Čokoláda i avokádo mohou psovi způsobit problémy

Psi mají úplně jinou trávicí soustavu než my, a to, co chutná nám, může být pro psy nebezpečné. Takový kousek čokolády nebo avokáda může pejskovi udělat opravdu špatně. 

Víte, co by váš pes neměl jíst?

Zde je stručný výčet potravin, které byste měli uchovávat mimo dosah vašich pejsků:

  • mléko
  • káva
  • čokoláda
  • alkohol
  • hroznové víno a rozinky
  • cibule a česnek
  • rebarbora
  • brambory (syrové)
  • kroupy, zrní
  • chléb
  • vitamíny určené pro lidi
  • houby

Pokud máte podezření, že váš pes mohl sníst něco, co by neměl, poraďte se co nejdříve s veterinářem.  

Vybrali jsme pro vás 5 nebezpečných potravin, které by se do jídelníčků našich psů rozhodně neměly dostat.

5 nebezpečných potravin pro psy

  • Čokoláda a kakao 

Příkladem je čokoláda a kakao, které obsahují teobromin, který je pro psy toxický. Způsobuje mimo jiné zrychlení srdeční frekvence, vazodilataci a uvolnění hladkého svalstva. Theobromin se z těla vylučuje velmi pomalu, nejvyšší koncentrace theobrominu se nachází v tmavé čokoládě nebo kakau.

Příznaky otravy theobrominem se mohou objevit již 1 hodinu po konzumaci čokolády nebo kakaa. V některých případech může dojít k poškození ledvin, komatu a případně i ke smrti psa, což může nastat již za 6 - 15 hodin po požití čokolády

Stojí za to vědět, že kofein obsažený v čokoládě zhoršuje příznaky otravy. Kofein je sám o sobě pro psa nebezpečnou látkou. Může způsobit fibrilaci srdečních komor, arytmii a v extrémních případech dokonce smrt psa v důsledku ochrnutí dýchacího ústrojí. Proto stojí za to vyhnout se kávě, coca cole, čaji, energetickým nápojům a nedávat je psům.

cokolada-pes

 

  • Avokádo 

Toto ovoce obsahuje látku zvanou persin, která je pro zvířata vysoce jedovatá. Pokud ho pes sní, můžete pozorovat zvracení a průjem. Konzumace persinu může vést k zánětu mléčné žlázy, poškození srdečního svalu a dokonce k poruchám oběhu a dýchání. Tato nebezpečná chemická sloučenina obsažená v avokádu je velmi nebezpečná nejen pro psy, ale také pro koně, krávy, králíky, ptáky a ryby.

  • Cibule a česnek

Cibule je pro psa jednou z nejjedovatějších potravin, je toxická, ať už syrová, vařená nebo sušená. Po její konzumaci se v trávicím traktu psa uvolňují toxické disulfidy se silným oxidačním účinkem. Jejich toxický účinek spočívá ve zničení normální struktury červených krvinek, což může vést k anémii. K otravě může dojít po požití 5 - 10 gramů čerstvé cibule na kg tělesné hmotnosti psa.

Česnek má antibakteriální účinek a používá se v mnoha veterinárních přípravcích a krmivech pro psy. Pozor ale na množství! Předávkování česnekem může vést k otravě disulfidem. Toxická dávka je přibližně 5 gramů česneku na 1 kg tělesné hmotnosti psa. 

cibule-cesnek-pes 

  • Makadamové ořechy 

Makadamové ořechy jsou pro psy vysoce jedovaté! Zatímco arašídy nepředstavují takovou hrozbu pro vaše čtyřnohé kamarády, makadamové ořechy mohou způsobit problémy s pohybem zvířete a vést k poškození svalové, nervové a zažívací soustavy.

  • Koření

Jejich konzumace psem může vést k vážným poruchám. Nedoporučuje se dávat vašim domácím mazlíčkům jakýkoliv druh koření - bez ohledu na druh aroma a stupeň kořenitosti. Je povoleno používat pouze sůl v malém množství.

A co by tedy mělo obsahovat krmivo pro vašeho psího miláčka?

Co by nemělo chybět v psí misce?

Krmivo je základem zdraví a potěšení vašeho psa - zlepšuje váš vzájemný vztah a hlavně dodává psovi potřebnou energii a sílu do života. Aby krmivo plnilo svou roli, mělo by být vyvážené a obsahovat ingredience, které pes potřebuje. A to bílkoviny, sacharidy, vitamíny, mikro a makroelementy.

Vybrat to správné krmivo je někdy pěkný oříšek. Každému psovi vyhovuje trochu jiný typ krmiva. Poraďte se tedy se zkušenějšími pejskaři nebo chovatelem, od kterého psa máte. Na trhu je obrovský výběr specializovaných krmiv pro psy, která obsahují potřebné živiny ve správném množství. 

Přečtěte si pečlivě složení a výživové hodnoty krmiva. Podle pořadí, v jakém jsou složky uvedené poznáte i jednotlivé poměry.

Doporučení pro vás

Nedávejte svému psovi krmivo, které není určeno pro zvířata. A rozhodně ho nekrmte zbytky od svého stolu. Neustálé překrmování psa zbytky může vést nejen k obezitě a poruchám trávicího systému, ale také k vážným chorobám a otravám

Bakteriální flóra trávicího traktu psa je jiná než u lidí a některé zdánlivě bezpečné potravinové produkty mohou způsobit nežádoucí reakci. Stojí za to zjistit, co pes nemůže jíst a co je pro něj na seznamu zakázaných produktů, aby se zabránilo následkům.