Kamarád pro děti i hlídač - to je chodský pes!

Chodští  psi jsou aktivní jedinci s vysokou mírou poslušnosti a schopností podstoupit výcvik. Jsou vázáni na členy rodiny, tolerantní a trpěliví vůči dětem. S cizími lidmi však zachází s rezervou, jsou odolní a ostražití.

Odkud pochází?

Český chodský pes je plemeno, které bylo v minulosti spjato s ochranou a hlídáním důležitých cest mezi Čechami a Německem.  Rodokmen chodského psa sahá až do 14. století, kdy král Jan Lucemburský udělil Chodovu privilegia související s jejich tradičním zaměstnáním, tj. hlídání hranic mezi Čechami a Bavorskem. Kromě strážní funkce pomáhal hlídat a stádovat ovce. 

 

Prvními chovateli chodských psů byli členové rodu Sutéků, kteří jsou v pramenech zmiňováni již v 16. století. Bohužel z neznámých důvodů později chov přestal existovat a toto plemeno bylo po mnoho století zapomenuto. Zájem o chodského psa začal opět v 19. století, kdy se české vědomí začalo znovu probouzet.

 

Začátek 20. století je prvním vážným pokusem o oživení plemene chodského psa, bohužel jeho zastánci opětovného chovu vlastně nevěděli, jak předek vlastně vůbec vypadal. Na základě starých rytin a popisů bylo spářeno několik podobného typů, což velmi zúžilo genetický základ plemene. Navzdory obtížím a nedostatku údajů o předcích chodského psa bylo plemeno znovu obnoveno. Obnovení plemene nebylo nic jednoduchého. Podařilo se tak v roce 1985, kdy se narodil první vrh štěňat. Chodští psi se poprvé převedli široké veřejnosti na brněnské výstavě v roce 1987. 

chodsky-pes

Hodí se k vám toto plemeno? 

Psi tohoto plemene se budou hodit i pro lidi, kteří nemají předchozí zkušenosti s výcvikem psů. Je třeba myslet na to, že se jedná o psy, kteří svou rodinu milují a jsou neradi sami. Pokud ho necháte doma dlouhé hodiny, nebude rád, a možná vám připraví i nemilé překvapení. Chodský pes se proto nedoporučuje pro zaneprázdněné lidi. Vyžaduje velkou dávku pozornosti a dlouhých procházek.

 

Chodský pes je příkladem vynikajícího hlídacího psa, který drží ochranu nad svými blízkými. Zároveň je ideální jako tzv. pracovní pes, který vyžaduje dlouhý a intenzivní výcvik. Středně velká stavba těla a nadání k tréninku předurčují toto plemeno k roli záchranářského psa, což je užitečné zejména v horských podmínkách nebo v lavinách. 

Skvělý pes do rodiny i k práci

Chodský pes je středně velký hafan s charakteristickou, mírně protáhlou postavou. Má dlouhou srst s dlouhou podsadou, která dává psovi objem a odolává povětrnostním podmínkám. Stavba těla je vyvážená a harmonická. Exempláře tohoto plemene se vyznačují mírně zkosenou pánví, špičatýma ušima a podlouhlými zády.

Jejich způsob pohybu je lehký, volný a plný radosti. Jejich charakter je často popisován jako spontánní a neagresivní. Typickým chováním českého ovčáka je pozitivní přístup k rodině a zejména dobré vztahy s dětmi podobně jako u zlatého retrívra. Ve vztahu k cizím lidem udržuje odstup a klid, i když v případě nebezpečí pro lidi nebo majetek se může chovat až agresivně.

Pokud uvažujete o dokonalém hlídacím psovi, pak je chodský pes ten pravý pro vás! Jedná se o to sociální psi, kteří s vámi rádi budou absolvovat i výcvik. Od přírody jsou poslušní a učenlivý. Navzdory své mírné povaze je toto psí plemeno strážným psem - jeho dokonalý čich, vrozená odvaha a bdělost jsou neocenitelnou výhodou.