Velký švýcarský salašnický pes

Zamýšlíte se nad tím, jakého pejska si domů pořídit a zvažujete velkého švýcarského salašnického psa? V tomto článku se o tomto plemeni můžete dozvědět více a zjistit, zda by se k vám takový chlupáč hodil.

O plemeni

Trocha historie pro začátek

Toto plemeno bylo ve Švýcarsku chováno již velmi dávno, navzdory tomu není bohužel znám přesný původ. Tito psi žili především na statcích, kde hlídali dobytek a pozemky a tahali vozíky s nákladem. Asi nejpopulárnější hypotézou je, že psi pocházejí z molossů, velkých psů mastiffského typu, kteří doprovázeli římské legie před více než 2000 lety během alpské invaze.

Moderní historie se začala psát během výstavy psů v roce 1908, kde byl tento pes zařazen v kategorii řeznických psů. Nečekaně vyhrál první cenu a dal tak za vznik plemenu velký švýcarský salašnický pes. 

Využití 

Původně byli vyšlechtěni jako pracovní psi a byli využíváni k hlídání a nahánění dobytka. Pro svou konstituci se využívali i pro tahání vozíku s nákladem. Za druhé světové války se velký švýcarský pes používal k nošení těžkých nákladů v nepřístupných terénech zejména na horách. Dnes je chován především jako rodinný přítel a mazlíček. Jedná se i o skvělého hlídače, který bude rád strážit vaši zahradu či usedlost.

velky-svycarsky-salasnicky-pes-vyuzity

Vzhled

Jak už název plemene napovídá, je to pes s velkými silnými kostmi a skvělou fyzickou kondicí. Přes své dobře vyvinuté svaly je schopen vykonávat jakoukoliv práci a příliš rychle se neunaví. Psi mají na tváři veselý a milý výraz. Barva velkého švýcarského salašnického psa je černá s hnědočerveným pálením a symetrickými bílými znaky.

Dospělí psi dosahují kohoutkové výšky 65 - 72 cm. Feny jsou menší, měří 60 - 68 cm. Hmotnost samců je cca 60 kg a samice cca 50 kg. Délka života tohoto plemene není bohužel tak působivá, tito psi žijí v průměru asi 10 let, zřídka se dožijí vyššího věku.

Už víte, jak velký švýcarský salašnický pes vypadá, ale stále váháte, jestli je to pes právě pro vás? 

Pro koho je toto plemeno vhodné?

Velký švýcarský salašnický pes je velmi dobrý rodinný pes za předpokladu, že ho od štěněte budete učit jemnosti. A to nejen vůči dospělým, ale zejména u dětí - jinak jim může nevědomky ublížit, protože je energický a zároveň nepozorný. Pastevecké instinkty nezapře, neustále si vás bude hlídat a nahánět, vyžaduje pohyb a delší procházky.

Velký švýcarský salašnický pes bude velkým přítelem aktivních lidí, má rád blízký kontakt s lidmi. Také funguje jako výborný hlídač vašeho majetku, vetřelce odrazuje svým působivým vzhledem. Dává přednost pobytu v přírodě a na venkově, byt nebude pro tohoto pejska to pravé.

velky-svycarsky-salasnicky-pes-vzhled

Zdraví a péče

Stejně jako všichni velcí psi, tak i velký švýcarský salašnický pes je náchylný k onemocnění kloubů, torzi žaludku a sleziny. Torze je podporována nadměrným zatížením žaludku jídlem nebo cvičením bezprostředně po jídle. Tomu můžete zabránit rozdělením denní dávky krmiva na dvě až tři porce. Ujistěte se také, že váš pes po jídle alespoň hodinu odpočívá.

U některých psů tohoto plemene se může vyskytnout epilepsie. Poměrně častým jevem u tohoto plemene je distichiáza (dvojitá řada řas), která může dráždit rohovku. Pokud toto u svého psa zpozorujete, nechte řasy odstranit nebo chirurgicky upravit.

Velký švýcarský pes nevyžaduje zvláštní péči, ale je třeba ho zabavit, aby se neukousal nudou. Pak to bude skvělý rodinný kamarád a parťák do nepohody!