Se psem v karanténě

Současná situace pro nás není příliš radostná. Nadšení jsou ale pejsci, kteří mají kvůli pandemii své páníčky více doma. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří teď nějakou dobu zůstávají doma, možná už nevíte, co se svým pejskem vyvádět. V tomto článku vám poradíme, jak toto období prožít a jaké aktivity vymyslet svému čtyřnohému kamarádovi.

Jste v karanténě?

Pokud jste se vrátili z rizikové země nebo je u vás podezření na kontakt s nakaženým jedincem, měli byste dle nařízení zůstat dva týdny v karanténě. Pokud jste v nařízené karanténě, izolujte se od ostatních členů domácnosti a požádejte je, zda by se o psa mohli nyní starat nějakou dobu oni. Pokud ale žijete sami, zkuste se domluvit s někým ze svých přátel na vyvenčení vašeho hafana. Předání pejska provádějte bezkontaktně, ať zbytečně neohrozíte dalšího člověka.

A jak to udělat, pokud venčení svého psa nemůžete svěřit někomu jinému? Můžete jít ven se psem při podezření na koronavirus? Pokud máte zahradu, je to dobrá zpráva a venčete svého psa jen tam. Pokud ne, tak dle nařízení můžete na nezbytně dlouhou dobu svého psa venčit. Musíte se také pohybovat daleko od lidí a tyto vycházky opravdu minimalizovat. Samozřejmostí je použití ochranných pomůcek (rouška, rukavice).

se-psem-v-karantene

Zodpovědné chování je základ

Zvládnutí celé situace podpoří zodpovědné chování jedinců. Pokud tedy můžete, izolujte se a vyhněte se kontaktům s lidmi, i přesto, že nařízenou 2týdenní karanténu nemáte.

Dle vládních nařízení byste neměli opouštět domov, pokud to není opravdu nutné. Pro pejskaře je dobrou zprávou, že výjimku tvoří vycházky do přírody nebo parků. Ale i v tomto případě se snažte maximálně vyhýbat kontaktu s ostatními lidmi. Choďte na méně frekventovaná místa, rozhodně se nezastavujte a s ostatními pejskaři netvořte hloučky. Snažte se vyrážet raději na jednu dlouhou procházku než několikrát za den na kratší. Samozřejmě záleží i na režimu vašeho pejska, na tom, zda máte k dispozici alespoň malou zahrádku nebo ne a na mnoha dalších faktorech.

TIP: Jezdíte-li venčit svého psa autem kousek za město nebo mimo frekventované parky, mohly by se vám hodit potahy do auta, které udrží vaše auto v čistotě. 

Jak zabavit psa doma?

Z pochopitelných důvodů teď není možné vyrážet na výlety nebo na dovolené s hafany. Proto si zkuste vymyslet zábavný program, při kterém se váš pes něco nového naučí. Což takhle věnovat se tréninku nějakého nového triku? Nebo zlepšit základní poslušnost psa? Také můžete více proniknout do tzv. pozitivky, o které jsme vám psali už dříve. Jedná se o speciální výcvikovou metodu, kdy se pejsek učí přirozeně nový povel.

Věříme, že toto období se svými pejsky ve zdraví překonáte!