Zlatý retrívr - pohodový parťák do rodiny

Zlatý retrívr je zařazen do skupiny retrívrů, tj. psů, kteří hledají a získávají zvěř (kachny a jiné ptactvo). Ne každý ví, odkud pochází toto psí plemeno. Zveme vás ke čtení našeho článku, kde se vám pokusíme přiblížit informace ohledně tohoto sympatického plemene.

Historie plemene

Počátky plemene Zlatého retrívra sahají do druhé poloviny 19. století. Za prvního chovatele je považován skotský lord z Tweedmouthu, který vlastnil pozemky v blízkosti Loch Ness a toužil po loveckém psovi hezkého vzhledu a navíc s dobrými vlastnostmi.

Předkem plemene Zlatého retrívra je světlý pes Nousa, původ tohoto psa není zcela potvrzen. Existuje však teorie, že v roce 1864 Sir Dudley Marjoribanks (později byl jmenován prvním pánem Tweedmouthu) koupil psa od místního ševce v Brightonu. Jméno, které dostal pes Nous, znamenalo “moudrost”. Pes byl jediným žlutým štěnětem ve vrhu Black Wavy Coat Retrievers. Byl prostě úžasný, měl žlutou zvlněnou srst a mimořádně ostrý pohled. Kromě toho byl Nous vynikající plavec a byl skvělý v terénu.

Lord Tweedmouth ho spojil s fenkou jménem Bella plemene tweedský vodní španěl. Lord byl velmi pečlivý a vše si pečlivě zaznamenával. Podle záznamů vedených lordem Tweedmouthem přispěli k původu plemene již vyhynulý tweedský vodní španěl a irský setr. Výběr týkající se žlutých retrívrů s dlouhou vlnitou srstí byl proveden kvůli stavbě, barvě a užitečnosti. Plemenné knihy prvních vrhů vedených lordem Tweedmouthem byly věnovány anglickému Kennel Clubu a sdružení je oficiálně uznalo jako důkaz původu plemene zlatý retrívr.

V roce 1911 byl založen první chovatelský klub. Postupem času se psi začali nazývat žlutými nebo zlatými retrívry. Psi se jménem zlatý retrívr byli oficiálně uznáni v roce 1920.

Od roku 1921 se populace psů tohoto plemene zvyšovala. V roce 1925 bylo v Kennel Clubu zaregistrováno 375 zlatých retrívrů, v roce 1939 jich bylo již 1073 a  v roce 1997 přes 11 000.

A jak vypadá zlatý retrívr dnes? Tajemství popularity tohoto plemene spočívá nejen v jeho okouzlující vzhledu, ale i přátelské povaze.

Nepřehlédnutelní krasavci

Tento středně velký pes má harmonickou proporcionální stavbu těla. Jeho tvarovaná lebka s výrazným nosem a tmavýma očima mu dává typický jemný a přátelský vzhled. Díky silným svalům a kostem se jedná o odolná a aktivní zvířata.

Psi dosahují v kohoutku výšky 56 - 61 cm, feny 51 - 56 cm. Hmotnost se liší podle velikosti a pohlaví, ale pohybuje se mezi 30 - 40 kg. Zlatá středně dlouhá srst je hladká nebo mírně zvlněná. Díky husté podsadě si na zlatého retrívra nepřijdou ani ty nejsilnější zimní mrazy. Barva srsti může být tmavě zlatá, přes bledý odstín žluté až krémové. Někteří jedinci mají někdy na hrudi bílé náprsenky.

zlaty-retrivr

Mírní a veselí psi

Zlatý retrívr má mírný temperament, veselou povahu, je přátelský a vyrovnaný. Je silně připoután k rodině, neměl by být izolován. Jeho ochota neustále doprovázet majitele a jeho nevázanost může být občas vyčerpávající. Zlatí retrívři jsou ochotni se podvolit, zatímco feny jsou obvykle klidnější a více se zaměřují na spolupráci se svým psovodem, psi jsou zase sebevědomější, a proto jsou někdy tvrdohlavější. 

 

Zlatý retrívr je aktivní, vytrvalý a energický pes. Vyžaduje hodně cvičení, ale intenzivní trénink by neměl být zahájen příliš brzy. Dospělý pes by měl trávit minimálně dvě hodiny denně aktivním pohybem na procházkách v kombinaci s cvičením a následnými povely.

 

A co teprve voda, ta je pro toto psí plemeno zlatým hřebem výletu - každé jezero, řeku nebo kaluž bude považovat za ideální místo ke koupání bez ohledu na počasí a roční období. 

Pro koho je zlatý retrívr vhodný?

Zlatí retrívři jsou považováni za vynikající společníky pro děti, tudíž jsou ideální jako rodinní psi. 

Pokud hledáte dobrého hlídacího psa, není zlatý retrívr tím nejvhodnějším kandidátem. Srdečně totiž přivítá takřka každého, kdo k vám domů přijde. Také není vhodný jako pes do uzavřeného kotce. Pokud bude toto psí plemeno oddělené od členů rodiny, bude nešťastný a frustrovaný. Obecně dobře vychází s ostatními psy a domácími zvířaty.

Myslivci oceňují zlatého retrívra pro jeho šikovnost a ochotu pracovat. Je také skvělý stopař. Zlatí retrívři jsou v dnešní době většinou společenskými psy, ale jejich rychlost učení, přesnost a vynikající paměť se používají v mnoha oblastech.

Pracují také jako záchranářští psi. Jsou také vhodní pro psí terapie, vedou nevidomé, pomáhají postiženým, cítí pokles hladiny cukru v krvi nebo varují pacienty s epilepsií před blížícím se záchvatem.

V České republice je zlatý retrívr populární, mnoho z vás si toto plemeno doslova zamilovalo. Pokud jste také jeho velkým fanouškem, teď víte, odkud tito psi pocházejí, jaké mají kořeny a jaký je jejich příběh.