Jaké doplňky psi potřebují? Zaměřte se na klouby a imunitu.

Co může psovi ve stravě chybět?

Základními složkami potravy jsou tuky, cukry, bílkoviny, minerální látky, vitamíny a samozřejmě voda.Bílkoviny jsou základní stavební složkou organismu, takže se při jejich deficitu zpomaluje růst, dochází k zakrslosti, zhoršení imunity, atrofii svalstva, zhoršení kvality srsti a ke spoustě dalším problémům.

doplnky-stravy

Tuky jsou pro pejska především zdrojem energie a pomáhají absorbovat vitamíny A, D, E, K. Při nedostatku tuků může docházet právě k nedostatečnému vstřebávání těchto vitamínů a pejsek může pociťovat silnou únavu. Deficit se odráží i na kvalitě psí srsti a na jeho kůži.

Cukry neboli sacharidy se dělí na monosacharidy, disacharidy a polysacharidy, které jsou pro psa nejdůležitější. Mezi nejznámější polysacharidy patří vláknina a škrob, podporující střeva a trávení. Hodně vlákniny obsahuje zelenina, nejvíce obyčejná mrkev - tu můžete podávat pejskovi syrovou. 

Minerální látky 

  • vápník a fosfor - stavební jednotky svalů, kostí a kolubů
  • draslík - zajišťuje svalový metabolismus a přenos nervových vzruchů
  • sodík a chlór - udržování rovnováhy tekutin v těle, je potřeba pouze minimum, nadbytek škodí
  • hořčík - funkce srdce
  • železo - deficit se projevuje únavou a snížením imunity
  • měď- deficit se projevuje poruchami ve stavbě kostí
  • zinek- podpora vstřebávání železa, proti infekčním chorobám, onemocněním kůže, zbytnění prostaty
  • jód - stavební prvek hormonů štítné žlázy
  • selen - detoxikační účinky

Vitamíny dělíme na vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a vitamíny rozpustné ve vodě (C a všechny vitamíny skupiny B) - z nich si tělo neumí vytvořit zásoby a je potřeba jejich denní přísun. 

  • B1 - fungování nervové soustavy
  • B2 - funkce nervové soustavy, oka, žláz
  • B5 - nedostatek se projevuje záněty a zhrubnutím kůže
  • B6 - obranyschopnost organismu
  • biotin - lesklá a kvalitní srst
  • C - odolnost organismu proti nemocem (nachlazení), činnost střev a žaludku
  • A - nedostatek se projevuje neplodností, zpomalením růstu, slabostí svalů
  • D - při nedostatku dochází u mláďat ke křivici, u dospělých k měknutí kostí
  • E - při nedostatku dochází k poruchám plodnosti, funguje jako antioxidant
  • F - nedostatek má za následek ukládání tuku v játrech a ledvinách, také kožní problémy
  • K - srážlivost krve

Jak poznáme deficit? 

Občas můžete přistihnout svého pejska, jak žere trávu nebo olizuje podlahu či kamení. Někteří pejsci mohou dokonce pozřít své nebo cizí výkaly. Proč? Nejčastěji tomu tak bývá, když pejskovi ve stravě něco chybí.

Pokud váš pes občas žere trávu, ale není to častým zvykem, nemusíte se nijak alarmovat. Zpozorněte, až když se pojídání zeleně stupňuje a opakuje. Psi to dělají z různých důvodů. Často si tím psi doplňují vitamíny a minerální látky, někdy se tak zbavují parazitů, ale může jít také pouze o dlouhodobý zlozvyk. Pes olizující kamínky potřebuje doplnit minerální látky, křemík, vápník

Pokud ovšem pejsek začne pojídat výkaly, chybí mu nejspíš vitamíny a živiny obecně. Na vině však může být i špatná výchova. Výkaly po svých potomcích občas instinktivně požírají feny, tím vlastně po svých potomcích uklízí. Takové chování je potřeba zarazit, protože by se štěňata mohla tomuto zvyku od matky naučit.

Jaké vitamíny a doplňky psovi podávat?

Co přesně váš pejsek potřebuje, určí veterinář. Základním bodem je rozlišovat, zda svého psího miláčka krmíte syrovou stravu, či granulemi. Od toho se pak odvíjí jaké vitamíny a doplňky mu můžete podávat. Další důležitá otázka, kterou budete s veterinářem probírat je ‘’proč chcete psovi doplňky podávat”? Existují totiž různé důvody (zdravotní problémy, pro lepší srst, preventivně..) a tedy i různé podávání vitamínů a doplňků. Preventivně se vitamíny podávají na podzim a na jaře. Doplňkům a vitamínům musíte věnovat zvláštní pozornost především pokud krmíte pejska syrovou stravou. Pak jsou tyto doplňky nezbytné. 

Aby pejsek prospíval a jeho organismus dobře fungoval, potřebuje pro to určité množství různých látek. Jakmile některá z látek v organismu chybí, tělo ji automaticky doplňuje do důležitých orgánů (játra, srdce) a tím pádem ty látky chybí jinde (srst, kosti). Jak poznáte, že pejskovi něco chybí? 

Nejčastější příznaky:

  • nekvalitní srst
  • problémy s reprodukcí
  • alergie a kožní problémy
  • podrážděnost psa
  • problémy se zažíváním

Doplňky stravy se dělí do čtyř základních kategorií:

  1. výživa srsti a kůže
  2. výživa pro klouby
  3. vitamíny a minerály
  4. přípravky pro imunitu

Doplňky pro staré psy

S rostoucím věkem psa se také mění jeho nároky na stravu. Přestože se jeho metabolismus zpomaluje, nároky na minerály, vitamíny a živiny se naopak zvyšují. Starému pejskovi je potřeba upravit jídelníček, rozdělit stravu do menších porcí a kupovat pouze taková krmiva, která jsou lehce stravitelná a zároveň je pes zvládne svým starým chrupem ukousat. 

Ideálním doplňkem pro staré psy jsou přípravky pro podporu pohybového aparátu a také samozřejmě další nutriční doplňky, které pes doposud nepotřeboval. Výborný je například lososový olej

Doplňky pro aktivní psy

V dnešní době existuje celá řada různých psích sportů a způsobů jak zabavit vašeho čtyřnohého kamaráda i vás samotné. Intenzivní pohyb a psí sporty samozřejmě zatěžují psí tělo, proto je třeba dbát na pestrou stravu. Aktivní psi potřebují vysoký přísun živin, je proto dobré zvolit vhodnou stravu a doplňky. Vyrábí se konkrétní doplňky stravy, bohaté na vitamíny a živiny, které váš pejsek potřebuje. 

Doplňky pro štěňata

Do kdy je pejsek ještě štěně se rozlišuje podle velikosti plemene. 

 

štěně

dospělý

senior

malá plemena

do 12 měsíců

do 8 let

od 9 let

střední plemena

do 16 měsíců

do 7 let

od 8 let

velká plemena

do 24 měsíců

do 6 let

od 7-8 let

zdroj: psikrmivoradce.cz/clanky/jak-vybrat-spravne-granule-pro-psa/

Pro štěně je zásadní mateřské mléko. To totiž obsahuje všechny nezbytné živiny potřebné pro správný růst a vývoj. Pro osiřelá štěňátka existují mléčné příkrmy, které obsahují důležité laktobacily, minerální látky a vitamíny. Tyto mléčné příkrmy se hodí také jako doplněk při odstavování štěňat od mateřského mléka. Pokud se štěněti dostává kvalitní plných krmiv, není za běžných okolností potřeba přidávat jiné doplňky a vitamíny. Můžete však s vaším veterinářem prokonzultovat, zda by štěně nepotřebovalo zařadit do stravy zvlášť vápník. Ten je důležitý nejen pro stavbu kostí, ale také pro psí zuby a stavění uší.

Co pro psy na klouby?

Vitamíny a kloubní výživa podporují funkci chrupavek a dodávají jim potřebné látky. U štěňátek podporují růst, ale je potřeba se poradit s veterinářem.

Obecně se kloubní doplňky doporučují spíše velkým plemenům, starším psům nebo pejskům s větší hmotností. U menších plemen se doplňky používají jako sekundární prvek při léčbě různých kloubních onemocnění, jako je například artritida. 

Kloubní přípravky obsahují kolagen, kyselinu hyaluronovou a další prospěšné látky. Existují řada doplňků pro konkrétní zdravotní potíže.