Na co si dát v létě pozor při péči o psy

Horké letní počasí je někdy pro naše pejsky velmi náročné. Na co si dát v létě pozor při péči o naše čtyřnohé přátele a jak jim vytvořit ty nejlepší podmínky, se dozvíte v tomto článku.

V některých letních dnech stoupají rysky na teploměrech nadmíru vysoko, a i když to nám - majitelům psů může za příznivých podmínek vyhovovat, naši věrní čtyřnozí přátelé to mohou cítit právě naopak. Je třeba si uvědomit velmi důležitou věc - jsme to my, lidé, kdo pejskům vytváří ony podmínky.

Přístup k vodě a chladu

Jeden z nejdůležitějších faktorů, který má na pejska v horkých dnech opravdu velký vliv, je pitný režim. Náš psí přítel potřebuje stejně jako my vždy čerstvou, čistou a chladnou vodu, která ho osvěží. Pokud je pejsek uvnitř v domě či bytě, není problém misku s vodou umístit někam, kde na ni sluneční paprsky nemohou. Venku je vhodné misku pro pejska umístit mimo dosah slunečních paprsků někam do stínu tak, aby se náš čtyřnohý miláček vždy mohl v klidu osvěžit.

Umožněním dodržování pitného režimu psa u něj můžeme předejít nebezpečnému přehřátí. Pejska však samozřejmě nemůžeme do pití nutit. Sám nejlépe ví, kdy se potřebuje napít. je však důležité mu to umožnit - a to jak na procházce, tak doma. Zamezíme tak případné dehydrataci a zajistíme mu potřebné osvěžení. Není také vhodné, abychom ho nechávali pít z kaluží či jiných stojatých vod, protože tak zvýšíme možnost nechtěné bakteriální infekce.

Rozhodně poskytněte svému psovi chladné a zastíněné místo, obzvlášť pokud je na zahradě. Ujistěte se, že má útočiště ve stínu, kde se může zchladit.

Pokud se chystáte na procházku, nezapomeňte na cestovní láhev s vodou. Doporučujeme také změnit čas procházek na ráno nebo večer, kdy teploty nejsou tak vysoké.

pes-pitny-rezim

Koupání psů

Koupání se psem je ideálně způsob, jak v létě osvěžit sebe i svého čtyřnohého miláčka – můžete se koupat v potoce, rybníce nebo bazénu. Není vhodné našeho čtyřnohého miláčka do koupání nutit. Ať se rozhodne sám, zda se rozeběhne “vycachtat do potoka” nebo si zaplave pro klacek do půlky rybníka, aby ho mohl rychle vrátit svému páníčkovi. Tím, že bychom jej do vody nutili, by mohl přijít k panické hrůze z koupání a zbavoval by se jí pak jen velmi těžko.

Nemáme-li možnost jít pejska vykoupat, je na místě jej alespoň polévat na zátylku a hřbetě chladnou vodou, abychom jej osvěžili. Špatnou alternativou není ani káď nebo kýbl napuštěný vodou, mnozí pejsci si takto rádi chladí packy či dokonce pod vodu noří celou hlavu. Existují také speciální bazény pro psy.

Správná péče o srst může v horku ulevit

Psí srst hraje důležitou roli - chrání před mrazem v zimě a před sluncem v létě. Pes by měl být důkladně vyčesán, aby se zbavil zhutněné nebo mrtvé podsady. Správně udržovaná srst plní svou roli a izoluje teplo od těla. 

 

Pokud váš mazlíček patří k jednomu z bezsrstých plemen, nezapomeňte chránit jeho pokožku před UV zářením například speciální krémem s filtrem pro zvířata. Také stojí za to postarat se o jemnou pokožku na tlapkách, která může být spálená od horkého asfaltu.

Cestování se psy

Další riziko v horkých dnech představuje cestování se psem. Pokud s nimi cestujeme dopravními prostředky, je nezbytné myslet na to, aby nedošlo k přehřátí pejska a zároveň, aby vnitřní teplota ve vozidle nebyla o více než 7°C nižší než venku. Na cestách, obzvláště na těch dlouhých, je třeba vždy pravidelně dávat našim zvířátkům k dispozici chladnou vodu.

Ideální na cesty je miska pro psy RoadFresher - voda se z misky v autě nerozlije a navíc ji můžete upevnit pomocí suchých zipů. Také by neměli být vystaveni silnému průvanu, aby je nepostihl zánět uší či očí.

Pokud vozidlo opouštíme - jdeme na nákup nebo si něco potřebujeme rychle vyřídit, NIKDY v něm nenecháváme pejska zavřeného, vnitřní teplota má za horkého počasí tendenci stoupat až na dvojnásobek té venkovní, což by bylo pro našeho čtyřnohého člena rodiny vysoce nebezpečnéExistují také speciální chladicí podložky, které se při kontaktu se zvířetem zaktivují a pomáhají mu tak snášet nadmíru teplé počasí. 

Pejsci disponují minimem potních žláz, proto se chladí pomocí zrychleného dechu, slin a pacek. Jejich kožich jim mnohdy k udržování tepla ještě napomáhá, proto je nutné myslet na to, že pejsci vedra snáší ještě mnohem hůře než lidé. Vciťme se tedy do našich věrných přátel a vytvořme jim ideální podmínky pro horké dny.

Využijte pomůcky pro ochlazení

Pokud chceme psa ochladit, jsou dobré speciální chladící podložky. Zajímavým řešením jsou také chladící límce. Chladící účinek trvá až tři dny. Límec má gelovou vložku, která zadržuje vodu. Postupně se uvolňuje odpařováním, které má chladící účinek.

 

Chladící vesta bude ideální na procházky v horkých dnech. Vesta by měla být předem namočená ve studené vodě, jemně vyždímaná a nasazená na psa. Můžete ji použít opakovaně po ochlazení ve vodě nebo jednoduše nalít studenou vodu z láhve při chůzi, když je vesta suchá.

 

A jaký je nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak svého psa ochladit v horku?

  • Vše, co potřebujete, je ručník navlhčený studenou vodou na zátylku nebo na podlaze, na který si může pes lehnout.
  • Můžete psa také postříkat vodou ze zahradní hadice - většina psů to bere také jako skvělou formu zábavy!
  • Na trhu je mnoho dalších chladících pomůcek - chladící hračky a dokonce i zmrzlina pro psa.

Víte, jaké jsou příznaky úpalu a jak pomoci vašemu pejskovi?


pes-a-voda

Jak poznat úpal u psa? 

Zdravý pes, v závislosti na plemeni a věku, by měl mít tělesnou teplotu 37,5 až 39,5 °C. Pokud teplota psa, přesáhne 40,5 °C můžeme hovořit o úpalu.

Mezi příznaky úpalu patří: nadměrné lapání po dechu, slintání, zvýšená vnitřní tělesná teplota, zvýšená srdeční frekvence, zvracení průjem, ztráta chuti k jídlu, letargie, potíže s udržováním rovnováhy, porucha nebo ztráta vědomí. Uvedené příznaky jsou zcela nespecifické a mohou také doprovázet další nemoci.

Pokud máte podezření na úpal, přemístěte psa do chladného stinného prostoru a pokuste se postupně snižovat teplotu pomocí chladných obkladů. Psi ztrácejí nejvíce tepla ústy. Neměli byste však psa pokropit studenou vodou nebo na něj dát přímo led - mohlo by dojít k tepelnému šoku. Svého psího parťáka byste měli okamžitě odvézt k veterináři za účelem odborné pomoci.

Pamatujte, že teplo nepůsobí jen na nás, ale také na naše domácí mazlíčky. Psi, narozdíl od lidí, se téměř nepotí a snaží se velké množství tepla zbavit pomocí rychlých a mělkých dechů. V horkém počasí to však bohužel nemusí stačit. Nezapomeňte proto vždy pamatovat na to, jak svého psa v horkém dni ochladit. A jak si poradíte se svým čtyřnohým parťákem v horkých dnech vy? Podělte se o své zkušenosti!