Čech
Nejlepší je vydat se jižní cestou po silnici I/3 na České Budějovice a Linec. Potom začíná rakouská dálniční síť, po které budete pokračovat a to konkrétně na dálnici A1 na Salzburg a odsud na A10 na Villach. Budete potřebovat Rakouskou dálniční známku, ta stojí na 10 dní 9,90 €. Na dálnici A10 je ještě nutné zaplatit mýto 13,50 € kvůli průjezdu tunelem Katschberg. 

Slovinsko s Rakouskem spojuje tunel Karavanky, podle stejnojmenného pohoří. Za průjezd tímto tunelem zaplatíte 7,80 €. Hned po výjezdu z tunelu začíná slovinská dálnice, také zpoplatněná. Slovinskou známku je doporučeno koupit předem online, na 7 dní stojí 15 - 30 € podle velikosti vozidla. 

Pokud se chcete tunelu Karavanky vyhnout, je možné od Villachu pokračovat po A2 a dálnici na sjezdu 353 opustit. Pak pouze pokračujete podle ukazatelů přes Wurzenpass do Slovinska. Zde pak přes Kranjskou Goru můžete snadno dojet až na Bled, proto je tato varianta ideální když cestujete do Julských Alp.

Od Lince se můžete také vydat po rakouské dálnici A9 do Grazu, opět průjezdem přes dva tunely. Dohromady zaplatíte 17 €, do Slovinska se dostanete po dálnici A1, která vede přes Maribor a Celje směrem do Lublaně.

Pokud jedete z Brna a z Moravy

Z Moravy se do Slovinska nejsnáze dostanete přes Vídeň a pak po A2, kde nejsou žádné zpoplatněné tunely, platíte tedy pouze za dálniční známku. Dálnice vás dovede až do Grazu odkud pojedete po A9 až k hraničnímu přechodu Šentilj a dál po A1 (do Lublaně)

Další varianta je pokračovat do Julských Alp a dál po rakouské dálnici A2 na Klagenfurt a Villach - využít tedy tunel Karavanky, nebo sjet z dálnice už na sjezdu 305 a pokračovat přes sedlo Ljubelj do Slovinska - tím se tunelu úplně vyhnete.

Ať už se vydáte do Slovinska, Itálie, Chorvatska nebo do jiné země, když vás doprovází váš čtyřnohý kamarád, je všude krásně.

Věříme, že si tuto dovolenou s vaším pejskem náramně užijete!